Op de Grote Markt stond een groot scherm waarop de plechtigheid te volgen was.
Voor de 30.000ste Last Post waren ‘maar’ 500 mensen toegelaten om de plechtigheid te volgen onder de Menenpoort, allemaal genodigden. Op de eerste rij zaten naast koningin Mathilde onder meer Kamervoorzitter Siegfried Bracke, federaal minister van Defensie Steven Vandeput en gouverneur Carl Decaluwé. De meeste andere landen die deelnamen aan de Eerste Wereldoorlog vaardigen hun ambassadeur af, zoals de Verenigde Staten, India en Ierland. Even deed het gerucht de ronde dat ook de Britse prins Charles naar Ieper zou afzakken, maar dat bleek niet het geval. Om ook andere mensen in Ieper de kans te geven om de Last Post bij te wonen, stond op de Grote Markt een groot scherm. Enkele duizenden mensen volgden daar de plechtigheid.
Koningin Mathilde
Om 19.50 uur arriveerde koningin Mathilde in Ieper. Twee politiemotoren begeleidden drie zwarte Audi’s richting Menenpoort. Het publiek begon spontaan te applaudisseren toen de koningin langsreed. Daarna was het de beurt aan ceremoniemeester Wim Opbrouck om te starten met de Ode aan de Ode. Het was een sobere plechtigheid, waarbij vlot werd overgeschakeld naar plaatsen als Parijs, Londen en Canberra. Na een uurtje bliezen de zeven klaroenblazers de ‘reveille’ en volgde nog een dankwoord van prins Edward, de hertog van Kent en neef van koningin Elisabeth. Onze koningin Mathilde kreeg ten slotte nog de kans om elke klaroenblazer persoonlijk te bedanken en Benoit Mottrie, voorzitter van de Last Post Association, gaf haar nog een geschenk voor ze opnieuw vertrok. Na de plechtigheid liepen de klaroenblazers van de Menenpoort naar het stadhuis. Ze werden door het aanwezige publiek op een daverend applaus onthaald.
“Prachtige ode”
Op de Ieperse Grote Markt was een mix van Nederlands en Engels te horen. “De Last Post bijwonen is altijd de moeite, zelfs als Ieperling”, vertellen Luc Forceville en Syl Degroote. “Wij wonen in deelgemeente Brielen en zijn toch naar de Grote Markt afgezakt om hier de sfeer op te snuiven. De ceremonie zat heel goed in elkaar. Wim Opbrouck is natuurlijk een heel goede ceremoniemeester. Tijdens de vorige grote herdenking zijn we ook komen kijken en toen vonden we het wat langdradig. Het neerleggen van kransen bleef maar duren. Nu was dat niet het geval en de timing zat heel goed.”
De familie Kramer was dan weer vanuit de Verenigde Staten overgekomen om de 30.000ste Last Post bij te wonen. “We zijn pas om 16 uur geland en zijn blij dat we hier nog op tijd geraakt zijn”, zegt Barbara Kramer uit Chicago. “We brengen de komende dagen een bezoek aan de battlefields.” Broer Steve pikt in: “Ik ben leraar Europese geschiedenis in Texas en ben trots om dit te mogen bijwonen. Het was een prachtige ode aan de Last Post en de klaroenblazers.”
(JL – Foto’s JL – EF)
Eerste Wereldoorlog
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier