Fikse boete voor restaurant in beschermd monument in Torhout

Redactie KW

Restaurant ‘t Hof van Engeland, gevestigd in het gelijknamige beschermd monument, heeft een fikse geldboete gekregen voor hygiëne-inbreuken.

“Allemaal zonden uit het verleden”, garandeert de uitbater. “Alles is in orde nu.”

In mei 2013 stelde het federaal voedselagentschap FAVV bij een routinecontrole talrijke hygiëne-inbreuken vast in de keuken van het restaurant ‘t Hof van Engeland in de Oostendestraat in Torhout. De uitbater, die van Nederlandse komaf is, verwees naar de erbarmelijke omstandigheden waarin hij het pand, dat een beschermd monument is, overnam en beloofde beterschap.

Omdat mijn zaak zich in een beschermd monument bevindt, kon ik niet zomaar doen wat ik wil

Maar bij hercontroles bleek de situatie niet veranderd. Er was sprake van schimmel op het plafond, afbladderende verf op de muren, kookvuren vol vet en etensresten en zelfs uitwerpselen van ongedierte op de grond. In juni 2014 besloot het FAVV zelfs om de zaak een dag te sluiten. Omdat de uitbater te weinig ondernam om de situatie te verbeteren werd hij voor de rechter gedaagd. Die veroordeelde hem en zijn vennootschap gisteren tot een geldboete van 4.500 euro.

Daarbovenop kreeg hij een geldboete van 4.200 euro omdat hij geen attesten van basiskennis bedrijfsbeheer en beroepsbekwaamheid restaurateur kon voorleggen. “Dat zijn allemaal zonden uit het verleden”, reageert de man op de uitspraak van de Brugse rechtbank. “Omdat mijn zaak zich in een beschermd monument bevindt, kon ik niet zomaar doen wat ik wil. Die situatie lag uiteraard aan de oorzaak van die inbreuken. Intussen heb ik al heel wat kosten gemaakt en de nodige maatregelen getroffen. De klanten hoeven absoluut niets te vrezen. Ik heb trouwens mezelf verdedigd in de rechtbank precies omdat ik alles in orde bracht en ik dacht dat het wel ging meevallen. Maar nu ik verneem hoe hoog die boete wel is, zal ik hoger beroep aantekenen. Hoe dan ook, het pand is 250 jaar oud, waardoor het moeilijk aan te passen is aan de hedendaagse normen.”

De uitbater is geen onbeschreven blad. In november 2011 kreeg hij een jaar cel met probatie-uitstel voor oplichting en schriftvervalsing.

(AFr – Foto MVN)