Hoe ziet Cercle Brugge er volgend seizoen uit?

Paul Nardi. © BELGA
Redactie KW

Zondag is het drie maanden geleden dat Cercle Brugge de promotie mocht vieren. Ondertussen maakt men achter de schermen werk van hoe het nieuwe groen-zwart er komend seizoen in eerste klasse A moet uitzien. Wij gingen na wie een zekerheid is, wie kan of mag blijven en wie er aan Cercle wordt gelinkt.

Doelmannen

Paul Nardi staat na een gesprek met AS Monaco niet weigerachtig tegenover een terugkeer naar Brugge, ondanks de interesse in zijn eigen land van Straatsburg en Nîmes. Miguel Van Damme ligt nog onder contract tot midden volgend seizoen. Hij moet opnieuw de concurrentie aangaan met Nardi, maar wil wellicht meer aan spelen toekomen. Misschien wordt hij uitgeleend. Brian Vandenbussche genoot interesse van kampioen Royal Knokke FC. Die club haalde echter Michael Clepkens in huis, waardoor hier en daar gesuggereerd werd dat Vandenbussche als keepertrainer aan de slag zou gaan bij de beloften of jeugd van Club of Cercle. Woensdag zette de Blankenbergenaar echter zijn handtekening onder een contractverlenging van één seizoen bij groen-zwart. “Brian is een echte professional”, verduidelijkt sportief manager François Vitali die keuze op de website van Cercle. “Al sinds vorig seizoen deelde hij zijn ervaring met Paul Nardi en Miguel Van Damme en droeg hij eveneens bij aan de doelstellingen van de ploeg. Onze wens was dan ook dat Brian komend seizoen zou blijven, gezien hij deze spelersgroep nog heel veel zaken kan bijbrengen.”

Als nieuwe naam dook onlangs de 29-jarige doelman Alexandre Oukidja (ex-Moeskroen) van Straatsburg op, waar hij einde contract is.

Verdedigers

Jérémy Taravel.
Jérémy Taravel.© BELGA

Jérémy Taravel heeft nog een lopend contract en is centraal achterin met zijn ervaring bij Zulte Waregem, Lokeren en AA Gent zo goed als een zekerheid. Wie er naast de 31-jarige Fransman komt, is nog koffiedik kijken. Benjamin Lambot kreeg voor een jaar een contractverlenging. Benjamin Delacourt, die van SK Deinze overkwam en nu einde contract is, moet wellicht niet op een verlenging rekenen. Hector Rodas heeft als centrale verdediger zijn ervaring mee uit de Spaanse competitie. Hij geraakte omwille van blessures nog niet aan zijn beste niveau, maar ligt nog onder contract. Xandao werd met Nieuwjaar als extra verdediger voor enkele maanden in huis gehaald, omdat Vercauteren voor een vijfmansverdediging koos. Het is afwachten hoe het systeem van de nieuwe trainer er zal uitzien.

Als linksbuiten was er vorig seizoen Elderson Echiéjilé, maar de Nigeriaanse international keert na het WK niet terug. SM Caen liet ondertussen weten dat het de uitgeleende Emmanuel Imorou terug wil. Wesley Vanbelle ligt op die positie nog onder contract. Op de andere flank was er Jordy Gaspar. Als rechtsbuiten ging hij van Olympique Lyon naar AS Monaco, waarna hij meteen aan Crecle werd uitgeleend. Ook hij keert niet terug en geniet de interesse van Caen. Lloyd Palun is op rechts nog de enige speler met contract.

Middenvelders

Xavier Mercier.
Xavier Mercier.© BELGAIMAGE

Centraal op het middenveld genieten Isaac Koné en Johanna Omolo met zijn beiden nog van een contract tot het einde van volgende seizoen. De verbintenis van Christophe Vincent loopt op het einde van deze maand ten einde en hij vertrekt dan ook. Guillaume De Schryver vond bij Westerlo als een vrije speler een nieuw onderkomen.

Tristan Muyumba keert terug naar AS Monaco en zoekt een andere club. Xavier Mercier heeft nog een lopend contract voor de komende twee seizoenen. Voor Kevin Hoggas is dat nog tot medio 2021, Jonathan Farias heeft als spelbepalende middenvelder nog een verbintenis tot en met juni 2020. Javier Garcia Gullen haalde geen selecties tijdens de voorbije competitie, maar de flankspeler heeft ook komend seizoen nog een contract bij Cercle. Als aanvallende middenvelder en als Belg wordt bij AS Monaco gekeken naar Francesco Antonucci. Deze 18-jarige werd bij Ajax Amsterdam weggehaald. Voordien speelde hij bij Anderlecht. Nog bij AS Monaco kan ook Kévin Appin gehaald worden. Deze 20-jarige Fransman kan zowel centraal als op rechts uit de voeten. ASM zou verder interesse tonen voor Samuel Grandsir van degradant Troyes. Hij zou nadien eventueel ook doorgeschoven kunnen worden naar Cercle.

Aanvallers

Irvin Cardona.
Irvin Cardona.© BELGA

Gianni Bruno is einde contract. Een verlenging zit er wellicht niet meteen in voor de voormalige jeugdinternational. Irvin Cardona heeft bij AS Monaco nog een overeenkomst tot en met 2021. In zijn geboorteland is er interesse van Nîmes en Nice. Hij wil zelf liever bij ASM blijven en de Monegasken willen hem dan nog graag een jaar bij Cercle stallen. Dylan De Belder is nog tot midden 2020 aan Cercle verbonden, al was er even interesse van Beerschot-Wilrijk voor de gewezen topschutter. De 21-jarige Braziliaan Crysan da Cruz Queiroz Barcelos werd voor één jaar gehuurd van Atletico Paranaense met een aankoopoptie. Die club wil nu uiteraard geld op tafel zien. De kans bestaat dat het tot een overeenkomst komt. Bij Guévin Tormin, nog minstens een seizoen van AS Monaco, is het nog niet duidelijk of hij terug naar Cercle komt. Stephen Buyl ligt nog onder contract, maar trok tijdens de winterstop naar Westerlo en trainer Bob Peeters wil hem daar graag houden. De Nederlander Anderson Lopez revalideerde na zijn knieoperatie grotendeels in Brugge en keert naar Monaco terug. In de omgekeerde beweging is de komst van Adrien Bongiovanni mogelijk. De Belgische spits ligt tot 2022 onder contract in Monaco. Hij staat ook op het verlanglijstje van Michel Preud’homme bij Standard, waar hij zijn jeugdopleiding kreeg.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.