Christophe en Axelle Lycke: “Oostendenaars herkennen die vechtlust”

Christophe en Axelle Lycke, een hart voor KVO.© DAVY COGHE
Christophe en Axelle Lycke, een hart voor KVO.© DAVY COGHE
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Play-off 1 of niet, KV Oostende is dit seizoen de sensatie van de Jupiler Pro League. Ten huize Lycke in Zandvoorde wordt nog net niet de vlag buiten gehangen. Want de Lycke’s, dat is puur KVO-bloed. Vader en ex-doelman Christophe (54) is een icoon van het oude KVO. Vandaag verzorgt dochter Axelle (20) voor het nieuwe, moderne KVO de sociale media van de club. KVO, op drie speeldagen van play-off 1, verdient een tussentijds eerbetoon: oud en nieuw schallen de loftrompet.

Christophe Lycke stond tussen ‘87 en ‘7 279 wedstrijden in het eerste elftal van KVO. Daarmee staat hij derde op de all time ranking , na Lars Wallaeys en Danny De Vuyst. Een icoon dus. Een ereplaats op de wall of fame in de Diaz Arena. Waar sinds dit seizoen zijn dochter Axelle bedrijvig rondloopt, ze verzorgt er mee de sociale media van het nieuwe KVO. En dan hoort ze er steevast: Ha, de dochter van de kieper . Háár KVO doet het nu zelfs beter dan in het beste seizoen ooit van haar vader – in ‘94 eindigde die onder Raoul Peeters zevende. Axelle zag als kind nooit haar vader tussen de palen staan, maar ze kent wel de straffe verhalen. “Vooral dan hoe de hele bus super lang op hem moest wachten om te beginnen vieren toen ze kampioen speelden in tweede klasse, omdat papa nog een dopingtest moest afleggen.” (lacht) Zijn jaren als keeperstrainer op KVO later, dat maakte ze wel mee. “Heerlijke tijden in Club 31, het café van Robert Chaf Chaffart in het stadion. Ik heb er als jong meisje vaak Chaf geholpen.”

Om maar te zeggen: het geel-rood-groen zat al in haar bloed. En dat kruipt waar het niet gaan kan. Haar interesse voor sociale media leidde de dochter van de kieper naar KVO.

Axelle : “Ik was al supporter, ik kende een paar spelers – Jelle Bataille ken ik al van kleins af, met Robbie D’Haese zat ik nog samen in de klas – en ik vond vorige zomer dat de club inzake sociale media nog wat dynamiek kon gebruiken. De spelers meer naambekenheid geven bijvoorbeeld. Ik heb daarvoor mijn diensten aangeboden bij Bram (Keirsebilck, pers- en communicatieverantwoordelijke, red.) en we waren vertrokken. Op de matchdagen verzorg ik de sociale media, maak ik beelden van de opwarming, zoek ik interactie met de fans, geef ik de line up… Intussen kom ik ook in de week al eens op de trainingen, om tussendoor leuke filmpjes te maken zoals de Maes Kicker Challenge met Brecht Capon en Bram Casto of een interviewtje met Jack Hendry… Soms in samenwerking met Tania voor de interviews, soms met Melanie voor de commerciële ideeën. Allemaal met één doel: zeker nu de fans niet naar de matchen mogen komen, hen toch zoveel mogelijk bij KVO te betrekken. Ik vind het ontzettend leuk, ik leef intussen een beetje voor die sociale media. Ik tel intussen op Instagram ook al zo’n 6.500 volgers.” En daarmee heeft KVO een nieuwe Lycke in huis. Dat én de hoge vlucht die KVO neemt, doet ook Christophe’s hart voor KVO weer zwellen.

Christophe : “De band met de club is een tijdje minder geweest, door een dispuut kon ik zelfs een jaar niet meer voetballen. Maar ik ben altijd blijven meeleven, vooral toen KVO dreigde kapot te gaan, in 2013. Al lagen er achteraf bekeken nog wel een paar lijken in de kast, zonder Marc Coucke was er geen sprake meer van KV Oostende. En toen de Amerikanen kwamen (Pacific Media Group die KVO in april overnam, red.), was het alweer geen vijf vóór maar vijf ná twaalf.”

Nog geen jaar later is KVO alweer springlevend en herleven de goeie tijden van vroeger. “Daarom is het zo jammer dat de fans er nu al bijna een heel seizoen niet bij kunnen zijn”, vindt Christophe. “De tribunes zouden nu weer helemaal vol zitten. Zoals in de tijd van AS en VG Oostende. Ik was van VG en telkens we met de jeugd tegen het grote AS moesten spelen, kregen we een net trainingspak om op te warmen. Dat was een heel evenement. En als de groten tegen elkaar speelden, trokken de VG-supporters in stoet naar het Albertpark. Als het goed gaat, is Oostende echt een voetbalstad, hoor. Dat merkte je ook tijdens de hoogdagen onder Coucke. Terwijl wij in onze tijd, in tweede klasse, naar Eupen trokken met tien supporters. ( nadenkend ) Zoals het nu loopt, zou er nogal een ambiance zijn in het stadion. Niet alleen door het goede voetbal én de goede resultaten, vooral ook omdat het oude KVO terug is: er wordt keihard gewerkt, er zit weer vechtlust in. Dat zien Oostendenaars graag.”

Het is aan Axelle om de supporters zoveel mogelijk van de beleving online mee te geven. Wat Club Brugge met Media House, zeven mensen in dienst en inzake social content voorloper in ons land, al grootschalig doet. “Al is Club nu ook niet zo’n voorloper”, vindt Axelle. “Wat zij brengen, doen buitenlandse topclubs als Chelsea, Liverpool en Barcelona al véél langer. Wij proberen ook stappen te zetten. Voor volgend seizoen staan alvast een aantal projectjes op stapel, daarover zijn we nu voluit aan het brainstormen. Wat voor mij vooropstaat, is – ook al is de club in handen van Amerikanen – een hart voor KVO!”

Intussen bonkt dat hart van elke KVO-fan steeds harder. Play-off 1, bij de vier beste clubs van het land, na alle ellende van vorige seizoenen, stel je voor. Er zijn er alvast twee in Zandvoorde die er stellig in geloven.

Axelle : “Het zit er toch dik in, hé. Het zou fantastisch zijn.”

Christophe : “Ik geloof er al enige tijd in. Blessin heeft vooral gezorgd voor een constante. Wellicht horen we dat nu beter, maar zoals hij fel coacht langs de lijn, houdt hij echt greep op de groep. Hij stelt zich niet ver boven de spelers, dat is ook belangrijk. Dan zie je ook dat een paar spelers zich formidabel ontwikkelen. Vooral Hjulsager dan: in vergelijking met vorig seizoen zoveel regelmatiger, zo hard werken… En doelman Hubert. Uit zijn beginperiode herinner ik mij dat zelfs Arsenal interesse voor hem had, maar bij Standard of Club Brugge was hij nooit eerste keuze. Pas nu krijgt hij voluit het vertrouwen en toont hij zich een uitstekende doelman. Al mist hij nog wat uitstraling.”

Axelle knikt. Oud en nieuw KVO hebben elkaar nu helemaal gevonden. Zou de dochter van haar vader ook mogen thuiskomen met een speler van KVO?

Christophe : ( lacht ) “Dat moet zij weten.”

Axelle : “Papa zou het wel tof vinden, denk ik. Laten we zeggen dat ik al eens durf daten met een voetballer. Maar ik trek toch een scheiding: indien een speler van KVO zou willen daten, blok ik dat toch af. Ik zou er mij toch ongemakkelijk bij voelen. Maar ik heb ook contacten met spelers van andere ploegen.”

Christophe : “Het is een klein wereldje, Axelle kent intussen wel een aantal spelers. (grinnikt) Er is al eens een periode Cercle geweest, dan weer Antwerp, dan Genk.”

Axelle : “Als het straks in play-off 1 tegen Antwerp of Genk is, hoop ik nog steeds dat KVO wint, hoor.”

Maar eerst nog drie matchen te gaan. De laatste match is trouwens KVO-Cercle, de twee clubs van Christophe. Dan wil hij het liefst niet kiezen, Oostende in play-off 1 of het behoud voor Cercle.

Christophe : “Dat wordt moeilijk. Al waren in onze tijd de banden veel sterker,we kenden veel spelers van Cercle of KVO. Nu zijn het bijna allemaal buitenlanders en Amerikanen tegen Monaco.”

Axelle : “Maar papa, KVO verdient het nu toch wel heel hard, hé. Als je ziet van waar we komen.”

Christophe : “Da’s waar. Hoe vaak zal het nog gebeuren dat KVO vierde eindigt?”

KVO-tje straks ook een nieuw K3-tje?

Axelle lijkt van vele markten thuis. Naast haar vrijwilligerswerk voor KVO – “Ooit hoop ik in die richting fulltime te werken” – combineert ze in Brugge een tweede en derde jaar lichamelijke opvoeding, danst ze bij Fabric Magic in Antwerpen met soms opdrachten voor Ketnet én geeft ze zelf in Oostende lessen tapdansen. En er is nog iets: ze is ook kandidate om bij de populaire meisjesgroep K3 Klaasje te vervangen. Ze kreeg vorige week alvast bericht dat ze door de eerste selectie is – er waren trouwens zo’n 22.000 kandidaten. “Ik kan moeilijk inschatten wat die eerste selectie waard is, maar het is al iets, natuurlijk. Het is niet zo dat ik per se roem nastreef, ik wil gewoon elke kans aangrijpen om op een podium te kunnen dansen en zingen.”

Christophe: (brommend) “Ik verkies voor mijn dochter toch een job in de communicatie boven een carrière met K3 en in de showbusiness. Dat is dan misschien snel geld, maar hoe lang duurt dat allemaal?”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.