Blauwe hardsteen verwerkt tot Izegems coronamonument

Schepen Kurt Himpe en kunstenaar Piet Duthoit bij het coronamonument. Let op de tralies rechts die de lockdown symboliseren. © FM
Frank Meurisse
Frank Meurisse Medewerker KW

Nadat vorig jaar in Izegem beslist werd om een coronamonument te maken, ging kunstenaar Piet Duthoit die aangesteld werd door de stad aan de slag voor de uitwerking. “Het kunstwerk is na maanden intensief werk klaar, maar het wordt nog even wachten op de inhuldiging”, zegt schepen van Cultuur Kurt Himpe.

Het voorstel om een coronamonument uit te werken kwam eigenlijk van gemeenteraadslid Nick Verschoot. Schepen Kurt Himpe zag een opportuniteit om de blauwe hardsteen die sinds jaar en dag op het pleintje aan Prizma campus Middenschool prijkte, aan te pakken.

Vier ton

De steen werd destijds met steun van velen aangekocht om er een kunstwerk van te maken, maar dat project raakte uiteindelijk niet rond. De blauwe hardsteen leek wel uiterst geschikt om er een coronamonument van te maken.

Het werd een bijzondere uitdaging om de zowat vier ton zware kolos te verplaatsen naar het atelier van kunstenaar Piet Duthoit in de Ardooisestraat die ermee aan de slag ging. De kunstenaar was er enkele maanden zoet mee om de steen om te vormen tot een kunstwerk.

Emoties

“Vorm geven aan zo’n kunstwerk is intens, ook omdat het een kunstwerk is met veel symboliek en emoties”, zegt Piet Duthoit. “Ik heb een opening in de blauwe hardsteen gecreëerd als blik op de toekomst, waar ook wat steentjes uit het kapafval in komen te liggen. Die symboliseren de sporen die de hele coronaperiode bij ons zal achterlaten.”

“In de steen zijn ook tralies verwerkt en die verwijzen dan weer naar het gevangen zitten tijdens de lockdown. Een trapstructuur in het kunstwerk duidt het overstijgen, het overwinnen van het opgesloten zitten aan. De trapstructuur bevat trouwens 19 treden, ook weer een symbolische verwijzing naar covid-19. De ruwe vorm van de blauwe hardsteen op zich tenslotte verwijst naar de harde en moeilijke coronaperiode.”

Nog even wachten op inhuldiging

Maar de vrijheid is er, nu de vierde golf de intrede deed, nog altijd niet. Het kunstwerk is daar zelf wat slachtoffer van. “We zitten nog volop in de strijd tegen het virus en het wordt nog even wachten op de inhuldiging van het coronamonument”, beaamt schepen Kurt Himpe.

“Het zal een ingetogen moment worden, waarbij na overleg met bibliothecaris Nicolas Cappelle en kunstenaar Piet Duthoit ook een gedicht van Kristin Verellen zal geplaatst worden bij het kunstwerk en ook de stadsdichter zal een rol krijgen bij het huldigingsmoment.”

Kasteel Blauwhuis

Het kunstwerk zal normaliter een plaats krijgen aan de voorkant van kasteel Blauwhuis. “Wat ook weer symbolisch is”, aldus de schepen. “Heel wat mensen zijn tijdens de coronaperiode in het kasteelpark gaan wandelen om te ontsnappen aan de lockdown toen het sociale leven stil kwam te liggen. Met dit coronamonument zal er ook meer kunst in het straatbeeld komen. Eerder kreeg ook al een ander kunstwerk een definitieve plaats op het voorplein van het museum Eperon d’Or.”

(MI)