“Wij protesteren”: kinderen basisschool De Stap in Lauwe bezetten kruispunt om onveilige situatie aan te kaarten

Een hele colonne in fluo geklede kinderen trok onder andere met spandoeken naar het kruispunt nabij de basisschool. © JDr
Redactie KW

Woensdagmorgen werd het verkeer aan het kruispunt nabij basisschool De Stap in Lauwe heel even geblokkeerd. De kinderen hielden er een ludieke protestactie om de onveiligheid aan te kaarten. De schepen zegt er wel degelijk mee rekening te houden in de nakende heraanleg.

“Wij protesteren”, klonk woensdagmorgen tijdens de drukke ochtendspits. Een hele colonne in fluo geklede kinderen bezette het kruispunt van de Schoolstraat, Wevelgemstraat, Lauwbergstraat en Lauweplaats. Met spandoeken en borden liepen ze over de zebrapaden nabij hun school De Stap en blokkeerden zo een tiental minuutjes het verkeer.

Binnenkort heraanleg

Een korte en krachtige boodschap. “We willen dat het hier veiliger wordt”, zegt Lotte, die in het vierde leerjaar zit. “Het is hier superdruk en de auto’s rijden hier vaak te snel en heel dichtbij. Ook zouden er hier fietspaden moeten komen.”

Dat is duidelijk. Luc Ghyselen, die er als gemeenschapswacht elke morgen paraat staat, houdt er dagelijks honderden auto’s tegen om de kinderen te kunnen laten oversteken. Het gaat over twee zebrapaden die hij alleen bemant. “Ik moet inderdaad af en toe een spurtje trekken van het ene naar het andere zebrapad”, vertelt hij.

Directeur Iris Pede wilde met de korte actie duidelijk maken dat de situatie er ten gronde moet aangepakt worden. Het is niet toevallig dat dit nu gebeurt. Het kruispunt wordt namelijk binnenkort aangepakt in het kader van de heraanleg van Lauweplaats. “We hopen dat er rekening zal worden gehouden met de onveilige situatie. We uitten al onze bezorgdheden, maar er kwamen nog geen concrete acties of plannen uit de bus”, meent Pede.

Maatregelen

Wat er precies zou kunnen aangepast worden? Een hele lijst. De directeur somt ze op. “Duidelijke wegmarkeringen op alle straten rond het kruispunt aan de school, hekken in kleur in plaats van de hagen, flikkerlichtjes op het zebrapad, aandacht voor voldoende parkeerplaatsen in de omgeving van de school of plaatsen voor kiss and ride, zodat kinderen op een veilige manier kunnen worden afgezet.”

Schepen van Mobiliteit Patrick Roose (Vooruit) benadrukt dat er maatregelen voorzien zijn om de zone veiliger te maken. “In het ontwerp zit de insnoering van het brede kruispunt en het losmaken van de Schoolstraat van de rest van het kruispunt. Het dwarsparkeren wordt er vervangen door langsparkeren om het risico op ongevallen tussen fietsers en gemotoriseerd verkeer te verminderen”, zegt hij.

Daarnaast zou ook het voetpad in de Lauwbergstraat breder gemaakt worden aan de kant van De Stap. “Wat de markering en afscheiding betreft kunnen we nog bekijken”, klinkt het bij de schepen. “Binnenkort informeren we iedereen van en rond Lauweplaats over de uitvoeringsplanning. Het is wel bemoedigend te zien in de gemeentemonitor dat inwoners zien dat we ons inspannen om de verkeersveiligheid in onze stad te verbeteren.” (JDr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier