Lichtfront in beeld: ook in Langemark werd het oorverdovend stil
Verlichte ballonnen gaven de Duitse militaire begraafplaats een ingetogen dimensie.
Fakkeldragers, ook militairen die weten wat oorlog voeren is, hielden de fakkels brandend. Daartussen de Veurnse Marie-Therese Vanwynckel (72). Haar vader Robert is omgekomen op 22 juni 1942 in Rusland en daar begraven. Omdat het Oostfront te ver af is, komt ze in Langemark ieder jaar een bloemetje leggen.
Op het Deutscher soldatenfriedhof Langemark las acteur Wim Opbrouck een brief voor van de Duitse soldaat Albert Lemke. “Ik was niet tegen mijn zin naar de oorlog getrokken, maar wil nu dat het stopt”, schreef Lemke op 24 oktober 1914 aan zijn ouders, broers en zussen. Hij beschrijft de wreedheden van de oorlog en zijn hunker naar het warme thuis.
De evocatie gebeurde nadat burgemeester Alain Wyffels, de Duitse ambassadeur Eckart Cuntz, de vertegenwoordiger van de volksbond Yvan Vandenbosch en gedeputeerde voor landbouw en visserij Bart Naeyaert het vuur overbrachten van de fakkeldragers naar de begraafplaats.
Twee spiegelopstellingen creëerden met vuur de illusie van meerdere zerken. De militaire begraafplaats telt 44.000 gesneuvelden.
(PCO – Foto’s PCO)
Eerste Wereldoorlog
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier