Zilte zeegroenten

© Ruth de Ruwe Fotografie
Goedele Verrecas

Zeekraal, strandbiet, ijskruid, lamsoor, oesterblad… De Belgische en Nederlandse kustlijn zijn rijk aan smaakvolle zilte groenten. Zilt leert je thuiskomen in de natuur en hoe je kan experimenteren met het telen en koken van zilte groenten. Versterk je culinaire smaakpalet met een van de 75 heerlijke recepten uit dit nieuwe boek.

De verzilting van de (landbouw)grond neemt toe, waardoor het telen van zilte groenten alsmaar meer een duurzame oplossing wordt. En niet alleen voor de landbouwgrond, want je teelt ze evengoed in de tuin, op het balkon, in de kas en op het aanrecht. Of je nu aan de kust woont of niet. Je ontdekt in het boek de natuurlijke standplaatsen van de inheemse groentesoorten en leest over de rijke en voedzame aanwezigheid van mineralen, vitamines en vaak ook voedingsvezels in de zilte groenten.

Scones met zeekraal

Dit heb je nodig

voor 10-12 scones

– 50 g zeekraal, klein gesneden

– 100 g zachte boter

– 250 g bloem

– 8 g bakpoeder

– snufje zout, niet te veel vanwege de kaas en zeekraal

– 75 g gemalen oude kaas

– 1 ei

– 2 el zure room, karnemelk of volle kwark


Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200°C.

Roerbak de zeekraal kort in een beetje van de boter. Doe het bakpoeder met bloem in een kom, voeg het zout toe en meng vervolgens de boter, zeekraal en geraspte kaas erbij. Verkruimel het deeg met de handen, tussen de vingertoppen.

Bewaar de helft van het ei voor het bestrijken van de scones. Klop de rest van het ei los in een kom en voeg de twee eetlepels zuivel toe. Kneed het deeg met de handen door tot het een soepele bal is geworden en niet meer aan de handen plakt. Wanneer het deeg te droog is kan je nog een eetlepel zuivel toevoegen.

Bestuif een werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een grote lap van 1,5-2 centimeter dik. Steek dan rondjes uit met een glas of steker, het deeg moet zo min mogelijk gekneed of ingedrukt worden anders rijzen de scones niet goed.

Leg de scones op een met beboterd bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze dun met het overgebleven ei. Bak de scones in ongeveer 12 minuten gaar.


© Ruth de Ruwe Fotografie

Zeekoolsalade met venkel, bleekselderij en lupine

Dit heb je nodig

voor 4 personen

– 50 g boter of olie

– 1 venkelknol, fijngesneden

– 5 stengels bleekselderij, fijngesneden

– 150 g zeekool of andere koolsoort

– 200 g lupinezaden

– gedroogde zilte kruiden als zeebanaan of zeekraal

– 1 el zeewierpoeder

– snufje chilipoeder

– 100 g zwartmoeskervelbloemen, zure augurkjes of (zilte) chutney.


Zo maak je het

Verwarm een pan met boter of olie en bak hierin de venkel, bleekselderij en stukjes zeekool. Voeg de zilte kruiden, zeewier, chilipeper en gare lupine toe. Laat alles 15 tot 20 minuten stoven.

Voeg op het laatst de zwartmoeskervelbloemen toe.

Dit recept vraagt enige voorbereidingstijd. Lupine wordt 24 uur geweekt en daarna 2 uur gekookt. Voeg een zakje natriumbicarbonaat toe tijdens het weken van de lupine. Kook na de weektijd de lupine in ververst water met weer een zakje natriumbicarbonaat, dit versnelt het garingsproces.

Tip: maak een heel zakje lupine en vries de gekookte lupine in.


© Ruth de Ruwe Fotografie

Tabouleh op een zilt bedje

Dit heb je nodig

voor 4 personen


voor de tabouleh

– 75 g bulgur

– 1/2 liter groentebouillon, warm

– 4 (zilte) rijpe tomaten, in blokjes

– 2 lente-uitjes, in ringetjes

– 1 flinke hand zilte rucola, fijngesneden

– 2 el fijngesneden zeevenkel op zuur

– 50 g zeekraal, niet te fijn gesneden

– 1 of 2 citroenen, rasp en sap (afhankelijk van hoe zuur je het wilt)

– 4 el koolzaad- of olijfolie, extra als je het smeuïger wilt

– zout en peper

voor het zilte bedje

– 200 g Nieuw-Zeelandse spinazie (of gewone wilde), de dikste steeltjes verwijderen

– 50 g lamsoor

– 50 g strandbietblaadjes, grote bladeren grof gesneden

– 2 el koolzaadolie

– zout en versgemalen peper


Zo maak je het

De tabouleh

Gebruik een diepe koekenpan en laat er de olie in heet worden. Doe vervolgens de bulgur erbij en roer af en toe gedurende ongeveer 5 minuten. Laat het niet aanbranden. Doe het vuur uit en giet de warme bouillon erbij en laat alles met een deksel op de pan minstens een uur staan. De bulgur zuigt het vocht op en wordt zo gaar.

Meng de groenten, citroenrasp en -sap in een schaal en spatel er de afgekoelde bulgur door. Zout en peper toevoegen en nog wat extra citroensap en/of olie naar smaak.

Het zilte bedje

Roerbak de groenten een paar minuten in de warme olie.

Bestrooi met wat grof zout en versgemalen peper.


Zilt

Kookboekenschrijver en receptontwikkelaar Annette van Ruitenburg heeft een grote tuin met onvergetelijke groenten, zilte groenten en kruiden. Samen met Sabien Bosman, cateraar, waddengids en wildplukker en ervaren ziltegroenteteler Ellen van Straten maakte ze het boek Zilt.

‘Zilt’, Fontaine Uitgevers, 240 blz., 29,99 euro.