Gedeputeerde Guido Decorte onthoudt van Lichtfront vooral gevoelens van ontroering
“Ik heb op bepaalde ogenblikken toch wel een traan moeten wegpinken”, zegt hij. Met Lichtfront vindt hij het bewezen dat de maatschappij wel degelijk gevoelens van verbondenheid kent en helemaal niet zo individualistisch is ingesteld als soms wordt gedacht.
Het is vrijdagavond 17 oktober, even voor 21 uur. Lichtfront is net afgelopen. Samen met enkele medewerkers van de provincie luistert gedeputeerde Guido Decorte in het bezoekerscentrum Westfront in Nieuwpoort naar de berichten die binnenkomen over de andere Lichtfrontsites langs de 84 kilometer lange frontlijn tussen het strand van Nieuwpoort en The Memorial of the Missing in Ploegsteert. Ze juichen als het zoveelste positieve verslagje binnenrolt. “Lichtfront was een succes over de hele lijn”, glimlacht Guido Decorte.
© BELGA
“Ingetogen sfeer”
“We hebben alles op tv kunnen volgen en we kregen geregeld ook een stand van zaken doorgebeld vanop de andere sites”, zegt Guido Decorte. “Maar Lichtfront is overal goed verlopen. Niettegenstaande er echt wel zeer veel volk is afgekomen. Mijn grootste zorg was dat door een grote opkomst – de Pontonbrug in Antwerpen indachtig – niet iedereen Lichtfront had kunnen bekijken. Er was veel volk, maar de sfeer is overal ingetogen gebleven. Daarom hebben we ook bewust een signaal gegeven om Lichtfront zoveel mogelijk via de televisie te volgen. Ik denk dat we daarmee een verstandige beslissing hebben genomen.”
“Ik hoor dat elke plek langs het Lichtfront een bijzondere indruk op de mensen heeft nagelaten. Ik voelde het aankomen. Begin deze week maakte ik een strandwandeling tussen Oostduinkerke-Bad en Nieuwpoort-Bad. En telkens opnieuw werd ik door mensen aangesproken over Lichtfront. En vanavond stonden er hier maar liefst tienduizend deelnemers paraat. En dan nog al die mensen die op de televisie naar Lichtfront hebben gekeken, hier in België en in de hele wereld… Het moeten er heel veel geweest zijn. Dat alles vind ik fenomenaal. Zoiets maak je maar een keer mee in je hele leven.”
“Trots”
Guido Decorte wil zijn bijzondere appreciatie uitdrukken voor de medewerkers van de provincie. “Op het laatst hebben die mensen zich zeven dagen op zeven ingezet. Een kern van een twintigtal mensen die alles op alles hebben gezet om het Lichtfront te doen slagen. Ik ben bijzonder trots dat we als provinciebestuur, als organisator, in staat waren om zoiets te organiseren. Dat is een antwoord aan de mensen die het nut van de provincies in vraag durven stellen. De organisatie van Lichtfront liep gesmeerd, dankzij de samenwerking met de tien gemeenten. Iedereen in de organisatie kent iedereen bij de voornaam. De provincie is het perfecte niveau om een evenement als Lichtfront te organiseren. Het mooiste bewijs dat de provincie in de toekomst zeer zeker nodig is.”
Van de avond zelf onthoudt Guido Decorte vooral gevoelens van ontroering, zegt hij. “Ik heb op bepaalde ogenblikken toch wel een traan moeten wegpinken. Daarom: tienduizenden keer bedankt aan alle fakkeldragers en medewerkers, aan al die mensen die zo overtuigend hun medewerking hebben gegeven. Hier was niemand aanwezig tegen zijn of haar goesting. En daar zit echt een verhaal in: een overtuigend verhaal omdat de mensen naar hier komen, omdat ze zeggen ‘daar wil ik echt bij zijn’, een verhaal van verbondenheid met elkaar. Dit is een prachtig signaal naar zij die beweren dat we leven in een individualistische wereld. Met Lichtfront is het omgekeerde bewezen: hier waren duizenden mensen samen, zonder dat ze daarvoor betaald werden, gratis en voor niets. Ik vind dat fantastisch. Ik geloof in het groepsgevoel en Lichtfront toont dat we dat hebben.”
(TVDA-foto Belga)
Eerste Wereldoorlog
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier