Bert Bolle: “Profrenner worden, dat gaat niet in een-twee-drie”

Bert Bolle: “Ik heb in vergelijking met vorig jaar duidelijk een stap gezet.” (gf) © FOTO TOM VANDENBUSSCHE FOTO TOM VANDENBUSSCHE
Tom Vandenbussche

Bert Bolle (19) heeft zijn debuut bij de beloften niet gemist, al ontbreken voorlopig de resultaten. “Hopelijk kan ik dit seizoen nog enkele flitsen laten zien.”

Bert Bolle, een gewezen voetballer, begon pas twee seizoenen geleden als eerstejaarsjunior te koersen. De Zarrenaar deed het verre van onaardig, want in 2022 werd hij tweede in WestSprint. Zo won Bolle onder meer het eindklassement van de driedaagse Vermarc Cycling Project en behaalde hij ereplaatsen in de Ster van Zuid-Limburg (twaalfde), Luik-Bastenaken-Luik (negende), de Triptyque Ardennais (zesde) en de klimkoers in Couvin (vijfde). Dit seizoen maakt hij zijn beloftedebuut bij EFC-L&R-Van Mossel. Bolle werkte al een stevig programma af met onder meer de Arden Challenge, de Ardense Pijl en afgelopen weekend ook de driedaagse Triptyque Ardennais. “Jammer genoeg kende ik veel pech. In de eerste rit hing mijn ketting op de top van de laatste klim, op vijf kilometer van de aankomst, plots tussen mijn kader. Daardoor kon ik niet meer meesprinten. Daags nadien moest mijn derailleur er in de voorlaatste ronde aan geloven, net op het moment dat de koers openbrak. Opnieuw werd ik op enkele minuten gereden. Zondag, in de slotrit, verliep alles wel naar wens, maar heb ik mezelf misschien zelfs wat onderschat. Toen er na 110 km 17 renners wegreden, was ik niet bij de les. In de finale kon ik nog wegrijden van het peloton en als 30ste finishen. Ik had goeie benen, maar drie ritten van 150 km als eerstejaarsbelofte zijn natuurlijk niet van de poes.”

Enkele weken geleden behaalde Bolle al een achtste plaats op het PK op de weg voor beloften in Tiegem, maar voorlopig blijft het wachten op een uitschieter. Conditioneel is Bolle alleszins duidelijk in orde. “Het vlot al een tijdje heel goed. In vergelijking met vorig jaar heb ik echt een stap vooruit gezet. Dat zegt mijn trainer Arne Wallays ook. Mijn vermogenswaarden liggen een stuk hoger. Daar ben ik dan ook heel tevreden over, maar het is in koers niet zoals bij de junioren. Toen kon je elke week in de top tien eindigen, zelfs als je eens minder was.”

Bolle combineert zijn wielercarrière met de universitaire studie bio-ingenieur in Gent. “Omdat ik in het eerste semester nog al mijn studiepunten opnam, verliep mijn voorbereiding op het seizoen niet ideaal. Voor vijf van mijn zes vakken ben ik geslaagd. Voorlopig heb ik één herexamen en ik hoop dat het daarbij blijft. Ik zou ermee kunnen leven. In juni pak ik vijf van mijn zeven vakken op. Daardoor heb ik nu redelijk wat tijd om trainen, meer dan toen ik nog in het middelbaar zat. De lessen volg ik van thuis uit.”

examen op woensdag

Volgende week woensdag heeft Bolle zijn eerste examen. In juni zal er dus niet al te veel gekoerst worden. “Wim Feys vroeg me wel om dit weekend de Omloop Het Nieuwsblad te rijden, maar ik moet dit thuis eerst nog eens bespreken. Sowieso rijd ik in juni de Memorial Van Coningsloo en de week erna misschien de regionale wedstrijd in Oudenburg. Mijn programma voor de zomerperiode moeten we nog in detail bekijken. Als ik op nationaal of zelfs internationaal niveau eens een mooi resultaat kan laten optekenen en enkele flitsen kan laten zien, zal ik na afloop van dit seizoen tevreden zijn. Als eerstejaarsbelofte is het moeilijk om nu al bij de beste renners van mijn generatie te zijn. Ik heb tijd. Het is mijn doel om ooit profrenner te worden, maar zoiets gaat niet in een-twee-drie”, besluit Bert Bolle.