Charles Vanhoutte keerde net als Robbe Decostere terug van een uitleenbeurt en is op meerdere vlakken een andere voetballer geworden. “We hadden in Tubeke een fysiektrainer die mij vertelde dat ik serieus iets aan mijn lichaam moest doen om in 1A mee te kunnen.”
Charles Vanhoutte moest meer body krijgen. De voorbije maanden nam de 21-jarige Kortrijkzaan daarom individueel een persoonlijke coach onder de arm. “Zes dagen op zeven deed ik aan krachttraining en heb ik veel aan spieren gewonnen”, opent hij. “Dat is belangrijk, zeker om de duels en contacten in een wedstrijd aan te kunnen.”
Goede leerschool
De kloof tussen een match met de beloften en die van de A-kern vond de middenvelder destijds nog te groot. “Bij Tubeke heb ik volwassen voetbal kunnen spelen, misschien op een lager niveau, met veel meer duels. Je moest vlugger handelen omdat er weinig tijd was, of de velden lagen er niet goed bij of de spelers waren kwalitatief minder, maar het was een goede leerschool. Ik heb overigens nooit getwijfeld aan mijn kwaliteiten om terug te keren en het hoogste niveau aan te kunnen.”
Vanhoutte was als middenvelder zondag meer tevreden over zijn wedstrijd dan die op Standard. “Daar was het vooral lopen zonder bal, tegen Antwerp waren we meer in balbezit en dat is leuker voetballen. Antwerp speelde in een 3-5-2 waardoor er meer ruimte kwam.”
Vlugge omschakeling
Tegen The Great Old onderschepte Charles de bal en zorgde hij zo mee voor de tegenaanval die de winning goal inluidde. “We trainen daar veel op. In vier tegen drie in de omschakeling moet het vlug gaan. Ik gaf de bal mooi mee aan Dino Hotic die op zijn beurt Guy Mbenza aanspeelde die knap afrondde. Die drie punten tellen als bonus, al heeft de trainer ons al gewaarschuwd. De andere ploegen zullen ons nu anders benaderen.”
Het was duidelijk. Cercle kwam in zijn eerste thuismatch fysiek sterker voor de dag dan de tegenstander, vooral in het laatste kwartier. “We liepen als ploeg zes kilometer meer dan Antwerp. En als we de posities vergelijken, heeft iedereen van ons meer gelopen dan zijn rechtstreekse tegenstander. Dat is een pluspunt en een van de kwaliteiten van onze ploeg. De trainer haalt het voortdurend aan. We mogen niet met minachting staan tegenover over het harde werk dat we moeten doen. Pas dan worden we ervoor beloond.”
Andere teams zullen ons nu anders gaan bekijken
Na Standard zag Clement bij sommige spelers zelfs nooit geziene waarden en was hij bijzonder tevreden over de ingesteldheid. Ook al omdat het om de eerste match ging. “Ik liep toen 13 kilometer, dat was nooit eerder gebeurd. Dat is mooi. Lopen is nu eenmaal nodig in het hedendaagse voetbal”, vindt Charles. “Kijk naar bijvoorbeeld Bayern Munchen.”
De Cerclecoach wil duidelijk een systeem in de ploeg brengen, hij is iemand met rechte ideeën en dat probeert hij naar de ploeg over te brengen. “Als de match het toelaat, wil hij aanvallend voetballend brengen. Daarnaast hamert hij heel hard op de omschakeling. Bij balverlies wil hij dat we meteen de bal heroveren. Dat we goed druk zetten en aantrekkelijk voetbal brengen, om op die manier te scoren. Ik denk dat dit zondag al wat tot uiting kwam, al heeft hij ons al benadrukt dat er nog veel zaken beter kunnen.”
Einde contract
Charles Vanhoutte is eind dit seizoen einde contract en hoopt in de huidige competitie voldoende zijn kans te krijgen. Zijn voorbereiding op dit seizoen liep parallel met die van Robbe Decostere. Vorige zomer werden beiden uitgeleend aan AFC Tubeke en zijn nu terug bij groen-zwart. “Van bij de eerste training, toen nog onder Andreas Patz, merkte ik een verschil met vorig seizoen, dat voor mij misschien wel positief kon zijn. Er werd niet meer zo laks getraind. Als je op training alles kunt geven, lukt dat ook in de match. Dat is wat de coach van ons verwacht.”
Ontspannen met koers
Net als vorig seizoen trekt de volledige groep in voorbereiding van een wedstrijd op afzondering. De spelers weten dan, door de voorafgaande trainingen, of ze de match mogen beginnen. “Dat is wel belangrijk”, vindt Charles. “Op die manier kunnen we voor honderd procent naar de match toeleven. De dagindeling op afzondering is uiteraard verschillend, afhankelijk van wanneer de wedstrijd plaatsheeft. “Het is voornamelijk ontspannen, onder meer bij een kaartspel, iets eten, rusten en het volgen van de theorie. Bij een avondmatch doen we tussenin nog een wandeling en de nodige stretching. De avond ervoor volgen we meestal een voetbalmatch op televisie. Ik deel veelal de kamer met Robbe, dit keer was het met Thibo Somers omdat Robbe en Alexander Corryn moesten studeren. Ik heb gelukkig geen herexamens dus keken Thibo en ik vrijdag naar de koers”, vertelt Charles die normaal gezien nog anderhalf jaar bezig is met een opleiding lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie in Torhout. “Ik wil sowieso mijn diploma en misschien doe ik daarna nog iets bij, zoals biologie in avondonderwijs. Het is een richting die ik graag doe.”
Scoren tegen KVK
Zaterdag is er de verplaatsing naar KV Mechelen, de week daarna wacht KVK, een speciale match want Charles woont in het centrum van Kortrijk. “Ik herinner mij nog de matchen in het Guldensporenstadion, aan de hand van mijn vader. We stonden zelfs in de spionkop toen ze ruim tien jaar geleden kampioen werden en de promotie afdwongen. En ik heb veel vrienden die voor Kortrijk supporteren. Zij zeggen altijd: je mag tegen eender welke ploeg scoren, maar niet tegen ons. Dit zorgt voor mij wel voor een extra motivatie.” (AC)
Eerste klasse A
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier