Junior Ewout Verstraete mikt op Ardennenkoersen

Ewout Verstraete is verre familie van Guilaume Van Keirsbulck. © Davy Coghe
Redactie KW

De 17-jarige Ewout Verstraete kende een prima voorbereiding en staat met vertrouwen aan de start van zijn tweede seizoen als junior. De Bruggeling van Meubelen Gaverzicht-Glascentra CT wil zich zoveel mogelijk testen in de Ardennen en kijkt uit naar zijn eerste tijdrit.

“In mijn eerste seizoen als junior heb ik vooral bijgeleerd hoe het eraan toeging in die categorie”, blikt Ewout Verstraete, die op 18 maart zijn 18de verjaardag viert, terug. “In vergelijking met de nieuwelingen wordt er aan een constanter tempo gereden. De koersen vallen minder stil. In de kermiskoersen kon ik mee, maar de interclubs waren nog iets te lastig voor mij. Mijn beste resultaat was een zevende plaats in Jabbeke. Er stonden misschien niet zo heel veel renners aan de start, maar het was toch een lastige koers. Ik herinner mij ook nog dat het een heel mooi parcours was.”

goede lactaattesten

Na een heel goede voorbereiding stond de Bruggeling met veel zin aan de start van het nieuwe seizoen. Ondertussen heeft hij al drie koersen achter de rug. Hij finishte als 12de op het clubkampioenschap en werd vervolgens 31ste in Vlamertinge en 32ste in De Klijte. “Ik heb één van mijn beste winters ooit achter de rug. Ik voelde dat ik veel progressie geboekt had en mijn lactaattesten bewezen dat ook”, aldus de junior van Meubelen Gaverzicht-Glascentra CT. “Ik stond dus met vertrouwen aan de start van het seizoen. Het clubkampioenschap was een toffe koers om mee te openen. Het moet nog niet serieus genomen worden. In Vlamertinge was het toch weer wat wennen om in groep te rijden. Maar ik heb durven koersen, al moet ik wel nog leren wanneer ik mijn inspanningen moet plaatsen. In De Klijte moest ik door de koude wel op twee ronden van het einde opgeven, maar ik was toch nog 32ste op 74 deelnemers. Ik ben dus tevreden.”

“Ik heb ondervonden dat wedstrijden in de Ardennen mij iets beter liggen”

“Mijn verwachtingen voor de rest van het seizoen? Ik hoop enkele mooie resultaten te behalen en voor het eerst een tijdrit af te werken. Ik doe die discipline graag; ik zit bijna wekelijks op mijn tijdritfiets. Normaal wordt het PK tijdrijden mijn eerste test, maar ik hoop ook op een selectie voor de testtijdritten. Ik ben echt benieuwd om te zien hoe ik het daarin doe.”

“Daarnaast ga ik zo vaak mogelijk in de Ardennen proberen te koersen. Ik heb ondervonden dat zulke wedstrijden mij iets beter liggen. Op ploegstage in het Spaanse Benicassim was ik telkens bij de betere bergop. Het wordt dus hopelijk een seizoen waarin ik mijn limieten kan testen in verschillende disciplines”, zegt Ewout, die technische houtbewerking volgt aan het VTI in Brugge en uitkijkt naar de koers in Varsenare. “Mijn overgrootouders wonen er en mijn ouders zijn daar opgegroeid. Ik hoop er dan ook een mooi resultaat neer te kunnen zetten.”

Guillaume Van Keirsbulck

Koersen doet Ewout al van bij de eerstejaarsaspiranten. “De papa van Guillaume Van Keirsbulck is de neef van mijn vader Wim. We gingen vroeger veel kijken naar zijn koersen en daarom wou ik er ook mee beginnen. Hij was toen en is nu nog altijd mijn grote voorbeeld.” (Stijn Moerman)