Straffe Hendrik is nu ook een wild Brugs bier

Stefan Vankerkhoven

Brouwerij De Halve Maan op het Walplein in Brugge heeft een beperkte hoeveelheid Straffe Hendrik Wild gebrouwen : 8000 bakken van een wilde variant van dit Brugse tripel bier werden hergist.

Het Brugse Tripel bier Straffe Hendrik wordt voor de gelegenheid hergist met een wilde Brettanomyces gist. “Dat zorgt voor fruitige aroma’s die harmoniëren met het rijke gebruik van hopvariëteiten”, zegt brouwer Xavier Vanneste.

De wilde gisten geven het Brugse bier een langere natuurlijke houdbaarheid en smaakevolutie over de jaren heen. “Het bier heeft een langere rijping nodig op fles voor het kan vrijgegeven worden en rijpt dus eerst drie maanden op fles in de kelders van de brouwerij. Pas daarna is de hergisting met wilde gisten voltooid en is het jonge bier drinkbaar.”

Evolutie

“Het zal blijven evolueren in de jaren erna. De bittere hoparoma’s zullen zachter worden, terwijl de wilde Brettanomyces gisten verder zullen blijven werken en fruitige, bloemige en zelfs vineuze toetsen zullen vormen”, aldus Xavier Vanneste

Straffe Hendrik Wild wordt slechts een keer per jaar gebotteld en na rijping van drie maanden op fles in april vrijgegeven. Weten bierkenners het te waarderen ? De bekende Antwerpse biersommelier Ben Vinken, die uitgenodigd was op de presentatie van het nieuwe bier, zegt : “Die wilde gist geeft de Straffe Hendrik meer complexiteit. Het is een meerwaarde. Net als het feit dat de smaak van dit bier evolueert met de tijd.”

Straffe Hendrik Wild is te koop in de betere cafés en bij de betere bierhandelaars.

(SVK – Foto FP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.