Vijf jaar na fatale duik eert moeder Annita (78) haar zoon Kurt met goochelshow: “De jaren verzachten de pijn niet”

De Torhoutse Annita Coolman (79) met een herinneringsboekje aan haar overleden zoon Kurt Huberecht, samen met zijn zoon Arnaud op de foto. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Na de zomervakantie, op 15 september, is het precies vijf jaar geleden dat Torhoutenaar Kurt Huberecht met zijn vriendin Nathalie Fiers bij een duikongeval op zee vermist raakte. Haar lichaam werd teruggevonden, het zijne niet. Op vrijdagavond 6 september in het cultuurcentrum de Brouckere organiseert Kurts moeder Annita Coolman als herdenking een goochelshow. Kurt goochelde zelf onder de artiestennaam Katana.

“De vijf acts voor de show liggen vast en we willen die nu al bekendmaken, zodat de mensen tijdig 6 september in hun agenda kunnen aankruisen”, aldus Annita (bijna 79), die in de Oesterstraat in Wijnendale-Torhout woont. Ze ontfermt er zich als pleegouder over Kurts zoon Arnaud (14). “Als straks de termijn van vijf jaar verstreken is, wordt Kurt niet langer als vermist, maar als overleden beschouwd. Zijn lichaam is echter niet teruggevonden, dus kan ik niet in een kerk of een aula terecht voor een uitvaartdienst. Dat is erg confronterend.”

Steun voor Pleegzorg Vlaanderen

Om de herinneringen aan haar enige zoon bij de mensen levendig te houden en tegelijk zijn vriendin Nathalie Fiers te herdenken, vatte Annita het plan op om een goochelshow ter ere van het koppel te organiseren, want goochelen was Kurts grote passie. Ze contacteerde zijn beste goochelvriend Gunther Guinée, alias Guinelli, en die was direct voor het idee gewonnen. Hij zal op vrijdag 6 september optreden samen met vier collega’s uit het genre: Steven Delaere, hypnotiseur Patrick PickArt, Mr. MoLoToV en… Giovanni Di Capelli. Laatstgenoemde is de uit Torhout afkomstige Giovanni Vanhaerens, die momenteel in Gent woont en de smaak van het goochelen helemaal te pakken heeft. Ook hij was een goede vriend van Kurt.

“Zondag is het Moederdag, maar alweer zonder mijn zoon Kurt”

“Giovanni heeft enkele van Kurts trucs overgenomen en doet het fantastisch tijdens zijn goocheloptredens”, zegt Annita. “Ik ben blij dat hij er op 6 september bij zal zijn. De toegangsprijs voor de show bedraagt 12 euro. De opbrengst gaat van de eerste tot de laatste cent naar Pleegzorg West-Vlaanderen.”

Zoontje moet papa voorgoed missen

Er zullen tussen de acts door enkele anekdotes over Kurt verteld worden en via projectie foto’s uit zijn leven en zijn goochelcarrière vertoond. “Het is niet de bedoeling om er een trieste avond van te maken, wat dat zou Kurt nooit gewild hebben”, verzekert Annita. “Het moet een vrolijke, magische ode aan hem en Nathalie worden. Wat niet wil zeggen dat het geen emotionele avond zal zijn. Integendeel, want bijna vijf jaar later missen we Kurt nog almaar meer. Het is ontzettend zwaar. Ik doe mijn uiterste best voor Arnaud, maar die jongen moet zijn geliefde papa voorgoed missen en dat is en blijft dramatisch.”

De rechtszaak over het duikdrama komt in beroep voor op 14 mei

“Er wordt weleens gezegd dat de tijd alle wonden heelt, maar dat klopt niet. De jaren verzachten de pijn niet. Je staat met de dood van je zoon op en gaat ermee slapen. Dat spookt constant door je gedachten. Ik probeer me op te trekken aan alle mooie herinneringen, wat de ene dag beter lukt dan de andere. Kurt was een fantastische kerel en die moeten we nu al bijna vijf jaar missen. Zondag is het Moederdag, maar alweer zonder mijn zoon Kurt.”

Excursie naar Noordzee

In maart 2023, drie en een half jaar na de fatale duik, kreeg duikinstructeur R.C. drie maanden cel met uitstel. Hij werd door de rechter veroordeeld omdat hij voor de duik een aantal onvoorzichtige beslissingen zou hebben genomen die tot de dood van het koppel hebben geleid.

Het tragische verhaal is bekend. Op zondag 15 september 2019 ondernamen Kurt en Nathalie een duikexcursie naar de Noordzee onder de leiding van hun bevriende duikinstructeur R.C. De man had Kurt opgeleid en Nathalie volgde lessen bij hem. Ze zouden vanuit Nieuwpoort de zee ingaan, maar omdat ze te laat vertrokken waren, koos R.C. in laatste instantie om naar een ander gezonken wrak te duiken. Een foute beslissing, zo zou blijken. En er volgden nog meer fouten, aldus de rechter, die R.C. schuldig verklaarde aan de onopzettelijke dood van het koppel.

R.C. ging tegen de veroordeling in beroep en dat beroep komt volgende week voor in Gent: op dinsdag 14 mei. “Ik wil gerechtigheid, vooral voor Kurts zoon Arnaud”, zegt Annita. “Al heb ik niets tegen R.C. als persoon. Sowieso zal de rechtszitting van komende dinsdag weer wonden openrijten. Ik zie er ongelofelijk tegenop.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier