Nadat Zwevegem eerder het planologisch attest voor de orangerie en het terras van De Geit goedkeurde, ging de provincie West-Vlaanderen in beroep. Vlaams minister Joke Schauvlieghe moet nu beslissen over de zaak. Uitbater Bert Vanhalle ziet de toekomst somber in.
“Als dit de politiek voor ondernemend Vlaanderen is, zijn we nog lang niet thuis.” Bert Vanhalle (46) van het Zwevegemse restaurant De Geit is niet te spreken over de beroepsprocedure die de deputatie van de provincie aantekende tegen het attest van het gemeentebestuur. “Wij weten dat er sprake is van een bouwovertreding die dateert van 1977. Tien jaar geleden won de eigenaar, brouwerij Omer Vande Ghinste uit Bellegem, het geschil rond de veranda en het terras. De provincie ging daar dik anderhalf jaar geleden tegenin, maar heel recent kregen we vanuit het Zwevegemse gemeentebestuur goed nieuws”, vertelt Bert.
“Joke Schauvliege heeft nog nooit van De Geit gehoord, laat staan dat ze hier al geweest is”
Mits de afbraak van de houten constructie rond de buitenbar – wat ondertussen is gebeurd – kon het restaurant in zijn huidige vorm blijven bestaan. “Maar vandaag kregen we te horen dat de provincie, onder leiding van Jean de Bethune en Carl Vereecke de beslissing van Zwevegem aanvecht. Dat men beroep aantekent zonder ook maar één gesprek of contact, is onvoorstelbaar.”
Schauvliege beslist
Het dossier verhuist nu naar het bureau van Vlaams minister Joke Schauvliege, maar dat zal volgens Bert niet veel zoden aan de dijk brengen. “Negen kansen op tien volgt zij haar partijgenoot en komt er een negatief advies”, zegt hij. “De gemeente Zwevegem is zich bewust van het belang van onze zaak voor de omgeving, voor de mensen. Zij konden de voor- en nadelen in alle menselijkheid afwegen. Joke Schauvliege heeft nog nooit van De Geit gehoord, laat staan dat ze hier al geweest is.”
“Alles valt hier weg, dit is een regelrechte ramp”
Voor Bert en zijn personeel dreigt een sluiting en naar eigen zeggen hoogstwaarschijnlijk een faillissement. “Voor mij is dit professioneel en financieel een regelrechte ramp. De zaak valt niet over te laten of uit te baten, maar ondertussen moet alles wel afbetaald worden. Alles valt hier weg. Mijn eigen broodwinning, maar ook die van mijn zeven vaste werknemers en twintig losse medewekers.”
Gezond boerenverstand
De minister moet nu binnen de zestig dagen beslissen over de zaak. “Ik vrees ervoor. Ik hoop dat ook binnen de CD&V het gezond en logisch boerenverstand kan zegevieren. Dat politici vandaag, in een tijd waar de horeca het sowieso al moeilijk heeft, dergelijke beslissingen neemt, gaat er bij mij niet in”, besluit Bert.
“Rollen niet omdraaien”
Provinciegedeputeerde Jean de Bethune (CD&V) stelt dat de restaurantuitbater de rollen volledig omdraait. “Het gaat in deze zaak niet om graag zien of niet graag zien, maar om een manifeste overtreding. We moeten bij de feiten blijven en dan zien we dat onze administratie een foutieve uitbreiding vaststelt”, zegt hij. “Een dergelijk dossier heeft in dat opzicht een belangrijke precedentswaarde. Als de limieten niet worden toegepast, weten we niet waar het eindigt.”
“Partijen of kleuren spelen hier geen enkele rol”
Daarnaast benadrukt de Bethune dat de uiteindelijke beslissing bij de minister ligt. “Minister Schauvliege zal op basis van alle objectieve criteria nagaan of ze het advies van de deputatie al dan niet zal volgen. Daarin spelen partijen of kleuren geen enkele rol. Wij zijn niet gevoelig voor enige druk, via sociale media of andere kanalen”, klinkt het. “Ik zou dan ook willen vragen aan meneer Vanhalle om het debat sereen te voeren en niet met modder te beginnen gooien. Het is niet de deputatie die hier in de fout gaat. Wij blijven uiteraard bereid om samen op te zoek gaan naar elke mogelijke oplossing.”
Horeca
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier