Zondag 5 juli, 2020

Nieuws uit Lauwe

Het coronavirus treft niet alleen de gezondheid en de economie, ook de voetbalclubs maken zich terecht (financiële) zorgen. Bij WS Lauwe bond secretaris Charly Nowé de kat de bel aan. Hij stelde voor om de wedstrijdpremies met 20 procent te verminderen. Wij polsten bij de andere eersteprovincialers uit Zuid-West-Vlaanderen naar hoe zij tegenover dat voorstel staan.

De coronacrisis heeft verregaande gevolgen, niet in het minst voor de sport-, jeugd- en cultuursector. De Vlaamse regering maakte recent middelen vrij om het verlies in die sectoren deels te compenseren. In Menen verscheen daardoor meer dan 500.000 euro op de rekening. "Als een van de eerste gemeenten in Vlaanderen zorgen we er dan ook voor dat dit geld meteen kan doorstromen naar de verenigingen", klinkt het bij een tevreden burgemeester Eddy Lust.

In het spoor van vader Gerard vertrok Cis Scherpereel zondag voor een fietstocht van 1.250 kilometer naar Lourdes. Op zijn tocht wordt hij vergezeld door goede vriend Patrick De Grande en diens dochter Suzan.

De klanten van het Bockor Café in Lauwe keken vrijdagmiddag verbaasd op toen een televisieploeg het bekende café binnenstapte, met in hun kielzog niemand minder dan James Cooke.

Tegen eind 2023 zal een studie- en besluitvormingstraject klaar voor de verbinding van de haven van Zeebrugge met het Seine-Scheldeproject. Al benodigde financiële en technische uitvoeringsplannen moeten tegen dan ook voorzien zijn. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) op een vraag van Vlaams Parlementslid Martine Fournier (CD&V).

Woensdagavond werden de inwoners van de Spoorwegstraat in Lauwe opgeschrikt door eeninterventie van politie en brandweer. Een persoon met psychologische problemen probeerde er, na een tumultueuze avond, brand te stichten in zijn woning.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Lange tijd leek het erop dat Pauline en Paulette, het cultcafé op het grootste kruispunt van Lauwe, naar de eeuwige jachtvelden was verbannen. Toch ging deze week de voordeur voor het eerst opnieuw open met vers bloed achter de toog. Monia Hermy (41) is klaar om opnieuw bier uit de tapkranen te laten vloeien.

17 jaar lang was Chris Vermoortele (47) niet weg te slaan van markten, braderieën en events in het hele land. Met zijn ambachtelijke chocolade en pralines wist hij niet alleen de harten van Belgische klanten, maar eveneens die van buitenlandse toeristen te veroveren. Corona bracht een abrupt einde aan dat alles en duwde de chocolatier tot aan de afgrond. Van opgeven was er bij de Aalbekenaar echter geen sprake.

Het Schippersweekend, de jaarlijkse hoogmis van muziek en 'leute' die ieder tweede weekend van september Lauwe op de kaart zet, trekt er voor de editie van dit jaar de stekker uit.

Menen stelde onlangs zijn nieuwe huisstijl voor, een stijl die staat voor kleur. Deze kleuren worden nu aangewend in het nieuwe coronaproof zomeraanbod voor Menen, Rekkem en Lauwe dat samen met het CC De Steiger gerealiseerd wordt onder de noemer Boulevard Solar.

Tijdens de nacht van woensdag op donderdag sloegen dieven toe in de Lauwbergstraat. Ze forceerden de toegang tot een garagebox en gingen er aan de haal met een koersfiets en een Yahama R6 motorfiets. Pieter De Rijcke (29), het slachtoffer, doet dan ook een oproep naar eventuele getuigen.