Siske (34) wil tiende verjaardag van haar frituur in stijl vieren: “Spetterend feest met zelfs een dj erbij”

Siske houdt van het persoonlijke contact met de klanten, maar voor een uitgebreide babbel is er meestal wel geen tijd in de druk beklante frituur. Siske kan rekenen op heel wat rechterhanden, zoals onder meer Febe Cardoen en Anouck Lahousse. © gf
Wouter Vander Stricht

Frituur Siske langs de Roeselaarestraat is sinds tien jaar een begrip in Ardooie en omstreken. In een decennium tijd maakt de Roeselaarse Siska Verduyn (34) een voltreffer van haar zaak, die zowel draait op passanten als vaste klanten. Siske heeft duidelijk haar passie gevonden in de frituur. Getuige daarvan zijn alvast twee kleine tattoos, eentje van een burger op de voorarm en frietjes op de bovenarm.

Ze hoort liever Siske dan de voornaam die op haar identiteitskaart staat. “Behalve mijn familie en mensen die me kennen uit mijn jeugd noemt iedereen me Siske of gewoon Sis.”

Ze volgde verzorging in VISO, maar studeerde eigenlijk niet af in die richting. “Ik ben eerst in een slagerij gaan werken, daarna ontdekte ik het fabrieksleven. Vervolgens ben ik met een vennoot een frituur in Hooglede gestart, daar kreeg ik de stiel al in de vingers. En toen hier Frituur Geert over te nemen stond, besloot ik mijn kans te wagen. Een grote stap, inderdaad, ik was nog maar 24.”

De Verse Keuken

Siske draaide eerst nog even mee met Ann, de echtgenote van Geert. “Je weet natuurlijk niet aan wat je je moet verwachten bij zo’n overnam, maar het was meteen een bommetje. Van meet af heeft dat hier goed gemarcheerd en ik heb het eigenlijk alleen maar in stijgende lijn zien gaan. Tot corona kwam, dat was een ander paar mouwen. We konden dan enkel met afhaal werken. Ik ben toen ook met de Verse Keuken gestart. Dat doe ik er nu ook nog altijd bij. Ik maak daarbij gerechtjes die gluten- en lactosevrij of koolhydratenarm zijn, die vind je hier in de automaat vooraan aan de frituur. Ik verzorg ook kaas- en tapasplanken.”

“Online bestellen was in coronatijden natuurlijk populair, maar dat lijkt nu wat af te nemen”

Op 5 januari 2015 werd het startschot gegeven, op 3 januari 2025 wordt het tienjarig bestaan gevierd. “Ik doe ieder jaar wel iets in het weekend rond de verjaardag van Frituur Siske. Maar het zal net iets groter zijn, een spetterend feest. De frituur zal eigenlijk niet open zijn, we zullen hapjes en drankjes serveren voor de trouwe klanten en er komt zelfs een dj. De klanten moeten wel inschrijven, dat kan via sms, WhatsApp of gewoon in de frituur zelf.”

Uitstekende ligging

Frituur Siske kan bouwen op een mooie mix aan klanten. “Over de middag tijdens de week zitten daar natuurlijk veel passanten bij. We liggen hier langs een drukke weg, mensen houden hier halt om iets te eten. ’s Avonds en in het weekend moeten we het meer hebben van de lokale klanten. Veel mensen uit Ardooie en Roeselare, maar ik moet ook zeggen dat er zelfs mensen uit Brugge en Kortrijk komen. We zijn natuurlijk vlot bereikbaar met de op- en afrit van de autosnelweg zo dichtbij.”

Aan de frituur werd op een laagje verf na en later een nieuwe friteuse niet zo heel veranderd. “Maar zeven jaar geleden lieten we hier de veranda bouwen. In totaal kunnen hier nu binnen en in de veranda een 70-tal mensen zitten, ook in de tuin kunnen er nog terecht en dan zitten we in totaal aan 100 mensen. Ja, ook hier in Ardooie is vrijdag frietjesdag, die avond kan het best druk zijn. Mensen kunnen online bestellen, dat was populair sinds corona, maar lijkt nu dat wat af te nemen. Er staat hier ook een kiosk waar je kunt bestellen als er echt een lange rij staat, maar dat is maar in noodgevallen. We verkiezen hier nog het persoonlijke contact.”

Frietjes met topping

Siske werkt met een team van jobstudenten en flexi’s rond zich. “Een goed team, maar soms is het moeilijk om alle gaten gevuld te krijgen. Dan gebeurt het wel eens dat ik gesloten moet blijven, iets wat ik uiteraard tracht te vermijden.”

Op maandag en dinsdag is de frituur sowieso gesloten, alle andere dagen open van 11.30 tot 13.30 uur en van 17.30 tot 21 uur. Op vrijdag en zaterdag blijft Siske een half uurtje langer open. Specialiteit van het huis zijn de burgers. “Echt homemade burgers, er staan er heel wat vast op de kaart, maar we pakken ieder seizoen wel uit met nog een extra burger. Ook onze ‘Pimped Fries’ zijn hier populair, dat zijn frietjes met topping van het huis, een eigen creatie.”

“Die tien jaar zijn eigenlijk voorbij gevlogen”

Een uitgebreid aanbod aan diverse gerechten staat op de kaart van spaghetti tot vispannetje en zelfs slaatjes. “We mikken hier ook op beleving, de presentatie van onze gerechten is ook belangrijk.”

Vrienden gemaakt

Zelf staat Siske meestal aan de frituur en ontfermt ze zich ook over de burgers.

“Om echt een babbel te slaan met de mensen, is er meestal geen tijd. Maar uiteindelijk hebben we hier een goed contact met de klanten, er kan al eens gelachen worden. En het is ook leuk om zien dat er ook al vrienden gemaakt zijn, we zien sommige klanten soms ook buiten de frituur. We spreken dan eens af.”

Maar hoe kijkt Siske nu terug op het voorbije decennium. “De tijd is echt voorbij gevlogen, ik had bij de start nooit durven vermoeden dat het zo’n succesverhaal ging worden. Ik kijk dan ook al uit naar het feest dat ik met mijn klanten zal kunnen vieren. Daar kijk ik echt al reikhalzend naar uit. Want het is dankzij hen dat ik dit verhaal hier kan schrijven en verder wil blijven schrijven. Want ik zie me dat toch nog wel een tijdje verder doen.”

Lees meer over: