Crisiscel zal bewoners van 25-tal woningen in Woumen evacueren: “Het vele water aan de dijk blijft een bedreiging”
Een 25-tal woningen aan de Winterdijk in Woumen, een deelgemeente van Diksmuide zullen donderdag preventief geëvacueerd worden door de wateroverlast. Dat heeft de crisiscel van West-Vlaanderen beslist. “De bewoners zullen verwittigd worden door de politie en kunnen terecht in het OC Heuvelhuis in Klerken iets verderop. Verdere evacuaties zijn voorlopig nog niet nodig.” In de nacht van donderdag op vrijdag is de kans groot dat er in de Westhoek nog heel wat neerslag zal vallen. Lokaal kan het volgens verschillende weermodellen zo’n 20 tot misschien wel 50 liter per vierkante meter regenen. Enkele bewoners zijn op woensdagavond al op eigen initiatief vertrokken.
Woensdagnamiddag 15 november zat het provinciaal coördinatiecomité van West-Vlaanderen opnieuw samen over de wateroverlast, die de afgelopen dagen heerst in de Westhoek. Het waterpeil van de IJzer en de omliggende bekkens bereikt ongekende hoogtes. Volgens Pieter-Jan Taillieu van het waterbeheer van Zuidijzerpolder staat het waterpeil van de IJzer bij Fintele in Lo-Reninge twee meter hoger dan gebruikelijk. “Daarmee is het historische maximum – ook dat van de grote wateroverlast in 1993 – met 20 centimeter overschreden.”
Meer neerslag op komst
“Dinsdag kregen we heel wat meer regen te verwerken dan voorzien”, vertelt Michiel Bonte van Weerstation Langemark. “En die onvoorspelbaarheid zit er ook in voor nu donderdag. Er zijn veel variabelen, die meespelen en de weermodellen lopen uiteen. Afhankelijk van welk scenario we zullen krijgen, wordt het ons hart vasthouden.”
“In het slechtste scenario krijgen we 20 à 50 liter neerslag per vierkante meter en dan zitten we met een gigantisch probleem, waarvan we niet weten waar het zal eindigen”
Dat bevestigt ook weerman Geert Naessens. “Er is een klein lagedrukgebied, waarvan de koers nog niet helemaal zeker vastligt. Als de kern daarvan niet boven onze provincie passeert zullen we wellicht slechts 5 à 20 liter neerslag krijgen. Dat is het beste scenario. Maar als het slechtste scenario van 20 à 50 liter neerslag per vierkante meter uitkomt, dan zitten we met een gigantisch probleem. De bodem is nu al verzadigd en alle bufferbekkens zitten vol. Dan weten we niet waar dit zal eindigen.”
Evacuaties
Daarom beslisten de hulpdiensten, lokale politici en nog andere belanghebbende partijen dat er een 25-tal woningen in Woumen, een deelgemeente van Diksmuide donderdag preventief geëvacueerd zullen worden. “De situatie aan de Blankaart in Woumen blijft zorgwekkend. Het gaat om de huizen dicht bij de Winterdijk, waar het vele water een grote bedreiging vormt. De bewoners zullen verwittigd worden door de politie en zullen we ook opvangen in het OC Heuvelhuis in Klerken”, klonk het op de persconferentie.
“Woensdag werd dan ook alles op alles gezet om zoveel mogelijk gecontroleerd te lozen en zo nieuwe buffercapaciteit vrij te maken om nieuwe neerslag te kunnen opvangen. Doordat de neerslag gisteren voor wateroverlast zorgde in het ganse land zijn de afvoeropties voor de reeds zwaar geteisterde Westhoek-regio beperkter geworden en lukt dit enkel nog via de al oververzadigde waterlopen en kanalen in het westen en in Noord-Frankrijk.”
Crisiscel besliste om ook een callcenter op te richten. “Daar kan de bevolking terecht met vragen over wateroverlast. Je kan hen bereiken op 0800 14 689!”
Opvang in OC Heuvelhuis
Aan OC Heuvelhuis staan een drietal ambulances van het Rode Kruis voor de deur geparkeerd, een tiental Rode Kruismedewerkers en iemand van de gemeente staan paraat om eventuele geëvacueerden op te vangen. In het OC staan voor hen soep en broodjes klaar en voor de kindjes is er een box speelgoed voorzien. “Het is niet de bedoeling dat de mensen er blijven overnachten: het Rode Kruis zoekt voor hen een slaapplaats, hetzij in een B&B, een hotel of bij particulieren die lieten weten dat zij een slaapkamer over hebben en bereid zijn mensen op te vangen. Naar alle waarschijnlijkheid zal er op vandaag niemand van deze opvang gebruik maken maar in ieder geval is het Heuvelhuis er klaar voor.”
(Lees verder onder de post op X)
“🚨 Het vele water aan de Winterdijk in Woumen blijft een bedreiging. Daarom gaan we over tot preventieve evacuatie van een 25-tal woningen. De bewoners worden verwittigd door de politie en opgevangen in het OC Heuvelhuis in Klerken.
— Brandweer Westhoek (@Brw_Westhoek) November 15, 2023
Verdere evacuaties zijn momenteel niet nodig. pic.twitter.com/WiuorT9hnH
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Problematische regio’s
Momenteel blijven de kritieke aandachtspunten de gemeenten Diksmuide, Houthulst, Lo-Reninge, Poperinge (deelgemeenten Watou en Haringe), De Panne en Nieuwpoort, allen gelegen aan de IJzer. Buiten de Westhoek wordt vooral de toestand in de gemeentes Ledegem en Wevelgem van zeer nabij opgevolgd. Op dit ogenblik zijn bijkomende evacuaties nog niet aan de orde.
Maar de limieten zijn bereikt …. “Wat de regio de voorbije dagen meemaakte was een heftige, ongeziene situatie. Na een week van onophoudelijke kritieke waterpeilen zijn alle buffers, kanalen en reserves nu opgebruikt. Waar pompen kunnen ingezet worden, zijn ze ingezet. Nu nog bijkomend technische middelen inzetten, maakt geen verschil meer. Elke druppel regen die er nu nog bijvalt zal er één te veel zijn. Het is een ongelijke strijd tegen dit wassende water.”
“Elke druppel regen, die er nu nog valt, is er een teveel. Het is een ongelijke strijd tegen dit water”
De voorraad zandzakken – die na de voorbije regenval aanzienlijk gedaald was – wordt ondertussen vanop verschillende fronten opnieuw aangevuld. Er zijn momenteel drie lijnen bezig met het vullen van de zakken om voorbereid te zijn op de komst van het volgende regenfront. Defensie werd hiervoor opnieuw ingeschakeld ter ondersteuning van de technische diensten van de gemeenten, de hulpverleningszones en de Civiele Bescherming.
Collega’s van De Watergroep mogen niet meer met hun eigen wagen op pad gaan via de Winterdijk. “Zij worden voortaan op een andere plaats opgepikt en met een 4×4 naar het drinkwaterproductiecentrum gebracht”, zegt woordvoerster Kathleen De Schepper. “De waterproductie draait nog en de kwaliteit van het drinkwater blijft gegarandeerd. Daarover hoeven mensen zich geen zorgen te maken. We wachten nu de impact van de regenval van de komende dagen af op ons waterproductiecentrum.”
Hulpdiensten paraat
De vele ondergelopen straten maken het voor de hulpdiensten niet alleen soms moeilijk om ter plaatse te geraken, ze zorgen vaak ook voor gevaarlijke situaties. Daarom werd in de crisiscel beslist dat de straatverlichting ook de komende nachten, tot en met zondagnacht, zal blijven branden. Ten behoeve van de hulpdiensten werd bovendien een applicatie voorzien waarin alle gemeenten de afgesloten straten aanduiden. Hierdoor zou het ter plaatse gaan van de dringende medische hulpverlening blijvend vlot moeten verlopen.
Aan de bevolking vraagt de brandweer om de richtlijnen van de hulpdiensten te blijven opvolgen en de overstroomde gebieden te vermijden wanneer men daar niet moet zijn. (CJ/TP/ACK)
Niet-dringende vragen om hulp van de brandweer of om zandzakken te krijgen moeten nog steeds ingediend worden via het e-loket www.1722.be of telefonisch op het nummer 1722. Enkel zo kan het nummer 112 exclusief voorbehouden worden voor levensbedreigende situaties. Zandzakken kunnen ook nog steeds niet zelf afgehaald worden.
Wateroverlast in West-Vlaanderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier