Alle West-Vlaamse cultuurhuizen ingeschakeld voor Gonewest-herdenkingsprogramma WO I

Redactie KW

Bij de voorstelling van het culturele herdenkingsprogramma WO I van de provincie raakte bekend dat vanaf deze editie alle West-Vlaamse cultuurhuizen meewerken.

Tussen dit jaar en 2018 krijgt elk cultuurhuis uit onze provincie een specifieke opdracht voor het herdenkingsprogramma. Zo zijn voor het Gonewestprogramma van dat jaar onder meer Malpertuis in Tielt, Antigone in Kortrijk, het Concertgebouw in Brugge, het Festival van Vlaanderen Kortrijk. Later volgen nog Vrijstaat O., de Werf, Buda, MAfestival, Theater aan Zee en het Symfonieorkest Vlaanderen.

Bij de voorstelling ging de meeste aandacht naar het grote Woordfront-project. Dat vindt plaats op zaterdag 18 april in Tielt en wordt opgebouwd naar analogie met het Lichtfront. Dit wil zeggen: voor dit project rekent de provincie op de actieve medewerking van 4.600 deelnemers, die door zo’n 400 mensen worden begeleid.

Golfbeweging

Woordfront herdenkt de 1.150 slachtoffers van de eerste ‘geslaagde’ gasaanval. Dat de manifestatie in Tielt wordt georganiseerd, heeft alles te maken met de plaats waar de beslissing voor die gasaanval werd genomen: op de Armee Oberkommandantur IV in de Hoogstraat in Tielt.

Auteur Saskia De Coster levert voor het Woordfront de tekst, Inne Eysermans van Amatorski de muziek. Vanuit vier straten die naar de markt in Tielt leiden, zullen de deelnemers aan het Woordfront de tekst in golfbewegingen – zoals het gas indertijd zich over het front bewoog – scanderen en vanuit de vier straten zullen telkens 1.150 mensen richting Markt opstappen.

De kans is groot dat Het Woordfront live wordt gecapteerd door Focus-WTV. Daarover voert de provincie gesprekken met de regionale zender. Het Lichtfront vorig jaar werd door de VRT geregistreerd en live naar de huiskamers gestuurd.

Het Tieltse theaterhuis Malpertuis brengt tijdens dat herdenkingsweekend op zaterdag 18 april een monoloog van Tom Lanoye. ‘Gaz. Pleidooi van een gedoemde moeder’ wordt gebracht door Viviane De Muynck, die de rol speelt van een moeder van een gedode terrorist. “Ik heb een zoon gebaard die men een monster noemt”, zegt zij in die monoloog. “Ik kom de vrede niet vieren. Ik kom een kind betreuren”…

Verenigde Naties in Ieper

Ook de Verenigde Naties (VN) herdenkt de gasaanval. In Ieper organiseert de VN-organisatie OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens) een internationaal congres op 22 en 23 april. Een voorstelling van een monoloog van Erwin Mortier door Elsie de Brauw in een regie van Johan Simons, die oorspronkelijk op vrijdag 24 april was gepland, werd noodgedwongen verplaatst naar 10 juni. Omdat Ieper omwille van het internationaal VN-congres in de dagen voor de voorstelling vrij ontoegankelijk zal zijn. De stad wordt opnieuw een beveiligde burcht tijdens die twee dagen, zo werd meegedeeld.

26 landen Last Post

Wim Opbrouck werkt intussen naarstig voort aan de ‘Ode aan de Ode’, de speciale Last Post naar aanleiding van de 30.000ste die de Ieperlingen op 9 juli aan de Menenpoort zullen blazen. Over de hele wereld wordt dan vanuit brandweerkazernes de Last Post herdacht. Op dit ogenblik zijn de onderhandelingen om aan het project deel te nemen al met 26 landen positief afgerond. Met de VRT voert de provincie gesprekken voor een live-verslag van het gebeuren.

Meer info over de volledige programmatie van GoneWest 15 op www.gonewest.be