Drie tentoonstellingen tegelijk rond ‘Brugge in Oorlog’

Redactie KW

Honderd jaar na de Duitse inval in Brugge – op 14 oktober 1914 – herdenkt de stad de Groote Oorlog met drie tentoonstellingen in de stadshallen.


“We moeten het herdenken van WO I ‘her-denken’.” Met die boutade in zijn hoofd zonderde de Brugse auteur David Van Reybrouck zich de vorige winter vijf maanden af in een boerderij in Roesbrugge, om een actueel luik te breiden aan de historische tentoonstelling ‘Oorlog in Beeld – Brugge in Oorlog’, die deze week in de Brugse stadshallen officieel geopend werd en nog tot 22 februari 2015 te bezichtigen is.

Terwijl Magnum-fotograaf Carl De Keyzer aan 9 internationale topfotografen vroeg om in hun thuisland hun hedendaagse visie op de oorlog te fotograferen, ging Bruggeling David Van Reybrouck op zoek naar getuigenissen van familieleden van West-Vlaamse jongeren die onlangs zichzelf van het leven beroofden.

De historica professor Sophie De Schaepdrijver brengt op het gelijkvloers van de Brugse stadshallen in een historische tentoonstelling het weinig bekende verhaal van een bezette stad, die tegelijkertijd de uitvalsbasis was voor de oorlog op zee. Ze zoomt in op het dagelijkse leven in Brugge in oorlogstijd en verruimt de blik naar de globale dimensie van de oorlog. Brugge maakte deel uit van het Duitse militair-maritiem bolwerk : de Duitse bezetter bouwde de Brugse achter- en zeehaven uit tot een duikboothaven.

(SVK)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Brugsch Handelsblad.