Algemeen Boerensyndicaat vreest gevolgen erkenning frontlijn 14-18 als Werelderfgoed
Als het aan de Vlaamse Regering ligt, wordt de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog in juni 2016 opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst.
Bij het Algemeen Boerensydicaat zijn ze ongerust over de gevolgen daarvan. “We vrezen dat dit voor de land- en tuinbouw zeer vergaande gevolgen zal hebben voor de uitbating van de bedrijven en voor de vrije teeltkeuze op de percelen”, klinkt het. “Het is niet ondenkbeeldig dat om bepaalde zicht-assen of ankerplaatsen te accentueren de landbouw verplicht wordt om grasland te behouden of zelfs aan te leggen en dat gewassen zoals maïs zouden verboden worden.”
Gebied van bijna 300 vierkante meter
De frontlijn loopt van Nieuwpoort tot Heuvelland, een van de laatste uitgesproken landbouwgebieden in Vlaanderen, en omvat een gebied van 48 km lang en 6 km breed, bijna 300 km². Vooral het verkrijgen van bouw- en uitbatingsvergunningen dreigt in de frontstreek bijna onmogelijk worden als de erkenning er komt. Dit houdt in dat bedrijven in de ruime omgeving uitgesloten worden van elke uitbreiding, wat de leefbaarheid van de land- en tuinbouw in het gedrang brengt.
“Wij vrezen dat de bescherming een hype wordt rond de ‘100 jaar Groote Oorlog’-festiviteiten, maar daarna het een nieuwe veldslag zal worden voor de boeren die na 2018 nog hun brood moeten verdienen”, aldus nog het ABS.
Meer in Krant van West-Vlaanderen, edities Het Wekelijks Nieuws West en Kust
Eerste Wereldoorlog
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier