Maandag 27 januari, 2020

Nieuws uit Kuurne

Voor het tweede jaar op rij laat Spes Nostra talent uit eigen school schitteren op 'Pastalent'. Op zaterdag 1 februari zorgen zowel leerlingen, leerkrachten als het schoolkoor Olvida Y Canta voor een gevarieerde show. Zoals de naam al laat vermoeden, kan je er ook pasta eten.

Zuster Rosa Quartier, met haar meisjesnaam Alice Quartier, werd vrijdag door haar familie en het rusthuis in de bloemetjes gezet voor haar honderdste verjaardag. Ze werd gevierd in de feestzaal van woonzorgcentrum de Heilige Familie in Kuurne, waar ze verblijft.

Het warmtenet van Fluvius breidt verder uit richting het centrum van Kuurne. Het gemeentebestuur neemt zich dan ook voor om gemeentelijke gebouwen aan te sluiten op dat net en zo de restwarmte van de verbrandingsoven van afvalintercommunale Imog te gebruiken om te verwarmen.

Kuurne-Brussel-Kuurne 2020 is een editie die in het teken staat van een nieuw decennium met een nieuw hoofdstuk voor KBK. De wedstrijd maakt vanaf komend seizoen deel uit van de nieuwe UCI ProSeries. En voor het eerst in meer dan 20 jaar krijgt KBK een gloednieuw parcours.

Alexander Gaillez (35) mag zich voortaan lid noemen van de Orde van de Ezel, die sinds jaar en dag bestaat uit 23 effectieve leden, evenveel dus als er gemeenteraadsleden zijn in Kuurne. Pas wanneer een 'member' de leeftijd van 70 jaar bereikt, komt er een plekje binnen de orde vrij, waarna één keer per jaar per stemming door de leden wordt bepaald wie wordt toegelaten tot de orde.

Eric Debaere (56) was 18 jaar vrijwillig brandweerman in Kuurne, werkte als poetshulp en genoot van het goede leven met zijn vrouw Lucienne. Tot het noodlot in april vorig jaar toesloeg. Een trombose in de hersenen, volledig verlamd aan de rechterkant, veroordeeld tot een rolstoel en voor de rest van zijn leven in een woonzorgcentrum. "Mijn beste maat hier, Etienne, is er 75. Ze noemen ons vader en zeune."

Hij noemde 2019 zelf het jaar van de waarheid. Het moest en het zou prijs zijn. Na drie zilveren medailles pakte duatleet Jonas Vandevyvere (29) in het Zwitserse Zofingen de wereldtitel in zijn leeftijdscategorie. "Sportman van het Jaar worden had ik verwacht, maar Krak? Neen, daar stond ik niet bij stil."

S.V., de Kuurnenaar die dinsdagochtend een slapende man aantrof op de achterbank van zijn auto, heeft klacht ingediend bij de politie tegen de inbreker. De verdachte werd kort na de feiten aangetroffen in de buurt en blijkt al een reeks andere feiten op zijn naam te hebben staan. "Eerst dachten we dat het om een dakloze in nood ging, maar dat blijkt anders uit te draaien", klinkt het bij S.

Twintig is hij, wanneer hij voor het eerst te horen krijgt dat er een tumor in zijn hersenen groeit. Na een succesvolle operatie en lange revalidatie leek Gianni De Bosschere in 2018 opnieuw de oude te kunnen worden. Tot er opnieuw erg slecht nieuws kwam. Een nieuwe hersentumor op een zenuw sloopt het lichaam van de jongeman ongenadig hard. Maar aan opgeven denkt hij niet. Nooit.