Damesteams van Union Zandvoorde en WS Bulskamp stoppen

Gerechtelijk correspondent Eddy De Mey: "We konden geen enkele wedstrijd starten met elf speelsters." © JRO
Redactie KW

Vanaf volgend seizoen zal er geen damesvoetbal meer gespeeld worden bij Union Zandvoorde WS Bulskamp. De clubs zetten na dit seizoen een punt achter hun damesteams.

Het damesteam van Union Zandvoorde werd gevormd na de stopzetting van de Opex Girls. Daardoor kwamen veel speelsters zonder ploeg te zitten. “Het eerste seizoen was een groot succes”, stelt Eddy De Mey van Union Zandvoorde. “Dat kwam echter doordat alles mee zat. We konden onze wedstrijd altijd voltallig afwerken. Het tweede seizoen was een ander paar mouwen. We kampten met verschillende speelsters die langdurig geblesseerd waren waardoor onze kern, die toen al niet al te groot was, tot een minimum werd herleid. Geen enkele wedstrijd konden we starten met een voltallig team. Dat zorgde telkens voor heel wat frustratie bij de speelsters die er dan wel waren. De motivatie was op den duur beneden alle peil. In januari haalden we nog enkele speelsters bij, maar dat waren speelsters die niet in de basis stonden bij hun vorig team. Rond februari hebben we ons damesteam geëvalueerd en gevraagd wie zou blijven. Een viertal basisspeelsters zou vertrekken indien er tegen mei geen versterking kwam. Dat was niet haalbaar. Daarom hebben we afscheid genomen van onze damesploeg. Enkele van onze speelsters trokken naar Bredene en de rest trok naar Oudenburg, waar een nieuwe damesploeg werd gevormd.”

Ook bij Bulskamp

Na negen seizoenen houdt ook de damesploeg van WS Bulskamp op te bestaan. Nadat enkele speelsters samen met trainer Hugues Stratsaert onder de vleugels van KSV Veurne een nieuwe ploeg oprichtten, was het onmogelijk om nog een volwaardige kern samen te stellen. “Onze spelersgroep kreeg al een tijdje het etiket opgekleefd een moeilijke groep te zijn“, legt gerechtigd correspondent Rik Hemeryck de beslissing uit. “Vandaar dat ik alle moeite had om een nieuwe trainer te vinden. Ik contacteerde er een viertal, maar kreeg telkens een negatief antwoord. Ook nieuwe speelsters stonden niet te springen om naar Bulskamp te komen. Onterecht, omdat de lastigste karakters samen met de trainer naar KSV Veurne vertrokken zijn, terwijl de ‘bravere’ speelsters overbleven.”

Kinderachtig

Dit alles was het gevolg van een uit de hand gelopen discussie. “De vertrekkers zijn speelsters die zich maar weinig engageerden voor de club. Zo lag het contractueel vast dat ze één keer per seizoen een wedstrijdje van de jeugd moesten fluiten, maar ze weigerden dat pertinent. Toen een discussie daarover uit de hand liep, besloten ze om in Veurne een nieuwe damesploeg op te richten. De meisjes die aanvankelijk wel wilden blijven, moesten noodgedwongen elders onderdak zoeken. Enkele dames kunnen bij Famkes Merkem terecht. Ze rijden naar eigen zeggen liever nog wat verder dan in het verhaal van Veurne mee te moeten stappen. Ze vinden het immers bijzonder kinderachtig wat er gebeurd is.”

Na negen seizoenen houdt de damesploeg van WSB dus op te bestaan. “En dat doet pijn, vooral voor mijn dochter Stefanie Hemeryck, Annelies Benthein en Siegline Driesse, die de ploeg oprichtten. Als bestuur hebben we de dames altijd goed behandeld en we waren ook bij de eerste provinciale ploegen die een vergoeding gaven. Ik vrees dat damesvoetbal in Bulskamp niet meer voor meteen zal zijn en misschien is het zelfs voorgoed voorbij. Enkele dames die geen nieuwe club vonden, kozen er voor om in het bestuur en als jeugdtrainer bij ons actief te blijven”, besluit de 52-jarige Veurnenaar.

(JRO/SB)