Kunstacademie neemt vanaf dit schooljaar zijn intrek op Vroonhofsite: “Boost voor onze zichtbaarheid”

Stefanie Vandewalle, Ludo Geloen, schepen Loes Vandromme en Wim Chielens aan de site-Vroonhof. (foto MD) © MICHAEL DEPESTELE
Redactie KW

Vanaf 1 september opent Kunstacademie Poperinge een nieuwe campus op de Vroonhofsite, die eigendom is van de stad. “Een uitstekende zaak voor onze zichtbaarheid en uitstraling”, vindt algemeen directeur Wim Chielens van Kunstacademie Poperinge.

Midden februari 2021 namen de twee Poperingse GO!-scholen die voorheen op de Vroonhofsite gevestigd waren basisschool De Ster en de secundaire freinetschool hun intrek in de splinternieuwe gebouwen tussen het Rekhof en de Korte Reningelststraat.

“Het stadsbestuur kocht de Vroonhofsite, een zone van drie voetbalvelden groot, op een steenworp van de Grote Markt”, weet eerste schepen Loes Vandromme. “Het plan is om er een nieuwe cultuursite uit te bouwen. De site zal vermoedelijk tegen 2030 afgewerkt zijn en krijgt drie functies: Kunstacademie (Beeld, Dans, Muziek en Woord), Huis van het Kind en podiumzaal, met foyer en exporuimte. Alleen het schoolgebouw uit 1925 blijft behouden maar wordt grondig gerenoveerd. Al de rest wordt nieuwbouw.”

Tijdens het vernieuwingstraject wil het stadsbestuur de site maximaal blijven benutten en komen er tijdelijke invullingen voor een aantal Poperingse (stads)diensten en verenigingen. Zo vinden niet alleen de Kunstacademie, maar ook het Huis van het Kind, de harmonie, Wiegwijs en het Rode Kruis er de komende jaren een onderkomen. Een aantal van die lokalen zijn bovendien in medegebruik: ook andere Poperingse verenigingen kunnen er na reservatie gebruik van maken voor bijvoorbeeld repetities, vergaderingen of teambuildingsactiviteiten.”

Combinaties mogelijk

De naschoolse lessen die de Kunstacademie voorheen organiseerde in vestigingsplaatsen St.-Benedictus, Sint-Franciscus en De Kouter vinden voortaan allemaal plaats in het Vroonhof. Ook de danslessen verhuizen van de sporthal naar de Vroonhofsite.

Deze nieuwe locatie zorgt voor veel meer zichtbaarheid

“Concreet staan er lessen gepland op woensdag, donderdag en vrijdag. We krijgen er zes klassen ter beschikking, goed voor drie beeldklassen, twee klassen voor Woord en Muziek en één dansklas. Deze laatste klas werd voorzien van een professionele balletvloer en een mooie spiegelwand”, legt algemeen directeur Wim Chielens uit. “Op woensdag is er keuze uit Atelier zonder muren (6-8 jaar) of Beeldatelier (8-12 jaar). In Atelier zonder muren gaan de allerkleinsten op zoek naar een kruisbestuiving tussen de verschillende kunstdomeinen. Ook op donderdag is er een Beeldatelier, aansluitend op de schooluren.”

“Op vrijdag is er een uitgebreid aanbod beeld-, woord en danslessen, waar er heel wat interessante combinaties mogelijk zijn. Zo is het mogelijk dat leerlingen na hun les woord nog aansluiten op de les beeld of dans, om maar een voorbeeld te geven”, gaat hij verder. “Op vrijdag organiseren we bovendien twee begeleide rijen vanuit de basisscholen: één die vertrekt vanuit het Sint-Franciscusinstituut en een andere ter hoogte van de Vismarkt, die aansluiting vindt op de rij vanuit basisschool Sint-Benedictus naar Hopsakee. Dat zal heel wat ouders of grootouders alvast een aantal ritten naar de vele naschoolse activiteiten van hun (klein)kind besparen. We zijn ervan overtuigd dat de aanwezigheid van een extra campus langs de straatkant van het Vroonhof, in hartje Poperinge, een boost zal geven aan onze zichtbaarheid en uitstraling, wat we door onze ligging aan de achterkant van het vroegere Mariaziekenhuis in de Oostlaan wel degelijk missen. Een extra troef is dat jongere kinderen de site gemakkelijker met de fiets of te voet kunnen bereiken. Alleen maar voordelen.”

Naast het nieuwe aanbod in campus Vroonhof blijft het bestaande aanbod in deelgemeenten en hoofdvestigingsplaats Oostlaan bestaan. (SVP)

Info: www.kunstacademiepoperinge.be/lessenrooster