Kortrijkse logiesuitbaters: “Wij ervaren Airbnb niet als een bedreiging”

© Belga
Olaf Verhaeghe

Het begon bijna tien jaar geleden met een opblaasbare matras in een kleine woonkamer in San Francisco. Intussen heeft Airbnb de hele wereld veroverd. Het concept is heel populair bij citytrippers en is ook in Kortrijk aan een stevige opmars bezig. “Op zich geen probleem”, klinkt het bij de traditionele horecasector, “zolang iedereen het spel volgens dezelfde regels moet spelen.”

Wie als toerist op zoek is naar een kamer, heeft vandaag heel wat mogelijkheden. Het klassieke hotel, een aangename bed-and-breakfast of gezellig samen in een hostel. Maar ook heel wat nieuwe soorten logies zoeken hun plaatsje in het aanbod. Het Amerikaanse onlineverhuurdersplatform Airbnb is daar een van. Het idee is simpel: wie een kamer, een appartement of woning graag laagdrempelig en voor één of enkele nachten wil verhuren aan toeristen kan vrij eenvoudig adverteren via Airbnb.

Zo logeer je dus bij een echte Kortrijkzaan en dat heeft volgens verhuurder Daniël – “52 jaar oud, maar 35 jaar jong van geest (lacht)” – vooral voordelen. “Ik gebruik het zelf vaak en graag”, vertelt hij. “Ook voor werkgerelateerde trips. Het is sowieso erg gezellig, je komt gelijkgestemde, progressieve mensen tegen en je kan de stad leren kennen door de ogen van een local.”

Virtueel hotel

Cijfers wat het aantal Kortrijkse verhuurders betreft, kunnen noch Airbnb, noch de stad geven. Maar een korte zoekactie op de website zelf levert snel een kleine zestig resultaten op, toch goed voor een extra hotel in de binnenstad. Van een klein, basic kamertje over modern ingerichte appartementen tot volledige vakantiewoningen in het centrum: het Airbnb-aanbod in de Guldensporenstad oogt erg divers. Ga je iets buiten de R8 – naar Harelbeke, Kuurne of Menen bijvoorbeeld – dan loopt het aantal mogelijkheden zienderogen op.

Wat de prijs betreft, is er voor elk wat wils, maar het verschil met de reguliere B&B- en hotelsector is toch opvallend. Kamers aan 35 euro of minder zijn geen zeldzaamheid, terwijl je voor een volledig appartement makkelijk slechts tussen de 50 en 100 euro per nacht betaalt. Opvallend is wel dat ook enkele ‘gewone’ B&B’s, hostels en zelfs het Ibis-hotel aan het Schouwburgplein/Doorniksewijk kamers aanbieden via Airbnb.

Kortrijkse logiesuitbaters:
© Airbnb

Een zoekactie op Airbnb levert snel een kleine zestig resultaten op, toch goed voor een extra hotel

Airbnb becijferde onlangs dat elke Vlaamse verhuurder gemiddeld 2.800 euro per jaar verdient via het platform. Het gemiddeld aantal verhuurde nachten ligt bij ons op dertig per jaar. “Het is een extra inkomst, dat klopt, maar voor het geld moet je het niet doen. Bovendien heb je ook als verhuurder wat extra werk hoor“, vertelt Daniël. “Het grote voordeel is voor mij dat je dankzij Airbnb zowel als gast als gastheer of -vrouw goed beschermd bent. Als je tenminste binnen Airbnb blijft communiceren met elkaar.”

Zelf biedt de 52-jarige Kortrijkzaan zijn luxueus appartement vlak bij Kortrijk Xpo geregeld te huur aan. “Hoeveel nachten per jaar ik mijn woning verhuur? Dat varieert. Ik ben vaak in het buitenland en dan staat mijn appartement leeg. Een toerist hier laten logeren lijkt me dan een goed idee. Iemand anders kan er maar deugd van hebben. Ik ben nu een kleine twee jaar actief op het platform en heb het tot vandaag alleen maar als positief ervaren.”

Veiligheidsdrempel

Sinds 1 april dit jaar is het nieuwe Vlaamse logiesdecreet van kracht. In principe moet iedereen die een commerciële overnachting online aanbiedt zich registreren. Wachten op een vergunning is niet langer nodig. “Dat decreet geldt vanzelfsprekend ook voor mensen die een kamer of woning aanbieden via Airbnb”, vertelt Geert Martin van Toerisme Vlaanderen. “Het is slechts een van de vele boekingsplatformen.” Uit onderzoek van De Tijd blijkt dat amper één op zes Airbnb-verhuurders voldoet aan die registratieplicht. Cijfers die men bij Toerisme Vlaanderen niet kan bevestigen noch ontkennen. “Wij zijn wel in de mogelijkheid om de tussenpersonen, zoals Airbnb er een is, gegevens van verhuurders te vragen, maar gaan qua controles op basis van steekproeven of na een klacht van een consument te werk. Dat doen we overigens ook bij andere boekingsplatformen.”

“We spelen hetzelfde spel, eventueel voor een ander publiek maar wel met dezelfde spelregels” – Airbnb-verhuurder Daniël

Voor Toerisme Vlaanderen is wel duidelijk dat ook wie verhuurt via Airbnb, moet voldoen aan een aantal regels qua verzekering en brandveiligheid. “Dat lijkt ons niet meer dan logisch”, zegt Geert Martin. “Wie geld verdient met toeristische overnachtingen moet zich aan die minimale vereisten houden en de nodige bewijzen daarvoor kunnen voorleggen. Het gaat ook voor alle duidelijkheid om vrij haalbare zaken. Maar onder die basisdrempels kunnen we niet gaan.”

Geen vermanend vingertje

Wie niet in orde is, riskeert boetes die kunnen oplopen tot 250.000 euro. “Let wel: wij gaan uit van vertrouwen in de verhuurder en treden voornamelijk vanuit een coachende rol op. Het vermanende vingertje is niet aan ons besteed. Het is evident dat je als ondernemer simpelweg het beste wil voor je gasten.” Airbnb-verhuurder Daniël is dezelfde mening toegedaan. “Ik vind een duidelijk regelgevend kader, zoals hier in Vlaanderen, niet meer dan normaal. Ik zou me er trouwens zelf niet goed bij voelen, mocht ik weten dat wat ik aanbied niet volledig in orde is. Wie tegen betaling zijn bed aanbiedt, moet dat volgens de spelregels doen.”

Vanuit stad Kortrijk biedt men graag ondersteuning aan aanbieders van overnachtingen. “Mits die conform de regelgeving werken, uiteraard”, klinkt het bij schepen van Toerisme Rudolf Scherpereel. “Een expliciete, aparte aanpak voor Airbnb of gelijkaardige initiatieven, hebben we niet. Voor ons is het vooral belangrijk dat logiesuitbaters en de stad elkaar versterken.”

Airbnb is daarvan overtuigd. “Naast het huurgeld is er ontegensprekelijk een directe economische impact”, zei Emmanuel Marill, directeur voor Frankrijk en België eerder. “Mensen die overnachten bij een van onze verhuurders gaan winkelen in die stad, gaan uit eten, hebben nood aan activiteiten en zoeken naar transportmogelijkheden. Bovendien maken ook vooral jongeren – een groep die anders misschien niet naar België zou komen – gebruik van Airbnb. Wij vormen dus eerder een aanvulling op het bestaande aanbod.”

“Klopt”, vindt ook Daniël. “Mijn iets conservatievere vrienden zweren bij de traditionele hotelkamer, maar ik zie niet in waarom de verschillende logies niet naast elkaar zouden kunnen functioneren. We spelen hetzelfde spel, eventueel voor een ander publiek maar wel met dezelfde spelregels.”

Hoeveel kost een verblijf?

Wie als toerist naar Kortrijk komt heeft maar één belangrijke vraag: hoeveel kost mijn verblijf? Aan aanbod geen gebrek. Wij namen de proef op de som en gingen op zoek naar een tweepersoonskamer voor de nacht van vrijdag 17 op zaterdag 18 november. De prijzen variëren tussen 64 en 180 euro.

Hotel

Parkhotel (station): tussen 140 en 155 euro. Ontbijtbuffet en wellness inbegrepen. Hotel Damier (Grote Markt): van 137 tot 180 euro inclusief ontbijt. Ibis Kortrijk centrum: 69 euro zonder ontbijt, 93,55 met.

Hostel

Hostel Groeninghe (Passionistenlaan) : van gemeenschappelijke slaapzalen tot privékamers. Voor een eigen kamer : 30 euro per persoon per nacht, ontbijt inbegrepen.

B&B

OYO, de indrukwekkende B&B van Oliver Vandenbussche: 85 of 99 euro voor een kamer, 17 euro extra voor uitgebreid ontbijt.

Airbnb

Uit de zoekresultaten naar een privékamer selecteren we de goedkoopste en de duurste optie. Voor de kamer met een ‘stevig’ ontbijt bij Christel betalen we met twee 64 euro. Bij Tine krijg je een kamer met koffiemachine, waterkoker, microgolf en een gevulde koelkast. De prijs is 142 euro, ontbijt inbegrepen.

Wim Loontjens, voorzitter Horeca Zuid-West-Vlaanderen: “Elke overnachting in een Airbnb is er eentje minder voor ons”

Foto OV
Foto OV

Koepelorganisatie Horeca Zuid-West-Vlaanderen is niet tegen Airbnb in de regio. “Maar”, zo verduidelijkt voorzitter Wim Loontjens, “enkel als iedereen aan dezelfde regelgeving moet voldoen.” Horeca Zuid-West-Vlaanderen wil dan ook graag het Airbnb-aanbod in Kortrijk en omgeving in kaart gebracht zien. “Er is volgens mij nood aan een zekere transparantie. Uiteindelijk is elke overnachting bij een Airbnb-verhuurder er eentje minder voor een hotel of professionele B&B. We merken ook een opkomst van ‘thuis tafelen tegen betaling’. Die mensen moeten in mijn ogen ook voldoen aan een zekere meldingsplicht en regelgeving. Dus nogmaals: dergelijke deelinitiatieven moeten kunnen, mits er dezelfde regels zijn.” Het platform trekt anderzijds wel een ander publiek aan. “Mensen die misschien wat minder kapitaalkrachtig zijn, dat klopt”, stelt Wim. “Maar er is sowieso een aanbod in iedere prijsklasse, dus uiteindelijk gaat het dan om een reservatie in een jeugdlogie of een hostel die wegvalt. Ik zie wel in dat Airbnb voor extra toeristenverkeer zorgt in de stad en de regio.” Zelf maakte Wim nog geen gebruik van het verhuurdersplatform, al heeft hij wel een aantal vrienden die het hem eerder al aanraadden. “Ik hou voorlopig vast aan de zekerheid van een hotel.” (OV)

Hoeveel kost een verblijf?

Wie als toerist naar Kortrijk komt heeft maar één belangrijke vraag: hoeveel kost mijn verblijf? Aan aanbod geen gebrek. Wij namen de proef op de som en gingen op zoek naar een tweepersoonskamer voor de nacht van vrijdag 17 op zaterdag 18 november. De prijzen variëren tussen 64 en 180 euro.

Hotel

Parkhotel (station): tussen 140 en 155 euro. Ontbijtbuffet en wellness inbegrepen. Hotel Damier (Grote Markt): van 137 tot 180 euro inclusief ontbijt. Ibis Kortrijk centrum: 69 euro zonder ontbijt, 93,55 met.

Hostel

Hostel Groeninghe (Passionistenlaan) : van gemeenschappelijke slaapzalen tot privékamers. Voor een eigen kamer : 30 euro per persoon per nacht, ontbijt inbegrepen.

B&B

OYO, de indrukwekkende B&B van Oliver Vandenbussche: 85 of 99 euro voor een kamer, 17 euro extra voor uitgebreid ontbijt.

Airbnb

Uit de zoekresultaten naar een privékamer selecteren we de goedkoopste en de duurste optie. Voor de kamer met een ‘stevig’ ontbijt bij Christel betalen we met twee 64 euro. Bij Tine krijg je een kamer met koffiemachine, waterkoker, microgolf en een gevulde koelkast. De prijs is 142 euro, ontbijt inbegrepen.

Oliver Vandenbussche, zaakvoerder B&B OYO: “Ik denk dat het aanbod de komende jaren verder zal groeien”

Oliver Vandenbussche
Oliver Vandenbussche© Eline Desmet

Dik 3,5 jaar geleden startte Kortrijkzaan Oliver Vandenbussche zijn eigen moderne bed-and-breakfast OYO in de Hoveniersstraat, pal in het centrum van de stad. Op de internationale ratingwebsite TripAdvisor wordt OYO als de nummer 2 onder de B&B’s in Kortrijk aangeduid, op Booking.com scoort OYO 9,4 op 10. “Ik ben zelf ook wel een Airbnb-gebruiker”, glimlacht hij. “Adverteren voor mijn eigen zaak doe ik echter niet via Airbnb. En dat ben ik ook niet van plan”, zegt Oliver. “Ik heb mijn eigen kanalen en boekingssystemen op mijn website. Dat volstaat voor mij.” Zelf merkt Oliver niet echt een impact van het Airbnb-aanbod in Kortrijk. “Ik heb ook niet meteen een idee hoe omvangrijk die community in onze stad is”, geeft Oliver toe. “Al denk ik wel dat het de komende jaren verder zal groeien.”

“Ik ben van mening – en ik denk velen met mij – dat iedereen wel aan dezelfde regels moet beantwoorden. Voor mij mogen ook die verhuurders betrokken worden in het Logiesoverleg in Kortrijk. Dat lijkt me zeker interessant. Uiteindelijk zie ik elke aanbieder van overnachtingen als een concullega. We moeten net met elkaar in gesprek kunnen gaan. Volgens mij komen er enkel problemen als we niet meer met elkaar praten.” (OV)

Wim Loontjens, voorzitter Horeca Zuid-West-Vlaanderen: “Elke overnachting in een Airbnb is er eentje minder voor ons”

Foto OV
Foto OV

Koepelorganisatie Horeca Zuid-West-Vlaanderen is niet tegen Airbnb in de regio. “Maar”, zo verduidelijkt voorzitter Wim Loontjens, “enkel als iedereen aan dezelfde regelgeving moet voldoen.” Horeca Zuid-West-Vlaanderen wil dan ook graag het Airbnb-aanbod in Kortrijk en omgeving in kaart gebracht zien. “Er is volgens mij nood aan een zekere transparantie. Uiteindelijk is elke overnachting bij een Airbnb-verhuurder er eentje minder voor een hotel of professionele B&B. We merken ook een opkomst van ‘thuis tafelen tegen betaling’. Die mensen moeten in mijn ogen ook voldoen aan een zekere meldingsplicht en regelgeving. Dus nogmaals: dergelijke deelinitiatieven moeten kunnen, mits er dezelfde regels zijn.” Het platform trekt anderzijds wel een ander publiek aan. “Mensen die misschien wat minder kapitaalkrachtig zijn, dat klopt”, stelt Wim. “Maar er is sowieso een aanbod in iedere prijsklasse, dus uiteindelijk gaat het dan om een reservatie in een jeugdlogie of een hostel die wegvalt. Ik zie wel in dat Airbnb voor extra toeristenverkeer zorgt in de stad en de regio.” Zelf maakte Wim nog geen gebruik van het verhuurdersplatform, al heeft hij wel een aantal vrienden die het hem eerder al aanraadden. “Ik hou voorlopig vast aan de zekerheid van een hotel.” (OV)

Hoeveel kost een verblijf?

Wie als toerist naar Kortrijk komt heeft maar één belangrijke vraag: hoeveel kost mijn verblijf? Aan aanbod geen gebrek. Wij namen de proef op de som en gingen op zoek naar een tweepersoonskamer voor de nacht van vrijdag 17 op zaterdag 18 november. De prijzen variëren tussen 64 en 180 euro.

Hotel

Parkhotel (station): tussen 140 en 155 euro. Ontbijtbuffet en wellness inbegrepen. Hotel Damier (Grote Markt): van 137 tot 180 euro inclusief ontbijt. Ibis Kortrijk centrum: 69 euro zonder ontbijt, 93,55 met.

Hostel

Hostel Groeninghe (Passionistenlaan) : van gemeenschappelijke slaapzalen tot privékamers. Voor een eigen kamer : 30 euro per persoon per nacht, ontbijt inbegrepen.

B&B

OYO, de indrukwekkende B&B van Oliver Vandenbussche: 85 of 99 euro voor een kamer, 17 euro extra voor uitgebreid ontbijt.

Airbnb

Uit de zoekresultaten naar een privékamer selecteren we de goedkoopste en de duurste optie. Voor de kamer met een ‘stevig’ ontbijt bij Christel betalen we met twee 64 euro. Bij Tine krijg je een kamer met koffiemachine, waterkoker, microgolf en een gevulde koelkast. De prijs is 142 euro, ontbijt inbegrepen.