Supporters Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe-Nicolas Gilsoul optimistisch: “Thierry is voor ons de grote favoriet”

Op de foto zien we Geert Decaestecker (uitbater Supporterscafé Eleven), Steve Carrein (moderator Supportersgroep) en Whitey De Gruyter (moderator Supportersgroep) omringd door verschillende leden van de groep. © (Foto RB)
Redactie KW

De laatste jaren maakte onze Belgische WRC-hoop Thierry Neuville al enkele malen zijn opwachting in de rally van Ieper. De deelname midden augustus wordt wel iets speciaals, gezien de Oostkantonner, samen met zijn West-Vlaamse co Martijn Wydaeghe, volop punten wil scoren voor het wereldkampioenschap. Zijn supporters hebben er alvast vertrouwen in.

“Volgens ons zijn ze de gedoodverfde favoriet, ze hebben de voorbije jaren pakken parcourskennis opgedaan”, opent Steve Carrein. “De enige topper die ook wat Ieper-bagage in de koffer heeft, is volgens mij Craig Breen (teamgenoot van Neuville bij Hyundai, red.). Maar let wel, al die WRC-toppers hebben voldoende ervaring om zich heel goed voor te bereiden op die specifieke smalle weggetjes in de Westhoek. Volgens mij kan er mogelijk wel een addertje onder het gras schuilen voor de jongere, minder ervaren, garde uit WRC2 en WRC3. Vooral de coupures, het echt insnijden in de bochten en soms bijna helemaal in de gracht gaan liggen, zal voor sommigen wennen zijn. Willen ze toch op de baan blijven, dan gaan ze er onherroepelijk uit op de vele gravel die de anderen op de weg gooien. En op zondag zal het in de Waalse proeven een heel andere ondergrond zijn, totaal niet te vergelijken met de baantjes rond Ieper.”

“Door enkele mindere resultaten van Thierry stellen we vast dat er een miniem deel supporters het hoofd al wat laat hangen en denkt dat alle kansen weer voorbij zijn. Laat hem een mooie prestatie leveren in zowel Estland, waar hij midden juli derde werd, als in Ieper, en het kampioenschap kan weer een nieuwe wending krijgen. In plaats van gefrustreerd rond te lopen door het ontbreken van die wereldtitel, zouden we moeten fier zijn op een Belg die het al vijfmaal tot vice-wereldkampioen schopte. Het talent is er altijd aanwezig, alleen moet de factor geluk ook nog meezitten.”

We moeten fier zijn op een Belg die het al vijfmaal tot vice-wereldkampioen schopte

Steve is één van de bezielers van de Nederlandstalige Facebookpagina. “Om alle misverstanden te vermijden, wij zijn geen supportersclub. In 2010 werd er een Franstalige Facebookpagina opgericht voor Thierry Neuville. Dat was helemaal in het begin van zijn carrière. Toen Nicolas Gilsoul in het cozitje terecht kwam, werd de naam van de pagina uitgebreid met beide namen. De pagina werd ook gevolgd door vele Nederlandstalige fans. Toen in 2017 onze landgenoten enkele malen in het begin van het seizoen de handdoek moesten gooien door pech, kwam er al kritiek van de zogenaamde “successupporters”. Ik besloot een open brief te schrijven, die blijkbaar aansloeg. Want door de moderator werd ik gevraagd om de brief ook in het Frans te vertalen, en kwam meteen ook de vraag om een Nederlandstalige pagina op te richten. Daarmee zijn we half februari 2017 gestart, en nu tellen we 6.800 leden, terwijl onze Waalse collega’s er 17.000 hebben, met liefst 18 verschillende nationaliteiten aan boord.

Sportkaffee Eleven

Het onderhouden van de pagina is te veel werk voor één persoon, dus kwam Whitey De Gruyter er bij als moderator. Wij proberen bij elke WRC-rally constant via de Facebookpagina alle info door te geven, zoals de voorbeschouwingen, de tijden op de klassementsproeven, de splittijden,… Na een verblijf in Reningelst, zitten we nu sinds september 2019 in sportkaffee ‘Eleven’ in Langemark. Iedere rally van het WRC kan je daar constant de klassementsproeven volgen op groot scherm, zelfs als het zoals in Australië hier midden in de nacht is en we tot 5 uur ’s morgens aanwezig zijn. En daarom wordt dit echt de place to be in het Ieper-weekend. Vooral ook door het feit dat er voor de Ieperse rally met combitickets wordt gewerkt en de mensen een keuze moeten maken welke richting ze uitgaan. In die optiek is een bezoekje aan Eleven tussendoor de ideale oplossing. Je kan er de inwendige mens versterken en tussendoor alles van de rally blijven volgen. Wie het niet ziet zitten om op zondag naar de regio Spa-Francorchamps te trekken, kan ook gewoon daar terecht.”

Geen tijd voor event

“Een apart evenement gaan we niet organiseren, gezien het Hyundai-team heel de week aan een heel strikte timing is onderworpen. Testritten, verkenningen, persmomenten, shakedowns, pr-activiteiten, er rest hen echt heel weinig tijd om een zijsprongetje te maken. Maar ze weten wel dat we er alles aan doen om hun supporters te verwennen. Als Covid het toelaat, zouden we graag wel weer onze nieuwjaarseceptie met bijhorende kwis organiseren in de jaarswisseling.”

Net voor het seizoen werd Nicolas Gilsoul vervangen als copiloot door Martijn Wydaeghe. Toch blijven beiden namen staan op de logo’s. “Nicolas bracht ook een deel supporters mee, en we blijven ook alle sympathie hebben voor hem. Daarom beslisten we om de drie namen te behouden. En voor ons is het extra leuk dat er nu een West-Vlaming naast onze Belgische vedette zit. Martijn heeft in enkele rally’s een enorme evolutie doorgemaakt en we hopen dat ze in de WRC Ypres Rally op het hoogste schavotje mogen plaatsnemen.” (DT)