“Hopelijk krijgt Eddy van Tony, Francky en Eddy het juiste afscheid”

© belga
Frank Buyse

Een tweet van een voetbalcommentator deze week: ‘Het stond ergens klein in een sportkatern: het contract van assistent-trainer Eddy Vanden Berghe wordt niet verlengd bij Zulte Waregem. Hij mag ook geen video-analist meer zijn. Koud afgeserveerd. Triest…’

We mogen hopen dat Eddy van zijn vrienden Tony Beeuwsaert (eigenaar), Eddy Cordier (CEO) en Francky Dury (hoofdcoach) het afscheid krijgt dat hij verdient. Vanden Berghe moet plaats maken voor Simons en De fauw. Alsof na ‘Markie’ en ‘Loekie’ Millecamps met Tony, Eddy, Francky, Timmy en Davy de Waregemse eigenheid in de overtreffende trap is bewaard maar tegelijk een nieuw tijdperk moest intreden. De minzame Vanden Berghe verdient een erehaag rond het Regenboogstadion, maar ondanks die zeventien jaren in dienst van ‘zijn’ Essevee en 600 matchen op de bank tonen wij ook begrip: het was niet Eddy die Dury kon challengen. Het is nu aan Simons en De fauw om een nieuwe dynamiek in de staf te brengen – zij krijgen het voordeel van de twijfel.

Eddy kon Dury niet challengen. Voor Simons en De fauw geldt het voordeel van de twijfel.

Bovendien kadert het ontslag van Vanden Berghe in de evolutie van het voetbal tot een keiharde bedrijfssector. Essevee is Bayern München niet, maar wat Karl-Heinz Rummenigge als voorzitter van de Duitse topclub in de discussies over het hervatten van de Bundesliga verklaarde – “Eerlijk: het draait voor elke club alleen om geld” – geldt eveneens voor de Belgische profclubs. Net zoals in elk bedrijf tellen alleen nog de resultaten en de business. Zelfs bij Essevee, al ligt Cordier heus wel wakker van zo’n pijnlijke beslissingen, dat weten we. Ook bij ons draaien de discussies rond het al dan niet stopzetten van de competitie alleen om geld. Al wordt er wel eens gekraaid ‘Gezondheid eerst’ en ‘We moeten allemaal solidair zijn’. Neen. Antwerp, Club Brugge en AA Gent willen de miljoenen van de Champions League, de anderen willen vooral geen 23 miljoen televisiegelden moeten terugbetalen aan de rechtenhouders en iedereen is beducht voor de politici, al pissed off omwille van alle RSZ-voordelen voor de profvoetballers. Het pleit voor Club en KVK dat zij er alles aan doen om hun verplichtingen na te komen en respect voor Matthias Leterme die met Sporta al nadenkt over een sanering van het systeem volgend seizoen. Maar intussen krijgt vakbond Sporta véél telefoontjes. “Ook van trainers.” We mogen hopen dat Eddy het afscheid krijgt van Essevee dat hij verdient.

Reageren: frank.buyse@roularta.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.