Woensdag 8 juli, 2020

Nieuws uit Kuurne

Voor het vijftiende jaar op rij vormt de gemeente tijdens de zomervakantie een aantal straten om tot speelstraat, op vraag van de bewoners van de straat. Dit jaar zal dit onder meer het geval zijn voor de Papaversstraat, de Weidenstraat en Vlasbloemstraat en in beperkte mate de Spijker, Tweegemeentenweg/Pouckeweg/Hoppestraat en Moutstraat. Sinds de start in 2005 werd het project telkens populairder. Het eerste jaar ging het nog om twee straten, terwijl nu vijf straten een aanvraag deden.

Op het Marktplein in Kuurne is een nieuwe 360 gradencamera geïnstalleerd die 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 live gevolgd kan worden in de dispatch van de politiezone Vlas. Kuurne treedt daarmee in de voetsporen van Kortrijk, waar zulke camera's al ingeburgerd zijn. Ook aan het Vlaspark en het recyclagepark komt met behulp van drie camera's extra toezicht.

Maandagnamiddag heeft de gemeente Kuurne zijn toekomstplannen bekend gemaakt om de lelijke plekjes op het grondgebied tot het verleden te laten behoren. "Her en der in het Kuurnse straatbeeld komen plekjes voor die een opsmukbeurt kunnen gebruiken", weet burgemeester Francis Benoit.

De speelplaats van VBS Sint-Pieter krijgt tijdens de zomervakantie een volledige make-over. Nadat de school 17 jaar geleden een subsidiedossier indiende, komt de Vlaamse overheid nu toch met centen over de brug. Naast meer ruimtelijk inzicht creëren, grijpt de school de make-over ook aan om extra groenzones te voorzien op de speelplaats.

Trainingsmakkers Matthias Deslee (Wevelgem), Dante Struyve (Bavikhove) en Thomas Van Esbroeck (Kuurne) liepen zopas hun Marathon 4'59". Door het wegvallen van voorjaarsmarathons was dit hun challenge geworden. Doel: onder de magische drie uur over de eindstreep lopen.

De waardering in het werk van kunstenares Julie De Bleeckere (43) blijft stijgen. Nadat eerder Galerie Jos Depypere uit Kuurne, Galerie Ludwig Lefevere uit Wortegem, Galerie Martine Ehmer uit Brussel en de Summertime Galerie - Galerie Fox uit Eupen interesse toonden in haar werk, is sinds kort ook kunst van de Kuurnse te zien in een tijdelijke tentoonstelling in het IKOB museum van Eupen.

Vrijdag 3 juli is een hoogdag voor JTOTHEC (Jonas Casier uit Kuurne), MC Equal (Tomas Vanderbeke uit Kuurne/Kortrijk) en D. Meeuws (Dieter Meeuws uit Roeselare) want dan gaat hun nummer 'Bluv' officieel online. Het nummer is het resultaat van een samenwerking die maar liefst vijf jaar geleden startte en nu pas afgewerkt werd.

De kogel is door de kerk. Nadat eerder al de halve marathon Rapper dan een Ezel en de joggingswedstrijden sneuvelden, wordt nu ook de grote feesttent van de Ezelsfeesten geannuleerd. Maar dat betekent niet dat er begin oktober geen kermisweekend zal zijn. "We zullen creatief moeten zijn", stellen schepen Johan Bossuyt (N-VA) en burgemeester Francis Benoit (CD&V).

Na twee maanden verplichte sluiting blijft galerie Depypere uit Kuurne niet bij de pakken zitten. Met de vakantiemaanden voor de deur trekt de galerie, die normaal terug te vinden is aan 't Kruiske in Kuurne, richting kust om er drie maanden lang een pop-up te openen op de zeedijk in Knokke.

Na een sluiting van ruim drie maanden openen morgen opnieuw de deuren van het gemeentelijk zwembad in Kuurne. Bij deze heropening dienen echter heel wat regeltjes in acht genomen te worden.

De feestzalensector haalt opgelucht adem: trouwfeesten mogen vanaf augustus 100 genodigden ontvangen en er mag zelfs weer gedanst worden. "We hebben onze stem moeten verheffen, maar onze noodkreet is beantwoord", reageert Gregory Van Wonterghem van het feestzalencomplex Huis Van Wonterghem.

Door het wegvallen van alle marathons tot nader order besloten drie teamleden van het Kortrijkse Aqua Protect 3 Team zelf het initiatief te nemen en hun 'Marathon 4'59"' te organiseren.

Politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne en Lendelede) zette afgelopen weekend extra hard in op het betrappen van bestuurders die gevaarlijk rijgedrag vertonen. "Zo loopt de kleine categorie hardleerse bestuurders vroeg of laat tegen de lamp", klinkt het.

De afgelopen coronaperiode bracht voor heel wat werknemers onzekerheid, maar dat was zeker niet het geval binnen VZW Zorg en Welzijn, werkzaam in de ouderenzorg. De VZW, die bestaat uit een zorgcampus in Kuurne en Passendale, werd de voorbije maanden eveneens getroffen door Covid-19. In de zorgcampus in Kuurne, WZC Heilige Familie, dook in april het coronavirus op.

Eind deze maand zet politiecommissaris Benny Staelens (62) een punt achter zijn actieve loopbaan bij de politiezone Vlas. In een zwart gat zal de commissaris echter niet vallen. Hij zit boordevol plannen. Commissaris Staelens startte zijn loopbaan destijds bij de gemeentepolitie van Kuurne en kan terugblikken op een rijkgevulde carrière.