Lennert Beuckelaere, een sterke kop op een paar aanvallende benen

Lennert Beuckelaere, hier aan de slag tijdens het BK in Lendelede. "Mijn vijfde stek in Sint-Maria-Lierde was mijn mooiste prestatie." (foto Bart) © VDB
Redactie KW

Voor Lennert Beuckelaere (16) loopt zijn succesvolle campagne als nieuweling stilaan op een einde. De student wetenschappen-wiskunde is klaar voor de overstap naar de juniores en heeft een duidelijk doel voor ogen. “Mijn grote droom? Een overwinning behalen natuurlijk”, lacht de Diksmuidenaar van het Zannata-Galloo Team.

Het wielerseizoen 2019 nadert zijn einde. Voor veel wielrenners mag de riem er al wat af en heel wat onder hen verlangen al naar een welverdiende rustperiode. Niet zo voor Lennert Lennert Beuckelaere, de tweedejaarsnieuweling van Zannata Galloo Team is aan een regelmatig seizoen bezig en wil de komende weken nog eens flink uitpakken. Vorige week zaterdag reed hij alvast een knappe wedstrijd in Alveringem. “Ik finishte er als 23ste, maar een uitslag zegt niet alles. Ik reed de volledige koers aanvallend, maar in de laatste ronde was het al duidelijk dat Jens Dalle opnieuw zou winnen. Met een ultieme aanval probeerde ik nog als tweede te eindigen, maar met de meet in zicht kwam het peloton opnieuw over mij.” Lennert Beuckelaere heeft een goede sprint in de benen, maar komt in de laatste rechte lijn vaak net te kort. “Er gaat altijd wel iemand sneller zijn dan mij”, aldus de Diksmuidenaar. “Als ik resultaten wil behalen, moet ik aanvallen, want zo is mijn kans om te winnen groter. Ik houd er ook van om koers te maken.”

Hectiek en valpartijen

Lennert begon acht jaar geleden met wielrennen. “Ik had al verschillende sporten geprobeerd, maar vond mijn ding niet. Toevallig ben ik beginnen te fietsen en ik voelde er me onmiddellijk goed bij.” Wielrennen zit, een klein beetje althans, in de genen van de familie Beuckelaere. “Ja, mijn papa heeft ook nog gekoerst bij de nieuwelingen. Maar halfweg zijn tweede jaar was de goesting er niet meer.” Lennert begon als veldrijder bij KVC Noordzeemeeuw, maar schakelde vier jaar geleden over op de weg. Ook besloot hij om over te stappen naar de Meense formatie van Franky Defever. Lennert werd stelselmatig beter en groeide als renner. “Dit seizoen verliep heel vlot en ik behaalde veel ereplaatsen. Mijn vijfde stek in Sint-Maria-Lierde was misschien de mooiste en dat op een moeilijke omloop.”

Ik zou later graag deelnemen aan het ingangsexamen tandheelkunde, al lijkt de combinatie met koersen bij de beloften moeilijk

Het dieptepunt dit jaar was zijn zware valpartij in Kuurne in juni. Lennert kwam vol op zijn hoofd terecht en moest afgevoerd worden naar het ziekenhuis. “Door een manoeuvre van een collega kwam ik ten val. Veel renners gebruiken hun hand om zo hun plaats in het peloton af te dwingen. Ik probeerde al verhaal te halen bij de jury, maar zonder beelden van de incidenten kunnen ze niet sanctioneren. Zo’n gedrag vind ik echt niet kunnen. Het blijft op onze leeftijd toch maar een hobby? Wielrennen moet plezant blijven.”

Tandheelkunde

Lennert zit momenteel in zijn vijfde jaar wetenschappen-wiskunde aan het College van Diksmuide. Wielrennen is voor hem de ideale uitlaatklep naast zijn studies. “De voorbije jaren kon ik beide zaken vlot combineren, maar voor mij blijft school het belangrijkste. Als ik mijn diploma van het secundair onderwijs heb, wil ik verder studeren. Ik zou graag deelnemen aan het ingangsexamen tandheelkunde. De combinatie universitaire studies en een leven als belofte lijkt me wel moeilijk. De kans is dus groot dat wielrennen dan op een lager pitje moet zetten. Maar dat is toekomstmuziek, nu focus ik mij nog even vol op de koers.”

Lennert heeft geen schrik van de overstap naar de juniores en popelt om een categorie hoger aan de slag te gaan. “In mijn eerste jaar wil ik vooral ontdekken. Zonder druk wil ik mijn lichaam verder laten ontwikkelen. Mijn grote droom? Een overwinning behalen natuurlijk.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.