Terwijl de profs er vorige zondag al aan begonnen, begint zondag ook de juniorenversie van Roland Garros. Voor ons land is het daarbij vooral uitkijken naar Jeline Vandromme (16). De Brugse begint in Parijs een half jaar na haar zege op het EK -16 en haar eindoverwinning op de Europese Masters aan haar eerste grandslamtoernooi. Een kennismaking.
Doordat ze vooral op clubniveau bij de volwassenen speelde en amper jeugdtoernooien tenniste, bleef Jeline Vandromme lange tijd onder de radar. Tot ze in de zomer van 2022 stilletjes aan begon boven te drijven nadat ze enkele toernooien won in het ITF-juniorcircuit. Sinds vorig jaar kent evenwel iedereen die het tennis ook maar een beetje volgt de tennisster uit Sint-Kruis. Vandromme slaagde er in oktober vorig jaar namelijk in om zich in het Italiaanse Parma tot Europees kampioene bij de min 16 te kronen. Een maand later pakte ze in Monaco ook de eindoverwinning op de Europese Masters in Monaco. Ze trad daarmee in de voetsporen van Kim Clijsters. Zij was in 1997 immers de laatste Belgische die daarin slaagde.
Niet geheel onlogisch staat Vandromme in het wereldje dan ook geboekstaafd als een toptalent. Talent dat overigens niet alleen in ons land erkend wordt. “Ze is heel erg goed en voor het einde van 2025 staat ze in de WTA top 100. Ze is ongelofelijk”, klonk het na haar overwinning in de Masters op X. Het zijn de woorden van José Morgado, een befaamde Portugese tennisjournalist met bijna 200.000 volgers op het socialmediaplatform en toch een autoriteit in de tenniswereld.
Jeline Vandromme, 15yo from Belgium, will be top 100 WTA before the end of 2025. We will comeback to this tweet later…
— José Morgado (@josemorgado) November 4, 2023
She is incredible. @TennisEurope pic.twitter.com/eld4bQng2n
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Komende week hoopt Vandromme op het gravel van Parijs een nieuwe stap te zetten in haar ontwikkeling. Roland Garros wordt immers haar eerste grandslamtoernooi. Toch laat ze zich ondanks alle aandacht en hoge verwachtingen niet gek maken. Iets waar ook haar entourage strikt over waakt.
Geen interviews
Op de vraag of we haar konden spreken in aanloop van het toernooi kregen we een njet van haar ouders. “Jeline heeft het heel druk met het voorbereiden van toernooien en het doornemen van gemiste leerstof”, klonk het. Want ook dat is de realiteit voor de 16-jarige Vandromme. Terwijl veel van haar concurrenten niet meer op de schoolbanken zitten, wil zij haar school niet verwaarlozen. Ter illustratie: op het Europees kampioenschap in Parma was Vandromme de enige deelneemster die nog op de schoolbanken zat.
“Voor eind 2025 staat ze in de top 100 op de WTA-ranking” – José Morgado, Portugese tennisjournalist
En bij school horen natuurlijk ook examens. Het maakt dat de focus van Vandromme, die Latijn-Wetenschappen volgt in het Sint-Andreaslyceum in Brugge, na Roland Garros meteen op haar examens gaat, die een week later beginnen. Anderzijds wil men in de entourage van Vandromme de aandacht en de druk rond haar eerste deelname niet verhogen. “Als ouder is het onze taak om haar buiten de media te houden. Ze steekt haar energie beter in haar passie”, zei haar vader Bart daar eerder al over. Net daarom wordt Vandromme op toernooien ook altijd vergezeld door (één van) haar ouders.
Matuur
Al lijkt Vandromme sowieso niet geneigd om snel naast haar schoenen te gaan lopen. Zo is ze volgens haar vader iemand bij wie niets haar van de wijs brengt en die heel nuchter omgaat met haar succes. “Het is opvallend dat Jeline als meisje van zestien zeer veel maturiteit uitstraalt naast het veld”, zei Alain Devos daar eerder in deze krant ook al over. Devos was tot enkele maanden geleden de coach van Vandromme en is ook de voormalige coach van onder meer Alison Van Uytvanck en olympisch kampioene Monica Puig. “Ze heeft een agressieve speelstijl, met veel kracht. Ook haar service is heel goed. Wat haar volleys betreft is er wel nog progressie mogelijk”, klonk het in datzelfde interview.
“Het is onze taak om haar buiten de media te houden. Ze steekt haar energie beter in haar passie” – papa Bart
Vandromme begon al op haar zesde te tennissen, maar proefde ook van andere sporten. Zo deed ze aan atletiek, speelde ze voetbal en pikte ze een lesje volleybal mee. “Maar al snel was het duidelijk dat tennis mijn voorkeur wegdroeg.”
Aanvankelijk tenniste ze in Nieuwpoort en Middelkerke, maar wanneer ze naar Brugge verhuisde, sloot ze zich aan bij Brughia Tennis Academy. Ook trainde ze een tijdje in de voormalige Kim Clijsters Academy in Bree. In september vorig jaar sloot ze zich aan in het Topsportcentrum van Tennis Vlaanderen in Wilrijk. Nu traint ze zo vier dagen per week bij Brughia en twee dagen per week in Wilrijk. Ook aan het Topsportcentrum zien ze potentieel in Vandromme. “Ze beschikt over heel wat power en deelt graag de eerste slag uit. Ze zet veel druk op haar tegenstander en heeft een stevige return in huis”, liet Robbe Ceyssens, haar coach in het topsportcentrum die in het verleden ook al met Elise Mertens werkte, eerder al optekenen. “Ze speelt modern en krachtig tennis.”
Hoe ze het zelf ziet? “Ik ben een heel aanvallende, dominante speelster. Ik kies daar bewust voor. Mijn werkpunten zijn dan weer vooral mijn explosiviteit en mijn benenwerk”, vertelde Vandromme eind 2022.
Eerste grandslamtoernooi
Na het fantastische jaareinde van 2023 was de ambitie voor 2024 duidelijk: Vandromme wilde in haar laatste jaar als junior haar debuut maken op de hoofdtabel van Roland Garros. “Om zo ervaring op te doen in de competities van het hoogste niveau”, aldus Alain Devos eerder dit jaar. Dat doel kan ze nu dus al afvinken, al zal de West-Vlaamse, die in maart nog de Trofee voor Sportjongere kreeg tijdens het Nieuwpoortse sportgala, de komende week ongetwijfeld van meer dromen.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier