Oude Kwaremont en Paterberg vervullen opnieuw rol van scherprechters in Ronde van Vlaanderen, die start in Brugge

Op 2 april start de Ronde van Vlaanderen opnieuw op de Brugse Grote Markt. © Davy Coghe

Op zondag 2 april gaat de Ronde van Vlaanderen voor het eerst sinds 2016 weer van start in Brugge. Via de ‘Dorpen van de Ronde’ (Beernem, Aalter, Izegem en Zulte) trekt het peloton richting de Vlaamse Ardennen voor de bekende finale met een hoofdrol voor het duo Oude Kwaremont en de Paterberg.

“Het epicentrum van de start zal zoals in het verleden de combinatie Grote Markt en ‘t Zand zijn. Hartje Brugge zal meer dan 100 procent koers ademen“, meldt Nicolas Denys, Head of Road van organisator Flanders Classics, donderdag.

19 hellingen en 6 kasseistroken

“Na de start op de Grote Markt trekt het peloton tijdens de geneutraliseerde zone door Brugge. Dat zal ongetwijfeld mooie beelden opleveren. De officiële start wordt na iets meer dan 8 km op grondgebied Beernem gegeven. Zo doen we meteen het eerste Dorp van de Ronde aan.”

“Van daaruit begint het peloton aan een tocht van 273,4 km en wacht eerst een passage in Aalter, eveneens Dorp van de Ronde. Daarna gaat het richting Izegem, waar in juni het BK op de weg gereden zal worden. Het vierde en laatste Dorp van de Ronde is Zulte, waarna de Ronde een hele tijd op Oost-Vlaams grondgebied blijft voor de 19 hellingen en 6 kasseistroken in de Vlaamse Ardennen.”

Oude Kwaremont en Paterberg

“De Huisepontweg is na bijna 110 km koers de eerste kasseistrook van de dag, gevolgd door de Korte Ast. Daarna trekt het peloton voor de eerste van in totaal drie keer naar de Oude Kwaremont. Aan de finale verandert er niets. Na de tweede keer de Oude Kwaremont gevolgd door de eerste beklimming van de Paterberg opent de Koppenberg de finale met nog zo’n 45 km te gaan.”

“Via de Mariaborrestraat en Steenbeekdries gaat het naar de Taaienberg en Kruisberg/Hotond. Daarna volgt het ultieme slotakkoord met de derde passage op de Oude Kwaremont en tweede keer Paterberg”, verduidelijkt Denys het parcours van de 107de Ronde van Vlaanderen.

De laatste editie van ‘Vlaanderens Mooiste’ ging naar Mathieu van der Poel. De Nederlander won voor zijn landgenoot Dylan van Baarle en de Fransman Valentin Madouas. Dylan Teuns werd zevende en beste Belg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier