Binnenkijken in een uniek logeeradresje: de Lievensmolen in Damme
Francis en Leen Vermeyen vielen twee jaar geleden als een blok voor de Lievensmolen in Damme. De voormalige koren- en oliemolen, die later in een sociaal woonproject werd geïntegreerd, kreeg een nieuwe bestemming als vakantiewoning waar ze vandaag hun gasten in de watten leggen. “Luxe in alle rust, dat is wat we willen delen.”
Het is een verrassend zicht: al van in de omliggende straten zie je de kap van de Lievensmolen, genoemd naar een van de molenaarsfamilies die er werkten, tussen de andere daken opdoemen. Toen de stenen windmolen in 1820 werd opgetrokken, als alternatief voor de daar eerder gebouwde staakmolen, werd die nog omgeven door velden en weiden. Maar vandaag ligt de molen midden in een woonwijk in de Damse deelgemeente Sijsele. Want naarmate Damme groeide, weken de inwoners uit naar het omliggende platteland, er ontstonden nieuwe woonkernen en rondom de molen die tot 1960 actief bleef, werd een sociaal woonproject ingepland, waarvan het molengebouw de toegang werd. Tot huisvestingsmaatschappij Vivendo de molen elf jaar geleden verkocht aan een particulier die het inrichtte als woning.
Een molen als hobby
En toen Francis en Leen Vermeyen de molen in 2019, op zoek naar een geschikt pand om een vakantiewoning in uit te baten, onder ogen kregen, verloren ze er ter plekke hun hart aan. De molen bleek in een goede staat. Het oude dakgedeelte met de wieken was eerder al vervangen door een nieuw dak; de wieken werden overbodig nadat de molen vanaf 1931 werd aangedreven door een gasmotor. De molenromp was goed bewaard, een verfbeurt zorgde voor een frisse look. “Ik moest echt geen twee keer nadenken over de aankoop”, vertelt Francis. “Dit is een heel bijzondere locatie. Maar bovendien zag ik het helemaal zitten om de uitbating hiervan helemaal in eigen handen te nemen. Je kan gerust stellen dat de molen voor mij een hobby geworden is, een hobby die ik met hart en ziel beleef. Ik streef naar een vorm van luxe in alle rust, die ik wil delen met mensen die daar net als ik van kunnen genieten”, klinkt het enthousiast.
1/6
© Pieter Clicteur;Pieter Clicteur
2/6
3/6
4/6
© Pieter Clicteur;Pieter Clicteur
5/6
6/6
1/6
© Pieter Clicteur;Pieter Clicteur
2/6
3/6
4/6
© Pieter Clicteur;Pieter Clicteur
5/6
6/6
Een rust die volgens Francis deels te danken is aan de ronde vorm van de molen: “Ik ervaar het zelf en hoor het vaak ook van gasten: ze voelen zich letterlijk tot rust komen in de molen. Dat alles er in elkaar lijkt over te vloeien, zonder hoeken, draagt bij tot die sfeer.”
Doordachte ruimte
Samen met hun dochter richtten Francis en Leen de vier verdiepingen tellende molen in. “Nonchalante chic: die sfeer wilde ik hier oproepen”, licht hij toe. Via de uitnodigende openstaande deur stappen gasten meteen het woongedeelte, gedomineerd door een imposant kookeiland, binnen. Alles is er voor handen om er meteen aan het kokkerellen te slaan en te genieten aan de stijlvol gedekte tafel. Muren en kasten werden sober ivoorkleurig gehouden, riet en hout zorgen voor een warme toets.
Luxe in alle rust: dat gevoel wil ik heel graag delen met anderen
Een witte, houten trap leidt naar de loungeruimte op de eerste verdieping, met massieve lederen zetels waaronder een extra slaapbank waarin het knus nestelen is. Om bij te praten, een boek of tijdschrift te lezen of een filmpje mee te pikken. Een zwartgelakte industriële trap hoger wacht de slaapkamer. Net als op de andere verdiepingen moest ook hier doordacht omgesprongen worden met de beperkte ruimte, maar opnieuw boet het resultaat daarbij niets aan gezelligheid in.
Een stevige ladder ten slotte leidt naar de zolder waar twee zolderraampjes uitzicht bieden op de weidse omgeving: Damme, Maldegem, Brugge en zelfs Zeebrugge. Niet voor niets zijn het vooral fiets- en wandelfanaten die in deze groene regio hun hart ophalen; naast de molen installeerde Francis dan ook een bergplaats voor vier fietsen. Hij leert naar eigen zeggen nog elke dag bij, maar nu al blinkt zijn molen – behalve in sfeer en stijl – uit in functionaliteit.
De Zomer van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier