Dinsdag 7 april, 2020

Nieuws uit Lauwe

"Aan de hand van zijn bier leer je een Belg kennen". Op basis van die eeuwenoude spreuk staat het vanaf vandaag ook vast dat Lauwe zich bovenaan de voedselketen heeft gevestigd. Supermarkt Select bracht met hun triple 'Noë' zonet goud terug mee naar West-Vlaanderen.

De medische wereld is volop op zoek naar een vaccin tegen het gevaarlijke coronavirus en iedereen hoopt op een snelle doorbraak. Soms is het beste medicijn echter geen pil of een siroop. De schattigste remedie tegen het vieze virus is op dit ogenblik terug te vinden in de Lauwse brievenbussen.

Summer @ Lauwe, het plezantste straatfestival van het land, gaat dit jaar niet door. De coronacrisis eist ook hier zijn tol, waardoor voorzitter Steven Holvoet zich genoodzaakt zag een keiharde beslissing te nemen. "Het feit dat het de meest logische stap was, maakt het er niet minder pijnlijk door" klinkt het beteuterd.

Dit seizoen worden er geen kampioenstitels toegekend in het Belgische volleybal. De geplande hervorming voor de competitie 2020-2021 wordt wel doorgevoerd. En dat brengt een aantal verschuivingen met zich mee. Een overzicht, met meteen ook al de nieuwe namen van de reeksen erbij.

Iedereen gaat op zijn eigen unieke manier om met Corona. Lien Callewaert uit Lauwe besloot om tijdens corona tijden een schwung te geven aan haar bestaan en zich te verdiepen in de muzikale intermezzo's.

Om de medische dienstverlening voor minder mobiele burgers te optimaliseren, stuurt de stad Menen sinds zaterdag een mobiele corona-arts op pad. Huisarts Michiel Baert uit Lauwe is een van de vrijwilligers die op huisbezoek gaat bij vermoedelijke coronapatiënten, die zich moeilijk kunnen verplaatsen.

Iedere avond om 20 uur breekt doorheen Lauwe een spontaan applaus uit. Een erkenning voor de grenzeloze inzet van de duizenden mensen uit de zorgsector die een genadeloze strijd tegen het coronavirus uitvechten. Op een plaats worden die mensen op meer dan alleen maar een applaus getrakteerd. Victor Coeman (16) bedankt al die mensen met een uniek vuurspektakel.

Wie zich vanaf nu niet meer houdt aan de maatregelen die de federale regering heeft opgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, dreigt een gerechtelijke minnelijke schikking te moeten betalen die 250 euro zal bedragen voor particulieren en 750 euro voor handelaars. Een tweede inbreuk kan aanleiding geven tot een rechtstreekse dagvaarding voor de correctionele rechtbank. Dat meldt het college van procureurs-generaal, dat een uitgebreide omzendbrief heeft opgesteld.

Dat West-Vlamingen harder werkers zijn, was al langer geweten. Ook in tijden van crisis blijken we nog steeds te beschikken over een gezonde dosis 'deuredoen'. Valerie Vlaminck (41), samen met haar echtgenoot Koen Verhoest (42) zaakvoerster van het Wevelgemse Glasstechnics, installeert volop coronaschermen. "Iedereen moet zich zo veilig mogelijk kunnen voelen, ook wie verder blijft werken."

Eerder besliste de Raad van Bestuur van Basketbal Vlaanderen al om de competities per direct en definitief te beëindigen. Een identieke beslissing werd door de RvB van Basketball Belgium genomen. Aan competitiesport is het echter eigen om een eindklassement op te maken, zeker wanneer dat bepalend is voor het stijgen en dalen, zoals op niveau van seniorcompetities.