MOOOV Filmfestival strijkt neer in Zuid-West-Vlaanderen: “Films verbinden mensen”

David Vankerckhove (programmator CC Wevelgem), Klara Camerlinck, Linda Dedeurwaerder (lid van We{i}reldraad Harelbeke), Lieve Vankeirsbulck, Sarah Vandenbroucke (mondiaal beleid Stad Kortrijk) en Johan Vandenberghe © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Overal in de wereld worden films gemaakt, maar slechts een klein deel vindt de weg naar de Belgische cinema. MOOOV selecteerde een brede waaier aan films uit alle hoeken van de wereld die artistieke kwaliteit combineren met relevante inhoud. “Dankzij het filmfestival krijg je een beter beeld van de wereld”, zegt bezieler Johan Vandenberghe. MOOOV strijkt van 18 april tot 2 mei neer in Zuid-West-Vlaanderen. De openingsfilm ‘Animalia’ wordt vertoond in de Budascoop in Kortrijk.

Acht locaties in Zuid-West-Vlaanderen

Gedurende twee weken bundelt MOOOV op verschillende locaties in Vlaanderen een pakket exclusieve films en feestelijke activiteiten. Op een laagdrempelige manier ontdekken bezoekers verhalen uit alle hoeken van de wereld en is het filmfestival een ontmoetingsplek voor iedereen. Van donderdag 18 april tot en met donderdag 2 mei komt MOOOV naar acht locaties in Zuid-West-Vlaanderen: Anzegem, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Menen, Waregem, Wevelgem en Zwevegem. “Ook dit jaar kan de bezoeker zich verwachten aan heel wat bijzondere films, documentaires en tal van randactiviteiten waarbij verbinden centraal staat”, zegt Klara Camerlinck, coördinator voor het MOOOV Filmfestival in Zuid-West-Vlaanderen.

Vorig jaar was de eerste Zuid-West-Vlaamse editie van MOOOV. Het initiatief om het filmfestival naar onze regio te halen, komt van de verschillende Mondiale Raden van Harelbeke, Kuurne, Wevelgem en Kortrijk. “Ik wou iets doen om meer wereldtitels te vertonen in onze regio”, zegt bezieler Johan Vandenberghe, tevens voorzitter van de Mondiale Raad Kuurne. “Daarvoor was Kuurne te klein, dus stelde ik het idee voor aan nabijgelegen steden en gemeenten. Het is een fantastisch gevoel om nu vlaggen van MOOOV te zien hangen op acht locaties. Films brengen mensen samen en zijn een middel tot verbinding. Daarnaast zorgt het filmfestival ervoor dat Mondiale Raden elkaar kunnen versterken.”

“Multiculturele films geven een beter beeld van de wereld en daar plaatsen wij de spotlight op. Film als toegankelijk medium kan een eerste stap zijn naar meer begrip” – Klara Camerlinck

Na verschillende screeningsavonden mochten alle partners hun top 3 doorgeven, daaruit werd een selectie gemaakt van 13 films. “Kwalitatieve, sterke films vind je in alle hoeken van de wereld, maar vaak komen ze in het normaal circuit niet aan bod door bijvoorbeeld een gebrek aan middelen en promotie. Door de verminderde toegankelijkheid tot onze cinemazalen missen we heel wat grote parels. Want zelfs in moeilijke omstandigheden en met kleine budgetten worden prachtige films gemaakt. Multiculturele films geven een beter beeld van de wereld en daar plaatsen wij de spotlight op. Film als toegankelijk medium kan een eerste stap zijn naar meer begrip”, zegt coördinator Klara Camerlinck.

Openingsfilm Animalia en netwerkmoment

De openingsfilm ‘Animalia’ van regisseur Sofia Alaoui wordt op donderdag 18 april om 20.15 uur vertoond in Budascoop Kortrijk. “In deze Marokkaanse film waarin het land in rep en roer staat door een mysterieuze entiteit, moet de zwangere Itto een reis ondernemen. Onderweg komt ze zichzelf tegen, en de antwoorden waarvan ze niet wist dat ze ze zocht. De film toont niet alleen de schoonheid en diversiteit van Marokko, maar ook de sociale en culturele spanningen in het land. De regisseur presenteert een vrouwelijk perspectief op een veranderende wereld”, legt filmprogrammator Lieve Vankeirsbulck uit. Alle filmvertoningen bieden daarbovenop diverse, boeiende randactiviteiten in het kader van de programmatie.

Op dinsdag 30 april vanaf 18.30 uur wordt in Howest Gebouw A te Kortrijk een duurzaamheidsevent georganiseerd. “Tijdens het netwerkmoment wordt de film ‘Banel & Adama’ van regisseur Ramata-Toulaye Sy vertoond. “Film kan onze blik verruimen en zoveel leren, maar onze kennis en daadkracht vergroot aanzienlijk in gesprek met elkaar. Daarom organiseert MOOOV in samenwerking met Howest, Stad Kortrijk, de Mondiale Raad Kuurne, 3PT Consult en meerdere bedrijfsplatformen tijdens het filmfestival een inspirerend evenement waar de thema’s duurzaamheid en circulaire economie centraal staan”, aldus Klara Camerlinck.

Alle films en het volledige randprogramma zijn te vinden op www.mooov.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier