Shoppen op afspraak zorgde voor helft minder verkoop volgens Mode Unie
De modehandelaars zijn klaar om alle klanten opnieuw te verwelkomen, na een “dramatisch slechte verkoopmaand”. “Het afspraakshoppen heeft ertoe geleid dat modehandelaars gemiddeld 53 procent minder verkochten”, aldus Isolde Delanghe, directeur van Mode Unie. Zij hoopt ook op extra steunmaatregelen, want veel modehandelaars kunnen het hoofd nog amper boven water houden.
Uit een enquête van de sectorfederatie met 370 respondenten blijkt dat het afspraakshoppen bijzonder grote gevolgen had voor de verkoop in de modesector. Liefst 97,2 procent van de modehandelaars geeft aan minder verkocht te hebben in vergelijking met een normaal verkoopjaar zoals 2019. “Momenteel zien we ook dat gemiddeld nog 47 procent van de werknemers binnen de modesector op tijdelijke werkloosheid staat, een hallucinant hoog cijfer”, aldus Isolde Delanghe.
Risico op faillissement
Verder blijkt dat de paaspauze het risico op faillissement ook vergroot heeft. Een alarmerende 64,7 procent van de modehandelaars geeft aan 56,4 procent meer eigen middelen in hun zaak te steken dan voor de crisis. Dit cijfer is nog verder gestegen in vergelijking met een eerdere bevraging midden februari. Mode Unie zal die stijging ook verder aankaarten bij de regering.
De sectorfederatie rekent er dan ook op dat zowel de federale als de Vlaamse regering de sector niet in de steek laat. Gebeurt dat niet, moet naar schatting één vierde van de modehandelaars de boeken neerleggen. “Door de opgestapelde verliezen is het seizoen niet meer goed te maken en omdat op de stock van modegoederen een houdbaarheidsdatum kleeft, kunnen deze na het seizoen niet meer verkocht worden, wat de verliezen bijzonder groot maakt”, aldus Isolde Delanghe.
Concreet vragen de modehandelaars een verhoogde fiscale aftrek van de overstock voor de periode waar het afspraakshoppen in voege was en vragen ze ook dat de Vlaamse regering de modesector niet in de steek laat. Modewinkels moesten immers ook werken onder strikte protocollen terwijl het niet rendabel is. Verder roept Mode Unie de consument op om hun lokale modewinkel te blijven ondersteunen en om bewust lokaal en Belgisch te kopen.
Coronavirus
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier