Proces over dodelijke ripdeal hervat op maandag 20 maart

De beschuldigde Sacha Brunessaux staat terecht voor doodslag op Agaverdi Mahmudov (18). © KURT DESPLENTER BELGA

Het assisenproces over een dodelijke ripdeal in Roeselare zal op 20 maart hervatten. De advocaat van Sacha Brunessaux (23) wilde de voorzitter wraken, maar dat verzoek werd verworpen door het Hof van Cassatie. De beschuldigde staat terecht voor doodslag op Agaverdi Mahmudov (18).

Brunessaux wilde op 25 februari 2020 aan het Geitepark in Roeselare 250 gram cannabis verkopen aan het slachtoffer. De jongeman uit Menen had echter met enkele kompanen een ripdeal gepland. Tijdens een schermutseling werd ‘Agach’ Mahmudov doodgeschoten door de Roeselarenaar.

Op donderdag 16 februari 2023 zouden de getuigenverhoren afgerond worden, maar zover kwam het niet. Meester Johan Platteau had die ochtend voor de zitting immers een wrakingsverzoek neergelegd op de griffie. Over de redenen voor het wrakingsverzoek kon voorzitter Joeri Pieters uiteraard niets kwijt. “Het gevolg is dat de huidige procedure wordt geschorst en dat we dus niet verder kunnen”, klonk het op de zitting.

Discussie

Het wrakingsverzoek had te maken met een discussie op het einde van de zitting een dag eerder. Meester Platteau drong er toen op aan dat het proces niet over het weekend zou getild worden. De voorzitter maakte duidelijk dat het zijn bedoeling was om het proces die vrijdagavond te laten eindigen, maar dat hij geen voorstander is van debatten tot na middernacht. Op dat moment stelde voorzitter Joeri Pieters dat de debatten over de strafmaat in dat geval op maandag gehouden zouden worden. Daarbij leek hij niet in de voorwaardelijke wijs te spreken, terwijl de verdediging op basis van wettige zelfverdediging de vrijspraak zou vragen.

Verzoek verworpen

De voorzitter besliste om zich niet neer te leggen bij de wraking, waardoor het Hof van Cassatie zich over de kwestie moest buigen. Uiteindelijk werd op 28 februari beslist om het wrakingsverzoek te verwerpen. Dat betekent dat van partijdigheid in hun ogen dus geen sprake was. Het assisenproces kan dus gewoon hervat worden met dezelfde voorzitter en met dezelfde jury.

Ondertussen werd beslist dat het proces vanaf maandag 20 maart wordt verdergezet. De uitspraak wordt ten vroegste op dinsdagavond 21 maart verwacht. Voor doodslag riskeert Sacha Brunessaux 30 jaar opsluiting.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier