Donderdag 22 oktober, 2020

Nieuws uit Lauwe

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

De voorbije dagen gingen de coronacijfers in Menen aan een recordtempo de hoogte in. Het virus spaarde niets of niemand: in wzc Andante zijn er liefst 80 (!) besmettingen, diverse handelszaken sluiten preventief of noodgedwongen. De situatie werd zo alarmerend dat de burgemeester een crisisoverleg pleegde en enkele strenge maatregelen afkondigde.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Naar aanleiding van de Week van de Kinderbegeleider (12 tot 18 oktober) zette het stadsbestuur alle Meense kinderdagverblijven in de bloemetjes. De onthaalouders kregen een kleine attentie als bedanking voor hun dagelijkse inzet en enthousiasme.

Zondagavond raakten 2 voertuigen betrokken bij een indrukwekkend verkeersongeval in de Dronckaertstraat. 3 mensen werden lichtgewond naar het ziekenhuis overgebracht en de schade aan de voertuigen was enorm. De brokstukken lagen over een afstand van meer dan 100 meter verspreid.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Drie Franse carjackers die zowel in 2015 als in 2016 in Geluwe (Wervik) en Wevelgem tal van carjackings en gewelddadige overvallen pleegden, zijn door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot effectieve celstraffen van 1 tot 4 jaar. De rechter beval de onmiddellijke aanhouding van twee van hen waardoor ze internationaal geseind zullen worden. Het trio kon dankzij DNA-onderzoek na ruim 4 jaar toch voor de rechter gebracht worden maar liet verstek gaan.

Gedurende drie maanden werd een nieuw circulatieplan rond Lauweplaats uitgetest. Na twee maanden zomervakantie en één maand dat de scholen weer opgestart werden, wil men nu het experiment afronden. Op woensdag 7 oktober, na Lauwe Kermis, zal de circulatie weer verlopen zoals voorheen.

Storm Odette trekt over het land en overal likt men de wonden na een woelige nacht. In Lauwe was het vooral Hondenschool De Trouwe Hond die ervan langs kreeg.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Na 1 jaar en 4.000 kilometer in het zadel is Ine Couckuyt (26) weer thuis, in haar eigen Lauwe. In 2019 vertrok ze met haar bagage en haar fiets, zonder een concrete einddatum, voor een trip doorheen Australië en afgelopen weekend stond ze, onverwacht, opnieuw aan de voordeur. "Het beste van al was dat ik het fietsen eigenlijk wat beu was geworden", lacht de voormalig triatlete.

Bij Basisschool GO! Ter Molen hecht men veel belang aan de veiligheid en de 'Strapdag' van vandaag 18 september is dan ook een jaarlijks weerkerende traditie. "Strapdag" staat voor stappen (te voet) en trappen (met de fiets).

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Sinds deze week kan je in alle vroegte weer genieten van de warme Radio 2-stem van Jens Lemant. Zijn programma 'Start je dag' is goed voor een marktaandeel van 38 procent in West-Vlaanderen. Zo is Jens voor veel mensen de vaste compagnon om de ochtendlijke uren aan te snijden. Wij vonden het hoog tijd om de stem een gezicht te geven. "Radio 2 voelt aan als thuiskomen."