Horeca-uitbaters op Grote Markt Ieper zijn klaar voor heropening: “Hopelijk vechten ze niet voor een tafeltje”

We zien v.l.n.r. Brecht Schoonaert, Chris Bevernage, Mathijs Schoonaert, Rudi Declercq en Mike Vermeulen.© TOGH
We zien v.l.n.r. Brecht Schoonaert, Chris Bevernage, Mathijs Schoonaert, Rudi Declercq en Mike Vermeulen.© TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De horeca-uitbaters van de Ieperse Grote Markt zijn klaar voor de langverwachte heropening van de terrassen. Iedereen is het erover eens dat het nog onmogelijk is om rendabel te werken, maar ze openen toch om hun klanten én personeel een plezier te doen. Als het weer meevalt, zou het wel eens een overrompeling kunnen worden. “Als alle terrassen openen, zijn er wel plaatsjes genoeg voor iedereen”, klinkt het.

Na ruim zeven maanden verplichte sluiting mogen zaterdag 8 mei vanaf 8 uur horecazaken opnieuw hun terrassen openen. Op de Grote Markt van Ieper was er deze week al volop bedrijvigheid. “De meesten zullen hun terras zetten”, zegt Chris Bevernage, zaakvoerder van onder meer Les Halles en Depot. “Het is onmogelijk om rendabel te zijn, maar we doen toch open voor de klanten en het personeel. Hopelijk duurt het niet te lang. Ik hoor toch dat we misschien over vier weken onder de grens van 500 mensen op intensieve zorgen zouden geraken, waardoor we ook binnen opnieuw zouden mogen openen. Het is pas op volle capaciteit dat je rendabel kan zijn in de horeca. We hebben lang moeten wachten op de protocollen, die toch iets strenger zijn dan vorig jaar. Toen was het voldoende om anderhalve meter tussen de tafels te laten, nu moet er anderhalve meter tussen de stoelen gehouden worden. Daardoor is mijn terras met een derde verminderd.”

Ook Rudi Declercq van Den Anker en Petrus vreest dat er nog niet veel geld te verdienen zal zijn. “Maar het is toch belangrijk dat mensen weer een beetje kunnen proeven van het normale leven. Het zou egoïstisch zijn om niet te openen”, aldus Rudi. “In het begin zullen we wellicht ook niet de volledige kaart aanbieden. Je kan moeilijk heel je frigo vullen met het risico dat je de helft moet weggooien. Ik doe dit al veertig jaar en ik weet ook niet wat ik moet verwachten.”

Overdekt terras

Ook bij In ’t Klein Stadhuis en Vivaldi wordt er gewerkt met een beperktere kaart. “Wij hebben wel getwijfeld om te openen”, zegt Mike Vermeulen van In ’t Klein Stadhuis. “Er was lang onzekerheid of een overdekt terras binnen de versoepelingen viel en pas dinsdag zijn de protocollen bekendgemaakt. Toen bleek dat ook overdekte terrassen open mochten, hebben we niet meer getwijfeld.”

“Ik verwacht nu geen sluiting meer. De vaccins zullen de redding van de horeca betekenen” – Rudi Declercq

“Op een locatie als de Grote Markt van Ieper kan je het gewoon niet maken om gesloten te zijn”, zegt Peter Schoonaert van Vivaldi. “Maar als het drie dagen regent, dan mag je alles in de vuilbak gooien. Als je maar een zestal tafels hebt op je overdekt terras, dan moet je de kaart beperken tot gerechtjes waar er een grote rotatie in zit. Gelukkig blijven we de premies behouden, anders zou het zeker niet te doen geweest zijn. We doen het ook een beetje voor de openbare ordehandhaving. Bij goed weer kunnen we wel uit de kosten geraken. Maar als het regent, doen we wellicht niet open.”

Iedereen is het erover eens dat het weer een belangrijke factor wordt. “De voorspellingen zijn al heel de week wispelturig”, aldus Chris. “Laat ons hopen dat de weergoden ons een beetje goedgezind zijn. Bij mooi weer kan het een overrompeling worden. In Les Halles werken we zonder reservaties. Ik ben bang dat als er zaterdagavond een tafeltje vrijkomt, de mensen ervoor zullen vechten. Misschien zullen we een beetje politieagent moeten spelen, al hopen we vooral op de goodwill van de klanten.”

Vrees voor discussies

“Ik vrees ook dat we veel discussies zullen hebben”, pikt Rudi Declercq in. “Iedereen wil natuurlijk onder het afdak zitten, maar er zijn maar twintig plaatsen. Als er zich zeventig mensen aanmelden, moet je er vijftig ontgoochelen. Dat moeten we erbij nemen.”

“Volzet is volzet”, meent ook Mike Vermeulen. “Dat is altijd zo geweest. Ik heb liever dat je mensen moet weigeren omdat je vol zit dan dat je moet kijken of er wel mensen komen.” Peter Schoonaert: “Ik stel vast dat de meeste collega’s op de Grote Markt hun terrassen zullen opendoen, dus ik denk wel dat er voldoende terrassen zullen zijn.”

Personeel verloren

“We zijn vooral blij dat er weer een beetje activiteit is na zeven maanden thuis zitten”, gaat Chris Bevernage verder. “Vorig jaar duurde de lockdown maar drie maanden. Dat was alsof je met vakantie was, maar deze tweede lockdown was toch heel andere koek. Ook voor het personeel. Iedereen zat er op het laatste een beetje door, zowel mentaal als financieel. Ik ben een van de weinige gelukkigen die geen personeel heeft verloren. We hebben een goeie vaste ploeg met bijna geen verloop.”

“Bij ons is het ook redelijk meegevallen”, vult Peter Schoonaert aan. “Van de acht mensen die we in dienst hadden, is er maar één iemand die in een andere sector gaan werken is.”

“Van mij zijn er drie personeelsleden in de fabriek gaan werken en zij willen nu niet het risico nemen om hun vast werk op te zeggen”, pikt Rudi Declercq in. “Ik dacht dat we overspoeld zouden worden door mensen die werk zoeken, maar dat valt lelijk tegen. De rest van de economie doet het immers niet slecht en er zijn veel mensen die vrezen dat er misschien opnieuw een verplichte sluiting komt. Gelukkig begint de vaccinatiecampagne vlot te lopen, dus ik verwacht nu eerlijk gezegd geen sluiting meer. Die vaccins zullen de redding van de horeca betekenen.”

Stad kreeg 37 aanvragen

Net zoals vorig jaar mogen horecazaken in Ieper tot 11 november hun terrassen uitbreiden, al zijn de voorwaarden nu wel strenger. Zo kan iedere horecazaak tot twee extra parkeerplaatsen innemen, al mogen dat niet de nieuwe shop&go-plaatsen zijn. Er worden maximaal 32 losse stoelen en 8 tafeltjes per horecazaak toegelaten buiten de normale terraszone. De uitbater moet het terras afbakenen met rechthoekige grijze bloembakken.

De stad Ieper ontving tot nu toe 37 aanvragen voor een coronaterras. “Enkele van hen hebben ons gecontacteerd en er werd samen naar een oplossing gezocht”, aldus schepen Diego Desmadryl (Open Ieper). “Men hoeft zeker geen grote investeringen te doen om aan het reglement te voldoen, creativiteit en overleg kan al veel oplossen.”