Rock-‘n-rollpionier Johnny Carton staat 80 jaar op de planken: “Mijn echtgenote redde mij van de muziekmaffia”

Johnny Carton met twee van in totaal zeven platen die hij maakte. © LBR
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Poperingenaar Johnny Carton staat maar liefst 80 jaar op de planken. Hoewel hij in 2016 afscheid nam van zijn publiek loopt de passie voor rock-’n-roll nog steeds door zijn aderen. In woonzorgcentra treedt hij af en toe nog steeds op. Op vrijdag 22 maart viert hij zijn 84ste verjaardag en op donderdag 28 maart geeft hij nog eens het beste van zichzelf tijdens een optreden in woonzorgcentrum Huize Proventier.

In Oostende zag Johnny Carton het levenslicht op 22 maart 1940. Door de oorlog kwam hij als drie maanden oude baby richting Poperinge om op te groeien bij zijn grootouders. “De zus van mijn grootmoeder Maria Huyghe baatte café De Klimop uit in de Krombekestraat, dichtbij het huis van mijn grootouders. In die tijd gingen mensen op café om wat ambiance te ervaren, want toen hadden ze geen televisie of radio. Mijn oom speelde in De Klimop accordeon en als vierjarige kreeg ik ook een plaatsje op het podium. Ik mocht mee optreden in het café, op burenfeestjes, kermissen… Ik zong toen kinderliedjes zoals ‘De Speeltuin’ en ‘Eddy de Eskomo’…”

Zakkenvullers

In 1954 leerde hij rock-’n-roll kennen en dat werd liefde op het eerste gezicht. “Ik was één van de eersten die rock-’n-roll bracht in de Westhoek. ‘Rock around the clock’ en ‘Buena Sera’ breng ik nog altijd met heel veel plezier. Ik was onmiddellijk verslaafd aan dat genre muziek. Ik zat toen op school in het Sint-Stanislascollege en ik werd aanzien als een rebel. Er werd gezegd dat ik ‘duivelsmuziek’ bracht. Ik liep rond als Elvis Presley en daar was niet iedereen zo tevreden mee. Verschillende keren mocht ik naar het politiebureau om op gesprek te gaan met de commissaris.”

Na het Sint-Stanislascollege trok Johnny richting de militaire school in Gent, Aarlen en Lombardsijde. “In Lombardsijde zat toen ook Arthur Blanckaert, beter bekend als Will Tura. In het weekend zongen we daar liedjes in de cafés. Will stelde voor om samen naar Brussel te gaan, om het te maken in de muziekwereld, maar mijn hart lag en ligt in de Westhoek. Via brouwer Lahaye kon ik optreden in Poperinge met de Willy’s Band in café Moderne. Mensen dachten dat ik zot was geworden door de muziek die ik bracht en mijn rock-‘n-rollbewegingen”, lacht Johnny. “Er volgde ook een optreden in ‘t Hommelhof in Watou en dat werd door de uitbaters stilgelegd, omdat de uitbaters vreesden dat het hoofdzakelijk Franse publiek de boel zou beginnen afbreken. Mijn muziek zorgde voor veel ambiance en ze stonden op de tafels te dansen.”

Een foto uit de oude doos: Johnny Carton met zijn gitaar.
Een foto uit de oude doos: Johnny Carton met zijn gitaar. © Privécollectie via ‘Westhoek verbeeldt’

Via de Vlaamse zanger Tony Bell leerde Johnny zanger en entertainer Bobbejaan Schoepen kennen. “Bobbejaan werd mijn muzikale peter en hij nam me mee op toer. Ik werd de eerste beroepszanger van Poperinge en in de Westhoek, maar financiële ondersteuning voor een zanger was er in die tijd niet. Ik moest mijn eerste plaat zelf financieren en zo raakte ik eigenlijk in handen van de muziekmaffia. Mijn ‘managers’ beloofden om mij te lanceren, maar daarvoor moest ik wel in het Duits zingen. Daarnaast maakten ze concertorganisatoren ook nog eens wijs dat ik uit Duitsland afkomstig was. Zo rekenden ze hoge transportkosten aan en daarmee vulden ze goed hun zakken. Veel centjes heb ik zelf nooit gezien. Dat heb ik drie jaar volgehouden. Ik kon ook niet anders, want ik had een contract van drie jaar getekend.”

“Eind dit jaar breng ik voor de stad Poperinge een eigen kerstlied uit”

Zijn reddende engel werd zijn echtgenote Monique Holvoet (83). “Ik leerde haar kennen tijdens een optreden in De Lido in Vlamertinge. In 1963 trouwden we en Monique besloot om mijn manager te worden. Het mag gezegd worden: Monique heeft mij gered van de muziekmaffia. Wie weet waar ik anders was beland. Ik werd zanger in bijberoep en ging op zoek naar een job.” Johnny en Monique hebben één dochter, één kleinzoon en in april mogen ze hun eerste achterkleinkind verwelkomen.

Winter in Poperinge

“In 1972 nam ik nog twee Nederlandstalige nummers op met Zillebeekse zangkoor Jong en Bill. In totaal heb ik zeven platen opgenomen met telkens twee liedjes. Ook voor Poperinge heb ik af en toe iets gedaan. In 2011 was er het album ‘Kei van een stad’ voor Poperinge naar aanleiding van de opening van de vernieuwde Grote Markt. Aan het einde van het jaar breng ik een nieuw nummer ‘Winter in Poperinge’ uit. Zo krijgt de stad Poperinge een eerste, eigen kerstlied”, zegt Johnny. In 2016 nam Johnny afscheid van zijn publiek, maar helemaal afscheid nemen kan hij niet. “Ik treed nog steeds op in woonzorgcentra en uiteraard zijn mijn favoriete nummers nog steeds rock-’n-roll.” Op donderdag 28 maart vanaf 14.30 uur treedt Johnny op in Huize Proventier. Hij neemt Ann Desender, André Papegaey en zangeres Josiane mee.