Aanstormend kasseitalent volgende week op bezoek in Damme

d
Redactie KW

Op zondag 18 maart vindt in Damme de 13de Guido Reybrouck Classic voor juniores plaats. Daarnaast zijn er ook de twee traditionele afwachtingswedstrijden voor nieuwelingen, zowel op zaterdag als op zondag.

Kilometers kasseien trotseren en in open vlakte tegen de wind beuken. Dat is wat de winnaar van de Guido Reybrouck Classic moet kunnen. Op zondag 18 maart 2018 vindt de 13de editie van deze UCI-wielerwedstrijd voor juniores plaats. Jasper Philipsen, Dylan Groenewegen, Jens Debusschere en andere renners die nu furore maken in het profpeloton, wonnen er in het verleden. Damme blijkt het ideale testparcours voor latere uitblinkers in de eendagsklassiekers.

ideale test

Kenners weten dat een renner die niet kan koersen op de kasseien en niet kan beuken tegen de wind, het nooit zal maken in de voorjaarsklassiekers zoals de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix. Nationale en internationale ploegen op zoek naar talent komen daarom graag naar de Guido Reybrouck Classic. De wedstrijd bevat alle elementen om hun junioren te testen en te trainen. Het 133 kilometer lange parcours gaat dit jaar meer dan 10 kilometer over kasseistroken.

“Daarom moeten we ieder jaar tientallen ploegen ontgoochelen die zich willen inschrijven voor deze wedstrijd”, vertelt voorzitter Hubert Vannieuwkerke. “Maar onze erelijst mag gezien worden. De meeste winnaars zien we later terug verschijnen in de uitslagen van de Vlaamse voorjaarsklassiekers. Daarom dat de weinige plaatsen in onze koers zo gegeerd zijn door de buitenlands teams. Iedereen wil hier rijden.”

“Onze erelijst mag gezien worden. De meeste winnaars zien we later terug verschijnen in de uitslagen van de Vlaamse voorjaarsklassiekers”

Dit jaar komen 174 renners aan de start van deze UCI 1.1 interclub. Deze 17- en 18-jarigen zijn aangesloten bij de achttien Belgische of elf buitenlandse ploegen die starten. De buitenlandse teams zijn afkomstig uit Oostenrijk, Polen, Denemarken, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk met onder meer de Britse ploeg Bäckstedt HotChillee, de ploeg van voormalig Parijs-Roubaix- winnaar Magnus Bäckstedt. De Vredespurters, die de wedstrijd organiseren, moeten dit jaar 15 ploegen waaronder zelfs een Israëlisch team weigeren.

“Ons parcours trekt echt aan. De wegenwerken zijn ook verleden tijd waardoor we terug op het originele parcours kunnen koersen met onder meer de gevreesde stroken van Male, Ten Torre en niet te vergeten: de Oedelemberg, de kuitenbijter bij uitstek”, aldus de voorzitter van de Vredespurters.

Wielerweekend

Naast de Guido Reybrouck Classic voor junioren organiseren de Vredespurters in het weekend van 17 en 18 maart ook een tweedaagse voor nieuwelingen onder de naam Memorial Dirk Bisschop. Zij koersen op zaterdag 55 en op zondag 60 kilometer in plaatselijke ronden rond het centrum van Damme. (Geert Demuynck)