Vrijdag 23 oktober, 2020

Nieuws uit Kuurne

Op 1 november neemt ze officieel over, maar donderdag legde kersvers schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Annelies Vandenbussche (SP.A) al de eed af. Ze volgt Francis Watteeuw op, die door een carrièrewending afscheid neemt van zijn mandaat. "Verkeersveiligheid staat met stip op één."

Volledig online, één op één met gediplomeerde leerkrachten en uniek in West-Vlaanderen. De gloednieuwe school Icha doet het zonder lokaal, maar is een coronaveilig alternatief voor de lessen in de klas. Wie online thuisonderwijs op maat voor zijn of haar kind wil, moet er wel wat voor over hebben. Eén lesuur kost je zo'n 60 euro.

Tafeltennisclub TTC Eendracht viert dit jaar de 54ste verjaardag. Sinds 2017 is de club actief met zes ploegen in de competitie. Op vandaag zijn er 33 competitieleden en evenveel recreanten. Het waren enkele jongeren die in de jaren zestig geregeld een partijtje pingpong speelden in het ontspanningsoord 'den Tap' die zonder het zelf te beseffen de grondvesten legden voor wat nu TTC Eendracht Kuurne is.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Dit jaar vond geen West-Vlaamse editie plaats van 'Buren bij Kunstenaars', het jaarlijkse open-atelierweekend voor kunstenaars in West-Vlaanderen, omdat er aan een nieuwe formule wordt gesleuteld tegen 2021. In afwachting hiervan organiseerden alle steden en gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen samen een kleinere editie van het evenement.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

De helft van de mensen weet niet waar ze besmet raakten met het coronavirus, bij de andere helft spelen vooral werk en school een hoofdrol. Dat blijkt uit het brononderzoek van welzijnsintercommunale W13 in het zuiden van West-Vlaanderen. Die cijfers zijn best opvallend, want bij het Agentschap Zorg en Gezondheid komt school als besmettingshaard zelfs niet voor.

Eind november pakt het Kuurns Theater uit met zijn nieuwste productie 'Ontkoppeld'. Door de geldende maatregelen zullen de voorstellingen telkens plaatsvinden voor een beperkt publiek. Om iedereen de kans te bieden om in de Hoeveschuur van Hoeve Vandewalle het stuk bij te wonen, voorziet het Kuurns Theater enkele extra voorstellingen.

Het Kuurnse Bossuyt Shop Interiors, gespecialiseerd in de inrichting van winkels van ambachtelijke ondernemers, heeft het Antwerpse Lemmens Winkelinrichting uit Boechout overgenomen. Tegelijk sluit Bossuyt met Lemcool een strategisch partnerschap af. "De ervaring en expertise van Lemmens en Lemcool zal ons, ook op technisch vlak, verder versterken", klinkt het bij Jan en Tom Bossuyt, zaakvoerders van Bossuyt Shop Interiors.

Bruynooghe Koffie staat als Kortrijkse koffieleverancier al 85 jaar voor de Vlaamse koffietraditie. Met een traditionele receptuur en de bekende dubbele B als logo staan de verpakkingen prominent te blinken in vele huishoudens.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Woensdag heeft het Kuurns Theater met spijt in het hart bekendgemaakt dat het alle voorbereidingen voor zijn nieuwste productie die het eind november zou brengen, stopzet.

Georg Bernoff is het speelse pseudoniem van auteur en fotograaf Bernard Noffels (66) uit Kuurne. Het eerste werk dat van zijn hand verscheen, was een gedichtenbundel in het jaar 2009, later volgde ook een fotoboek 'Onderweg'. Nu pakte Bernard uit met een herwerkte versie van zijn eerste uitgebrachte gedichtenbundel, aangevuld met nieuwe teksten.