Gust Lootens, een outsider op het BK

Gust Lootens. (foto Bart) © VDB
Redactie KW

Voor de juniores staat komende zondag in Anzegem de strijd om de nationale driekleur op het programma. Zwevegemnaar Gust Lootens (18) rekent zichzelf bij de outsiders, maar hoopt wel zijn rol te spelen. “Ik heb dit seizoen al veel tegenslag gehad, maar nu begin ik weer in vorm te komen.”

Gust Lootens wil als tweedejaarsjunior tonen dat hij een plaatsje in een sterk belofteteam waard is. Afgelopen winter leefde hij dan ook voluit voor zijn sport. “Ik heb eigenlijk een schitterende winter gehad. Alle trainingen waren perfect, het ging echt goed. De miserie begon na het clubkampioenschap, toen ik omvergereden werd op training.” Bij zijn rentree in de Ronde van Vlaanderen was het in Geraardsbergen weer prijs. “Door die val in de afdaling van de Vesten had ik een grote bloeduitstorting aan mijn rechterheup. Ik heb er nog altijd een beetje last van, maar het valt wel mee nu.”

Winnen

Iets meer dan een maand geleden beleefde de renner van Gaverzicht-BE Okay zijn jour de gloire in Zulzeke, deelgemeente van Kluisbergen. Nochtans pruttelden de benen tijdens de eerste beklimmingen van de Kapelberg tegen. “Drie ronden voor het einde viel het stil en kon ik op kousenvoeten wegrijden. Ik moest nog twee keer de Kapelberg over, maar hield stand. Eigenlijk besefte ik niet wat er gebeurde. Ik dacht in de laatste rechte lijn dat ik een ronde te weinig gereden had of zo.” (lacht) Met enige fierheid vertelt Lootens dat het de allereerste overwinning in zijn prille carrière was. “Ik kreeg kippenvel, omdat iedereen stond te klappen. Het is moeilijk te beschreven, maar het gevoel is enorm chic.”

Het zou een droom zijn om op het hoogste schavotje te staan, maar ik sta niet tussen de favorieten. Ik verwacht vooral veel van mijn ploegmaat Warre Vangheluwe, Ramses Debruyne, Milan Paulus, Alex Vandenbulcke en Branko Huys

Een zege zondag zou natuurlijk nog meer overweldigend zijn. “We zullen wel zien, ik weet niet precies wat ik van het BK moet verwachten. Waarschijnlijk wordt het zoals het PK: veel afwachten en naar elkaar kijken. Er liggen kansen om het verschil te maken. Ik denk dus niet dat het een massasprint wordt.” Het wordt volgens de tweedejaarsjunior zaak om bij de juiste vlucht aan te pikken. “En dan is het natuurlijk skarten om mee te zijn. Het zou een droom zijn om op het hoogste schavotje te staan, maar ik sta niet tussen de favorieten. Ik verwacht vooral veel van mijn ploegmaat Warre Vangheluwe, Ramses Debruyne, Milan Paulus, Alex Vandenbulcke en Branko Huys.”

Gust Lootens kan niet wegsteken dat hij popelt van ambitie om iets van dit seizoen te maken. Zijn eerste doelen, zoals Kuurne-Brussel-Kuurne en de E3 Harelbeke, vielen door de valpartijen in het water. “Ik wil er gewoon iedere koers het beste van maken en me bewijzen. Ik hoop ook van een keer met de nationale ploeg mee te gaan naar een internationale koers. Naar de Tour du Valromey en de koers in La Gleize (tegenwoordig Aubel-Thimister-Stavelot red.) kijk ik ook uit.”

Master LO

De renner van Gaverzicht zal de komende weken een beetje gas terugnemen, met het oog op de examens. “Ik volg de richting sport-wetenschappen in het ASO. Volgend jaar zou ik graag aan een master in de lichamelijke opvoeding beginnen, maar dat ligt nog niet vast. Als ik in een goeie belofteploeg terechtkan, kies ik misschien voor een iets minder zware richting. Maar met een topsportstatuut zou ik de combinatie met een master LO eventueel wel zien zitten.” (ACL)

Belgisch kampioenschap op de weg voor heren en dames juniores in Vichte-Anzegem. Zondag 2 juni 2019. Start dames om 11 uur aan Firma Steeno, Oudenaardestraat in Vichte voor 77,5 km (5 ronden). Start heren om 14.30 uur voor 124 km (8 ronden). Aankomst aan Firma Bart Declercq, Oudenaardestraat 21 in Vichte. Parcours (ronde van 16 km): Oudenaardestraat, Heirbaan, Materzeelstraat, Hulstweg, Sint-Antoniusstraat, Scheihoekstraat, Landergemstraat, Schernaai, Tiegemberg, Walbrugge, Bergstraat, Meuleberg, Hellestraat, Tjampensstraat, Pastoor Verrieststraat, Ingooigemsestraat, Klijtberg, Bosstraat, Oudenaardestraat. (TVB)