https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

De zorgen van Essevee en Cercle zijn acuter dan die van Club, KVO en KVK

© BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Kwalijke week voor de vijf West-Vlaamse eersteklassers. Club Brugge, KV Oostende en KV Kortrijk zijn drie van de twaalf clubs die volgens spijtoptant Veljkovic zouden hebben meegewerkt aan het opstellen van valse contracten – samen voor bijna 5 miljoen euro. Club ontkent en wijst op een doorlichting van bedrijfsrevisor BDO die geen onregelmatigheden zou hebben ontdekt, KVO en KVK geven geen commentaar. Het is wachten op het gerecht, het is hopen dat er een einde wordt gesteld aan het bedenkelijk wheelen en dealen in het topvoetbal, al vele jaren schering en inslag. Degradaties voor de betrokken clubs als sancties door de bond lijken niet aan de orde, zware boetes wel.

Dan worstelen Zulte Waregem en Cercle Brugge, niet genoemd in het dossier, momenteel met acutere degradatiezorgen. In die mate dat bij beide clubs begin deze week de coaches op de wip zaten.

Eerst Francky Dury, bij ‘zijn’ Essevee weer eens ter discussie. Dury, 63 intussen, stond er de laatste vier seizoenen al vaker onder vuur, maar Het Monument overleefde elke keer. Het tienjarig contract dat hij er in 2013 tekende, bleek stevige beton. Maar afgelopen zomer werd overeengekomen: nog één jaar Dury en dan een grote bos bloemen. Toen dachten we al: dit vergemakkelijkt de zaken, desgevallend. Nog maar een klein betonlaagje als het wéér scheef loopt, toch? En Davy De fauw, assistent sinds vorig seizoen, stak zijn ambities nooit echt weg, toch?

Waarop CEO Eddy Cordier in opdracht van hoofdaandeelhouder Tony Beeuwsaert, nog tot donderdag in het buitenland, op informatieronde trok. Neen, het is niet meer onvoorwaardelijk, de loyauteit van Beeuwsaert die ooit zei: “Als Francky weg moet, ben ik ook weg”. Dezer dagen – als het niet meteen donderdag al gebeurde – velt het bestuur een oordeel. Wíj schreven al twee keer ‘het is óp tussen Essevee en Dury, tijd voor een nieuwe wind’. Maar het keerde elke keer, we zwijgen nu beter, zeker? Maar nooit eerder klonk zo hard bij de fans ‘Dury buiten..!’. Neen, we vallen niet achter als straks het bericht binnenloopt ‘Essevee bedankt Francky Dury…’ Spannend!

En dan Yves Vanderhaeghe. Zaterdag 0-3 tegen Union en Cercle voorlaatste, zondag en maandag veel overleg met AS Monaco, dinsdag volgde een soort Salomonsoordeel: T2 en vriend van Vanderhaeghe Thomas Buffel werd bedankt en de coach kreeg met Jimmy De Wulf en de Oostenrijker Miron Muslic twee nieuwe assistenten. Dat lijkt op uitstel van executie. Francky en Yves: verschillende vaklui, verschillende karakters, één strijd.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.