Ondanks het koude weer daagden honderden mensen op om een glimp op te vangen van de internationale staatshoofden.
Kameroen, Malta, Macedonië… Liefst 83 landen hadden een staatshoofd of regeringsleider gestuurd naar Nieuwpoort en Ieper. Toppers waren koning Filip en koningin Mathilde, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en prinses Beatrix van Nederland.
Premier Charles Michel mocht mee de groten der aarden ontvangen. Na de plechtigheid van de 100ste verjaardag van het onderwater zetten van de IJzervlakte trok het hele gezelschap naar Ieper om de Eerste Slag om Ieper te herdenken.
Alle genodigden kregen een plaats onder de Menenpoort waar een speciale ceremonie plaatsvond. Onder meer premier Charles Michel bracht er hulde aan de overleden soldaten. Daarna volgde nog Last Post-plechtigheid.
Minder maatregelen, meer volk
Er daagde opvallend veel volk op in Ieper om een glimp op te vangen van de internationale staatshoofden. De publieke belangstelling was veel groter dan bij de Europese Top op 26 juni van dit jaar in Ieper.
Er waren ook veel minder veiligheidsmaatregelen. Mensen moesten niet door een scanner lopen en hun tassen werden niet gecontroleerd. Inwoners en handelszaken kregen wel de opdracht om ramen op verdiepingen te sluiten op de Grote Markt.
De plechtigheid onder de Menenpoort was te volgen op een groot scherm op de Grote Markt. Het koude weer zorgde ervoor dat sommige mensen nog voor het einde van de Last Post naar huis vertrokken. Het overgrote deel bleef alles in stilte volgen en wachtte op het moment en koning Filip, prinses Beatrix en Duits bondskanselier Angela Merkel richting stadhuis zouden wandelen.
(JL – Foto’s JL/EF)
Eerste Wereldoorlog
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier