Wat nu Shari er niet bij is? Grace Verbeke blikt vooruit naar voorjaar bij de dames

Grace Verbeke won in 2010 de Ronde van Vlaanderen en is nu sportdirecteur bij Lotto-Dstny Ladies. © Christophe De Muynck
Tjorven Messiaen
Tjorven Messiaen Reporter

Ook de dames beginnen met de Omloop aan hun Vlaamse voorjaar. Grace Verbeke, winnares van de Ronde van Vlaanderen van 2010 en vandaag sportdirecteur bij Lotto-Dstny Ladies, blikt vooruit. “Iemand als Shari Bossuyt zit er niet meteen weer aan te komen. Al kunnen de West-Vlaamse meisjes wel verrassen.”

Zelf is Verbeke sinds begin deze week terug in het land nadat ze met de ploeg op stage was in Spanje en aansluitend de Ronde van Valencia deed. “Maar nu mag het voorjaar wel gaan beginnen. Ik heb er zin in”, klinkt het enthousiast.

De hamvraag is natuurlijk wat we dit seizoen mogen verwachten van de West-Vlaamse dames. Zeker nu de grootste kanshebber op succes, Shari Bossuyt, nog steeds geschorst is. “Dat is zonde voor haar, hé”, zucht Verbeke. “Vorig jaar bewees ze dat ze het in haar heeft om mee te doen met de groten. Ze had duidelijk een enorme stap vooruit gezet en ik geloofde ook dat ze dit jaar de aansluiting bij die absolute top had kunnen maken. Het verhaal is jammer genoeg voor haar evenwel anders gelopen. En ook op West-Vlaams vlak is dat zeker een aderlating.”

Ghekiere

Het is dan ook de vraag of Verbeke andere West-Vlaamse dames ziet die deze rol kunnen overnemen. “Niet echt. Al ben ik wel benieuwd naar wat Justine Ghekiere zal brengen. Vorig jaar was ze op het einde van het seizoen wat uitgeblust, dus het is afwachten hoe ze de winter is doorgekomen, maar haar zie ik zeker in staat om mooie dingen te laten zien. Vooral richting de Ardennenklassiekers dan. Al zal ze ook in wedstrijden zoals de Ronde van Vlaanderen of de Strade Bianche haar rol kunnen spelen. Justine is iemand die met open vizier durft te koersen en ooit zal haar dat succes opleveren. Het is evenwel ook een beetje afwachten welke rol ze bij haar ploeg zal krijgen, want bij AG Insurance-Soudal beschikken ze over meerdere sterke pionnen.”

“Ik ben heel benieuwd naar wat Justine Ghekiere zal brengen”

“Onderschat trouwens ook haar ploeggenote Julie van de Velde niet in dat Ardense werk. Julie is goed gestart in Australië, dus ik verwacht wel dat we haar in die wedstrijden in beeld zullen zien.”

Vanpachtenbeke

Bij VolkerWessels Women’s Pro Cycling Team maken met Marith Vanhove, Valerie Demey en Margot Vanpachtenbeke drie West-Vlaamse de dienst uit. “Valerie en Margot heb ik vorige week in Spanje nog aan het werk gezien. Wat Margot betreft, mag je vooral niet vergeten dat ze nog steeds op de terugweg is, na haar zware val van vorig seizoen waarbij ze ribben en nekwervels brak. Ze zal alleen maar beter worden, maar dit voorjaar zal ze in de eerste plaats kunnen gebruiken om weer helemaal op niveau te komen. Ik denk dan ook dat we vooral in het tweede deel van het seizoen uitschieters van haar zullen zien.”

“Voor Shari is dit heel erg jammer, want ik geloofde dat ze dit jaar de aansluiting bij die absolute top had kunnen maken”, aldus Verbeke.
“Voor Shari is dit heel erg jammer, want ik geloofde dat ze dit jaar de aansluiting bij die absolute top had kunnen maken”, aldus Verbeke. © JASPER JACOBS BELGA

Jong geweld

Qua jong geweld verwacht Verbeke dan weer veel van de Bredense Julie Hendrickx (20) uit haar eigen ploeg. “Ze wordt nu nog maar derdejaarsbelofte, maar ze heeft een hele goede winter achter rug en op stage zag je dat ze een grote stap vooruit gezet heeft”, klinkt het. “Ik kijk er naar uit om dat ook in wedstrijden tot uiting te zien komen. In de WorldTour-wedstrijden zal dat misschien nog niet zichtbaar zijn, maar ik verwacht wel dat ze dit seizoen mooie dingen zal laten zien. Het is iemand die we zeker in de gaten moeten houden.” De conclusie is dan ook dat we de komende weken niet echt op West-Vlaamse zeges moeten hopen. Al zijn verrassingen en uitschieters niet uitgesloten. “En dan kijk ik door de lef en de durf in hun manier van koersen vooral naar Justine of Margot.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier