KW-lezers verkiezen De Gavers tot leukste provinciedomein van West-Vlaanderen

Volgens onze lezers is het ‘t leukst in De Gavers. © Westtoer
Marijn Follebout
Marijn Follebout Journalist/outdoorexpert

De Gavers in Harelbeke is het allerleukste van de 21 provinciedomeinen die West-Vlaanderen telt. Dat hebben de lezers van De Krant van West-Vlaanderen beslist in een uniek onderzoek.

West-Vlaanderen telt met 21 stuks de meeste provinciedomeinen van Vlaanderen, maar wat is nu eigenlijk het leukste? Op die vraag probeerde De Krant van West-Vlaanderen, samen met zijn lezers, de voorbije weken een antwoord te vinden.

Om te beginnen selecteerden we zes finalisten: De Gavers in Harelbeke, Duinpanne in De Panne, Palingbeek in Zillebeke bij Ieper, Bulskampveld in Beernem, Wallemote-Wolvenhof in Izegem en IJzerboomgaard in Kaaskerke bij Diksmuide. Onze lezers mochten zes weken lang punten uitreiken op basis van criteria als natuur, grootte, horeca, speelplezier en toegankelijkheid. Het was uiteindelijk De Gavers in Harelbeke dat met een knap rapport van 86 procent de eerste plaats wegkaapte.

Groen rustpunt

De Gavers is volgens gedeputeerde voor de groendomeinen Jurgen Vanlerberghe (Vooruit) een verdiende winnaar. “De Gavers is een groen rustpunt in een druk bevolkte regio en niet toevallig ons meest bezochte domein. Het is ook een domein waar alles op punt staat. We legden er recent nog een nieuwe speelzone aan.”

“De zes domeinen die in de bevraging werden opgenomen, zijn sowieso al winnaars”, vindt Jurgen Vanlerberghe. “Dat ze allemaal een hoge score halen, bewijst dat de bezoekers, die we als klanten beschouwen, onze inspanningen weten te waarderen. De doelstelling van de provincie binnen de groendomeinen is natuurbehoud combineren met zachte recreatie. We zetten ons met de hele ploeg in om in elk domein extra comfort aan te brengen, met onder meer verharde paden en speelpleinen. In de 2,5 jaar dat ik als gedeputeerde aan de slag ben, kreeg ik nog maar vijf mailtjes van bezorgde burgers over onze groendomeinen. Meestal ging dat over loslopende honden en of we daar strenger op willen toezien, een verzuchting die we begrijpen en waar we inderdaad meer controle op houden.”

Gevraagd naar zijn persoonlijk favoriete domein, antwoordt Vanlerberghe de Gasthuisbossen. “Ik woon in Poperinge en kies dus voor een domein dichtbij huis waar ik kan onthaasten in de bossen. Het is best wel een groot boscomplex en minder bekend bij het grote publiek.”

KW trakteert in De Gavers. Knip de bon in De Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 27 augustus uit en geniet zaterdag tussen 13.30 en 16.30 uur van een gratis ijsje.

De eindstand

1. De Gavers

2. Bulskampveld

3. IJzerboomgaard

4. Duinpanne

5. Palingbeek

6. Wallemote-Wolvenhof

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.