Familie De Smet: vier veldrijders in één gezin

Thibaut De Smet. (Foto Bart) © vdb
Redactie KW

De familie De Smet uit Waregem is een echte koersfamilie, zoveel is duidelijk. Vader Andy rijdt bij de masters, terwijl de drie zonen Thibaut, Nicolas en Matteo respectievelijk belofte, junior en nieuweling zijn.

“We kunnen zeker niet klagen over de prestaties”, begint vader Andy De Smet. “Voor mezelf is het puur als ontspanning, mijn prestaties zijn niet echt van tel. Mijn zonen daarentegen zitten wel nog vol ambitie. Thibaut is de oudste en is tweedejaarsbelofte bij Tarteletto-Isorex. Hij werd vorige week nog 20ste tussen de profs in de Kermiscross in Ardooie.”

“Het belangrijkste is dat ze zich allemaal amuseren. Als ze verder kunnen doen zoals ze bezig zijn, is iedereen tevreden”

“Nicolas is tweedejaarsjunior voor Bike-Advice CT en won dit seizoen al twee crossen. Matteo is dan weer eerstejaarsnieuweling, eveneens bij Bike-Advice CT, en doet het ondanks zijn kleine gestalte ook zeker niet slecht. Hij is nog in de running voor de eerste plaats in de Vlaamse Cyclocross Cup en zal de komende weken vooral die crossen rijden om zijn klassement te verdedigen. Thibaut en Nicolas zullen dan weer eerder de grotere A-crossen opzoeken in de hoop daar eens een ereplaats te behalen.”

Te technisch

Afgelopen weekend reden zowel vader als de drie zonen de cyclocross in Roeselare, op een parcours dat hen op het eerste zicht niet echt ligt. “Voor ons was het te technisch, te veel draaien en keren. Wij hebben liever een lastige cross waarin wat klimwerk zit. Matteo is de enige bij ons die op technische parcoursen niet zo veel last heeft. Hij is wat kleiner en is daardoor ook wat vinniger. In zulke crossen komt dat dus van pas”, aldus Andy.

Familie De Smet: vier veldrijders in één gezin
© VDB

“Thibaut werd 13de, Matteo zevende en ikzelf vijfde. Niet slecht, maar we weten van onszelf dat we beter kunnen als het parcours wat meer op onze maat is. Nicolas heeft na een paar ronden de wedstrijd gestaakt. Hij had de dag voordien in Boom gecrost, waar hij een negende plaats behaalde, en die cross zat nog in de benen.”

Feest in Alsemberg

In Alsemberg beleefde de familie De Smet een absolute topdag. Thibaut en Nicolas pakten er beiden de overwinning in hun categorie, Matteo behaalde een mooie vijfde plaats. Dan is het natuurlijk leuk naar huis terugkeren. “Het belangrijkste is dat ze zich allemaal amuseren. Als ze verder kunnen doen zoals ze bezig zijn, is iedereen tevreden. Al zou het natuurlijk leuk zijn als ze nog eentje winnen, daar mogen we geen doekjes om winden.” (RRK)