Anne-Lore Scherrens (Zulte Waregem) neemt het op tegen oude liefde: “Derby zal vuurwerk geven”

Bram Vanlerberghe

Het is derbytijd in de Scooore Super League. Club YLA ontvangt zaterdag promovendus SV Zulte Waregem voor een West-Vlaams toptreffen. Voor Anne-Lore Scherrens (Zulte Waregem) is het een blij weerzien met de ploeg waar ze de voetbalschoenen voor het eerst aanbond.

Club YLA startte het seizoen vooralsnog foutloos. Zulte Waregem telt drie eenheden na een zege bij FC Fémina WS Woluwe en een zware nederlaag tegen een ontketend RSC Anderlecht. Anne-Lore Scherrens blikt alvast tevreden terug op de voorbereiding en seizoensstart. “We behielden enkele speelsters, maar er kwamen ook veel nieuwe meisjes bij. De voorbereiding konden we optimaal benutten om elkaar beter te leren kennen, zowel op als naast het veld. Ook om er wat systeem in te krijgen. We kregen ook veel middelen van Zulte Waregem. Van onze eerste drie officiële duels wonnen we er overigens twee.”

Realisme

“Over de ambities werden nog niet echt uitspraken gedaan. We zitten vol goesting, maar we moeten wel realistisch zijn. Het belangrijkste is dat we nu als groep blijven groeien, zoveel mogelijk punten thuis houden en dat we af en toe eens op verplaatsing voor de verrassing kunnen zorgen. In deze competitie heb je enerzijds de topploegen en daarnaast de ploegen die elkaar meer waard zijn. Ergens is het een overgangsjaar waarin we elkaar als ploeg verder leren kennen.”

Anne-Lore Scherrens is met haar 27 lentes een van de anciens in de groep. “Ik ben pas op mijn 16de beginnen voetballen. Toen was ik altijd de jongste. Nu zit ik qua leeftijd bij de oudste, maar ik ben nog altijd kinds hoor (lacht). Laat ons zeggen dat er een goed evenwicht is tussen jong en oud. Ik kan zeker nog bijleren op voetbalvlak, onder meer van de jongeren die vol talent zitten. Het is een goede mix.”

“Ik heb uiteindelijk acht seizoenen bij Club gespeeld en kende nooit een andere ploeg. Dat was de ploeg van mijn hart en dat is het ergens diep vanbinnen nog steeds. Ik wilde echter een volledig nieuwe uitdaging op sportief vlak. Ik had al meerdere malen een gesprek met Zulte Waregem. Telkens was het net niet. Vier jaar geleden was het moment voor een nieuwe uitdaging. Ik moest me volledig geven en bewijzen. Het was een sprong in het onbekende, maar ik werd onmiddellijk goed opgevangen. Die ploegsfeer is fantastisch, al was dat er in Brugge ook. Mijn eerste jaar verliep wat moeilijker, maar ik heb nog geen enkele seconde spijt gehad van mijn keuze. Mis ik Brugge? Ja, tuurlijk. Dat is nog altijd een fantastische ploeg en daar zitten heel wat vrienden. Maar ik amuseer me zeker evenveel in Waregem. Ze geven me kansen en ik probeer die ook met beide handen te grijpen.”

“Op welke vlakken ik stappen heb gezet? Ik heb heel veel geleerd in Brugge. Compleet ben ik zeker nog niet, maar in Waregem werden heel veel zaken bijgeschaafd. Je hebt eens andere trainers rond je. Onze trainer Angelo (Gaytant, red.) weet dat ik veel vertrouwen nodig heb, weet wat ik wel en niet kan en probeert daarop in te spelen. En maturiteit? Dat gaat mee met de leeftijd zeker?”

Aantrekkelijke match

Zaterdag staat de doctoraatsstudente voor een speciaal duel met Club. “Er zitten heel veel vrienden bij Brugge, maar ook voor andere speelsters is dat het geval. Het wordt een heel bijzondere wedstrijd, maar voor het vrouwenvoetbal denk ik ook dat het een heel aantrekkelijke wedstrijd wordt. Ik kan heel verkeerd zijn, maar het zijn twee ploegen die echt wel willen voetballen en er vol voor willen gaan. Ik hoop dus ook dat het voor het nodige vuurwerk zal zorgen op het veld. (lacht) Daarna zullen we allemaal samen een cola drinken.”

“Mijn voornaamste herinneringen uit mijn Brugse periode? Voornamelijk de kampioenschappen: van eerste provinciale naar derde nationale en vervolgens naar tweede nationale. Dat zijn momenten die zeker bijblijven, maar vooral de warmte van die club. Ze hebben me alle kansen gegeven. Ik ben er vertrokken als kapitein. Ik ben Club enorm dankbaar voor al die kansen. De mensen in het bestuur hoor ik nog geregeld. Ook de vrienden die ik eraan overgehouden heb, koester ik. Als je eens in niet-coronatijden een stapje zet, merk je ook hoeveel vrouwenploegen er met elkaar verenigen. Dat zorgt ervoor dat je vaak tegen vrienden speelt, wat het soms wat lastiger maakt. Dan zal je je voet misschien iets vlugger terugtrekken, maar dat maakt het des te leuker. Tijdens de match wil je enkel winnen, maar tegen vrienden is dat altijd net iets leuker. (lacht) Dan kan je eens een steekje uitdelen.”

En met Club en Zulte Waregem staan de enige twee West-Vlaamse teams in de Scooore Super League tegenover elkaar. “Ook al staan er allemaal vrienden op het veld, toch zal het op het scherpst van de snee zijn”, besluit de Jabbeekse die intussen in Zulte woont.

Zaterdag 3 oktober om 16 uur: Club YLA SV Zulte Waregem.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.