Onweerstaanbaar grappig

© Dorothy Porker
Goedele Verrecas

Met een verfrissende kijk, grenzeloze humor en een uitdagend gevoel voor compositie en kleur maakt de Nederlandse Dorothy Porker van Nomnomnom een kookboek om je vingers bij af te likken. Onweerstaanbaar!

De Vette Sletten-foodblog van Dorothy Porker is innemend, inspirerend én vernieuwend. Haar sprankelende, funky foto’s gaan er net zoals in haar boek Nomnomnom los door oog en maag. Denk aan een Koreaans geïnspireerde tosti met gemarineerd spek en mozzarella, een zomerse cobb-salade met rood fruit en blauwe kaas, pistacherozepeperbrownies en een After Eight Oreo-pie. Maar ook makkelijk ovengeweld en snelle pastasauzen waarmee je eindeloos kan variëren. Een boek vol originele en betaalbare gerechten, bomvol smaak en snel op tafel. Mét vega- of veganvariaties.

Angry Asian Man tosti

Dit heb je nodig

(voor 1 persoon)

– 1 el gochujang (chilipasta)

– 125 ml sojasaus

– 1 el honing

– 1 teen knoflook, fijngehakt

– 1 dunne speklap

– zonnebloemolie

– 1/4 groene paprika, in dunne reepjes

– 1/4 ui, dun gesneden

– peper en zout

– 1 tl balsamicoazijn

– 2 sneden goed stevig brood

– 1 el mayonaise

– 2 plakken jong belegen kaas

– 1/2 bol mozzarella, in plakjes

– 1 handje fijngehakte kimchi

Zo maak je het

Meng de gochujang, sojasaus, honing en knoflook en marineer de speklap hier minimaal 30 minuten in. Een nacht in de koelkast kan ook geen kwaad.


Verhit intussen een beetje olie in een koekenpan, bak hierin de ui en de paprika tot ze zacht zijn en beginnen te kleuren, blus af met de balsamico. Breng op smaak met peper en zout en haal de groenten uit de pan.


Bak de speklap in dezelfde pan in wat olie tot de randjes flink beginnen te karamelliseren.


Haal de speklap uit de pan en snijd die in hapklare plakjes. Heel laten kan ook, maar in plakjes eet straks wat makkelijker.


Smeer de sneden brood aan één kant in met mayonaise.


Bak het brood op de mayonaisekant kort in een droge koekenpan. Leg op één snee vast de belegen kaas en op de andere de mozzarella.


Beleg wanneer het brood begint te kleuren de snee met de mozzarella met het paprika-uienmengsel, de speklap en de kimchi. Wip de snee met de belegen kaas hierbovenop. Druk even lekker aan en je hebt een killer-pantosti.

© Dorothy Porker

After Eight Oreo-pie

Dit heb je nodig

(voor 8 tot 10 personen)

– 24 Oreo-koekjes, B-keus is ook prima

– 60 g boter, gesmolten

– 200 g pure chocolade (70%)

– 180 ml room

– 1 of 2 pakken After Eight, minimaal 1 uur ingevroren

– Dit recept werkt het beste in een bakvorm met een diameter van 22 cm.

Tip: Vervang de After Eight door geroosterde en gebroken hazel-, wal- of pecannoten, pretzels, gebrande marshmallows of geraspte kokos.

Zo maak je het

Vet de bakvorm dun in met boter. Verwarm de oven voor op 175°C.


Maal de koekjes fijn in een keukenmachine of sla ze stuk in een plastic zakje met een deegroller of wijnfles.


Meng in een kom de gesmolten boter goed door het koekkruim en druk het kruim vervolgens stevig in de vorm, tot het gelijkmatig en redelijk stevig over de bodem en de opstaande randen verdeeld is. Bak de bodem 10 minuten in de oven en laat hem daarna volledig afkoelen.


Hak de chocolade in kleine stukken en doe die in een glazen of andere hittebestendige kom. Verhit de room in een steelpan tot hij goed heet is, maar nog niet kookt. Giet de room over de chocolade en roer stevig door met een garde tot alle chocolade gesmolten is en er een gladde ganache is ontstaan. Giet de ganache in de gebakken en volledig afgekoelde pievorm en laat hem 60 minuten in de koelkast opstijven.


Snijd de After Eights schuin doormidden en druk ze in de chocoladeganache tot de hele pie gevuld is. Laat de taart nog 90 minuten of het liefst een nacht opstijven voor je hem aansnijdt.