De groenste terrassen van Kortrijk zijn klaar voor de grote heropening

Nina Manderick en Ursy Pattyn (links) van ‘t Plein kijken maar wat uit naar de heropening van de terrassen. (foto’s OV)
Nina Manderick en Ursy Pattyn (links) van ‘t Plein kijken maar wat uit naar de heropening van de terrassen. (foto’s OV)
Olaf Verhaeghe

Nog één nachtje slapen en dan mogen we weer: een terrasje doen in het hart van de stad. Op de twee groenste terrassen van Kortrijk kijken ze reikhalzend uit naar die eerste pintjes en wijntjes. “Dit weekend kan ons jaar écht beginnen”, klinkt het bij ’t Plein.

Terrassendag is daar! Eindelijk. Na meer dan een half jaar zonder, mogen de cafés en restaurants opnieuw klanten ontvangen. Voorlopig enkel buiten en in groepjes van vier personen, maar voor het leeuwendeel van de Kortrijkse horecabazen kunnen zelfs de strikte coronaregels de pret niet drukken. Van de terrassen aan de verlaagde Leieboorden en op de Grote Markt, over de Vlasmarkt, de Veemarkt en de Grote Kring, tot Heuleplatse en het centrum van Aalbeke: zowat overal gooit de horeca de deuren en de parasols opnieuw open.

Zo ook Ursy Pattyn (49) en Nina Manderick (45). Aan de rand van park het Plein baten zij het gelijknamige café ’t Plein uit. “Is het eigenlijk wel een café?” lacht Ursy breed. “Eigenlijk hebben we hier de voorbije drie zomers meer een ontmoetingsplaats gecreëerd. Dat is net het mooie en een groot deel van ‘het succes’ van ’t Plein: mensen komen naar hier om elkaar te zien, niet per se om enen te gaan drinken.

Binnen is ’t Plein eerder aan de kleine kant, maar de ruimte die ze in het park hebben om tafeltjes en stoelen te plaatsen, is de grootste troef van de twee goedlachse vrouwen. “Onze zaak is één en al terras”, benadrukt Ursy. “Wie naar hier komt, weet dat het altijd voor buiten is. Er was voor ons dan ook geen enkele reden om te twijfelen of we al of niet zouden openen vanaf 8 mei. Integendeel. Voor ons is het gewoon vanzelfsprekend om de volle focus op het terras te leggen. We moeten niet puzzelen of schaken met de tafels, sowieso hebben we plaats genoeg. En de omgeving is ideaal: je zit midden in de stad, maar toch zie je enkel groen rondom je. Qua locatie, ruimte en ook onderhoud van het park hebben wij alleszins niet te klagen. Kijk hier rond: het is toch prachtig, niet? Dit weekend kan ons jaar écht van start gaan.”

Groene oase

Nog zo’n groen pareltje in het hart van Kortrijk is de tuin aan de achterkant van het voormalige Broelmuseum. Arjen Claeys, ook zaakvoerder van Pand.A, runt er samen met zijn rechterhand Nelle Vanleeuwen en kok Thomas Deruddere Café BK6. Die tuin, in de schaduw van de Buda-toren, bood in 2018 en 2019 onderdak aan de zomerbar van The Secret Garden. In februari 2020 streek een deel van het team van Pand.A neer in het hart van Buda.

“Nog voor we toen echt goed gestart waren, sloeg corona toe”, vertelt Nelle. “Gelukkig kenden we wel een mooie zomer van 2020. Toen al bleek dat we hier in onze prachtige groene oase plaats genoeg hebben om alles en iedereen heel veilig en op voldoende afstand van elkaar te installeren. Niet alleen de terrastafeltjes en -stoelen, maar ook onze strandstoelen bijvoorbeeld. Het is de bedoeling om deze zomer Pand.A twee maanden dicht te doen en met de hele ploeg hier aan de slag te gaan. Die tuin van BK6 is echt wel een troef, voor de sfeer, de gezelligheid en de rust. Een droomlocatie.”

De gezelligheid, daar is het zowel het team van ’t Plein als dat van BK6 om te doen. “Je wil niet weten hoeveel mensen al lachend gevraagd hebben om zéker een tafeltje te reserveren dit weekend. Het is zot”, zegt Ursy. “Dat doet ook wel deugd, te weten dat mensen ons werk en onze zaak appreciëren. Zelfs onze zoektocht naar extra helpende handen en personeel verliep zonder moeite. Eén Facebookpostje was genoeg om een resem aanbiedingen te hebben. Ik zeg het: dat doet heel veel deugd.”

Burgers van Rebelle én pasta

“Je voelt aan alles dat iedereen ernaar snakt”, zegt ook Nelle van BK6. “De klanten, maar ook het personeel. Het enige wat nu nog wat onwennig zal voelen, zijn die kleine groepjes aan tafel. Met z’n vieren is toch maar beperkt om iets te gaan drinken. Ik hoop dat het aantal klanten per tafel toch snel de hoogte in kan.”

Nelle Vanleeuwen en Thomas Deruddere van BK6 .© Olaf Verhaeghe
Nelle Vanleeuwen en Thomas Deruddere van BK6 .© Olaf Verhaeghe

Bij BK6 trekken ze ook dit keer de vegankaart, met een ruim aanbod aan pasta’s tijdens het openingsweekend. ’t Plein krijgt dan weer bezoek van de gerenommeerde chef-kok Martijn Defauw van het Markse restaurant Rebelle. “Zij openen hun restaurant nog niet, en dus groeide het idee om samen te werken. Vorig jaar hebben we dat ook al een keer gedaan, met succes”, vertelt Ursy nog. “Zaterdag en zondag komt Martijn aan ’t Plein echte toppers van hamburgers bakken. Nóg een reden om naar hier te komen. (lacht) Waar ik zou gaan, mocht ik niet moeten werken? Sowieso naar De Garage, het nieuwe restaurant van mijn man en schoonbroer. Of naar Bar Amorse, ook zo’n prachtige plek in Kortrijk.”

Slechts één iets kan de grote heropening van de groenste terrassen ietwat verbrodden: slecht weer. “ Fingers crossed, maar het ziet er voorlopig goed uit, hé”, glimlacht Nelle. “Laat ons hopen dat we toch die twintig graden halen.” “En is het niet zo, dan doet iedereen wel een extra trui aan. Ik denk dat we er dat met z’n allen wel voor over zullen hebben”, besluit Ursy.