Broden van over de hele wereld

© Guillaume Czerw
Goedele Verrecas

Van Azië tot Europa, van het Midden-Oosten tot India, een goed brood verbindt ons aan tafel. Behalve liefde en geduld zijn er weinig meer ingrediënten nodig om eindeloze smaakvariaties te creëren. In Wereldbroden vind je 100 heerlijke internationale recepten om je eigen brood te bakken. Kneden maar!

Ieder land heeft zijn eigen tradities rond het bakken van brood. Deeg kneden is een rustgevende bezigheid en de geur van versgebakken brood geeft een onevenaarbaar goed thuisgevoel. Auteur Sophie Dupuis-Gaulier laat je eenvoudige broodrecepten ontdekken, met gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten. Zoals recepten voor donderbrood uit IJsland, Japanse shokupan, Turks brood met feta en peterselie of Schots rozijnenbrood. Een stevig boek dat goed open blijft liggen op de keukentafel.


Focaccia (Italië)

Dit heb je nodig

voor 1 brood

– 15 g verse gist

– 250 ml lauwwarm water

– 500 g tarwebloem (T45)

– 10 g zout

– 3 el gemengde kruidenblaadjes (tijm, rozemarijn, oregano)

– 6 el olijfolie

voor de topping: naar keuze kerstomaten, zwarte olijven, oregano, tijm, rozemarijn of fleur de sel.


Zo maak je het

Voorbereiding 25 minuten, rusten 10 minuten, rijzen 2 uur, baktijd 20-25 minuten.

Los de gist op in het water en laat 10 minuten rusten.

Meng de bloem, het zout en de kruiden in de mengkom van een mixer met deeghaak. Voeg het gistmengsel toe en 3 eetlepels olie. Kneed 5 minuten op lage snelheid en dan 10 minuten op gemiddelde snelheid. Laat het deeg 1 uur rijzen.

Rol op een met bakpapier beklede bakplaat het deeg uit tot een dikte van 1 cm. Verdeel naar keuze tomaatjes, kruiden en/of olijven over het deeg, druk ze er iets in en laat nog 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrijk de focaccia met de resterende olie en bak hem in 20-25 minuten gaar.


© Guillaume Czerw

Naan (India)

Dit heb je nodig

voor 8 stuks

– 1 zakje gedroogde gist (5g)

– 250 ml melk

– 450 g tarwebloem of patentbloem

– 1 opgehoopte tl bakpoeder

– 1/2 tl zout

– 125 ml yoghurt

– 2 el koolzaadolie of druivenpittenolie + extra

– 8 tl ghee


Zo maak je het

Voorbereiding 20 minuten, rusten 15 minuten, rijzen 1,15 uur, baktijd 1-2 minuten per stuk.

Los de gist op in de lauwe melk. Laat 15 minuten rusten. Doe de bloem, het bakpoeder, het zout, de yoghurt en de olie in de mengkom van een mixer met deeghaak en kneed alles 2 minuten. Voeg het gistmengsel toe en kneed nog 8 minuten door.

Neem het deeg uit de kom, vet de kom in met olie en doe het deeg er weer in. Dek af met een schone doek en laat op kamertemperatuur 1 uur rijzen.

Druk de lucht uit het deeg, vorm er een bol van en deel die in 8 stukken. Laat 15 minuten rijzen. Rol de stukken deeg op een met bloem bestoven werkvlak dun uit met een deegroller. Verhit een droge koekenpan op hoog vuur en bak de naan 1 minuut aan één kant en dan nog circa 40 seconden aan de andere kant (pas op: de tweede kant brandt sneller aan).

Leg op een bord en besprenkel elke naan met 1 theelepel ghee.


© Guillaume Czerw

Pain de Jésus (België)

Dit heb je nodig

voor 2 stuks

– 1 zakje gedroogde gist (8 g)

– 180 ml lauwwarme melk

– 500 g tarwebloem (T45)

– 40 g poedersuiker

– 1/2 tl zout

– 3 eieren

– 100 g koude boter

– 20 g parelsuiker


Zo maak je het

Voorbereiding 25 minuten, rusten 10 minuten, rijzen 2 uur, baktijd 20 minuten.

Los de gist op in de helft van de lauwe melk en laat 10 minuten rusten. Meng de bloem, de poedersuiker, het zout en 2 eieren in de mengkom van een mixer met deeghaak en kneed 2 minuten op gemiddelde snelheid. Voeg de resterende lauwe melk en het gistmengsel toe en snijd de koude boter er in stukjes boven. Kneed alles in 8 minuten op gemiddelde snelheid tot een glad deeg dat niet meer aan de wand van de kom plakt. Dek af en laat op een warme plek 1 uur rijzen.

Druk de lucht uit het deeg en verdeel het in 2 gelijke stukken. Verdeel nu elk stuk in drie ongelijke stukken (2 kleine en 1 groter) en vorm daar bolletjes van.

Leg voor elk broodje 3 bolletjes tegen elkaar aan op een met bakpapier beklede bakplaat, met het grotere bolletje tussen de twee kleinere. Dek af en laat op een warme plek 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200°C. Klop het resterende ei los en bestrijk de broodjes ermee. Bestrooi met parelsuiker en bak de broodjes in 20 minuten gaar in de oven.


Wereldbroden

Sophie Dupuis-Gaulier is culinair styliste en kookboeken-auteur. Ze woont in Parijs en reist de wereld rond om inspiratie op te doen voor haar boeken. Haar motto? Bon et beau. En dat gevoel krijg je op elke pagina van het boek Wereldbroden. Foodfotograaf Guillaume Czerw maakte de foto’s.

‘Wereldbroden. Brood bakken met 100 recepten vanuit de hele wereld’, Forte Culinair, 224 blz., 29,99 euro.