Belgian Cats onthaald door enthousiaste supporters in Zaventem na historische gouden medaille op EK Basketbal

Camille Jonckheere

De Belgian Cats, onze Belgische basketbalvrouwen werden maandagavond om 19 uur onder luid applaus verwelkomd in de aankomsthal van de luchthaven van Zaventem. Zondag 25 juni schreven ze nog geschiedenis in de Belgische sport. Na twee bronzen medailles in 2017 en 2021, wonnen ze nu het EK Basketbal in Slovenië. De speelsters waren blij met de enthousiaste thuiskomst en toonden trots hun gouden medailles. Morgen zullen de Belgian Cats gehuldigd worden op de Grote Markt van Brussel.

Het team van de Belgian Cats voor dit EK bestond voor een groot deel uit West-Vlamingen. Zo deden Emma Meesseman en Elise Ramette uit Ieper, Julie Vanloo uit Deerlijk, Kyara Linskens uit Bredene, de zussen Billie en Becky Massey uit Oostende en Serena-Lynn Geldof uit Oudenburg mee aan het toernooi. Daarom dat er heel wat West-Vlamingen, waaronder familie en vrienden van de spelers, maar ook rasechte basketbalfans waren afgezakt naar de luchthaven van Zaventem.

Enthousiast onthaal

Zo’n 250 supporters en familieleden en Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) wachtten de basketters in Zaventem op na hun historische prestatie. Ze werden ontvangen onder spontaan applaus en gejuich. De viering die sinds zondagavond nog niet gestopt is, ging ook door samen met de toeschouwers. “Waar is dat feestje? Hier is dat feestje” knalde van de muren in de aankomsthal. Vrienden en familie van de speelsters gingen met de eerste aandacht lopen, daarna kwamen pers en publiek aan het woord.

“De kindjes zijn iets vroeger uit de les vertrokken, maar als je ziet hoe blij ze zijn, dan was het vandaag allemaal de moeite waard om naar hier te komen”

Ellie (9), Feliz (9), Lize (8) en Marta (11) spelen zelf basketbal in Roeselare en kwamen speciaal naar Zaventem om de Belgian Cats te ontmoeten.
Ellie (9), Feliz (9), Lize (8) en Marta (11) spelen zelf basketbal in Roeselare en kwamen speciaal naar Zaventem om de Belgian Cats te ontmoeten. © GF

Veel kinderen hadden zich voorbereid op handtekeningen met shirts, basketballen en foto’s. Zo ook Lize (8), Feliz (9), Marta (11) en Ellie (9) uit Roeselare. De meiden spelen zelf ook basketbal. “We zijn hier om te vieren dat de Belgian Cats Europees Kampioen zijn. We zijn fan van iedere speelster, maar vandaag dragen we speciaal een dotje, omdat Julie Vanloo dat gevraagd had aan de fans”, glunderen ze vol trots.

“Normaal hadden ze nog les, maar ze zijn iets vroeger van school vertrokken. Hiervoor hebben we twee uur op de trein gezeten”, vertelt de mama van Lize. “De tickets naar Zaventem zijn niet goedkoop, maar dat was het zeker waard. De sfeer was top en ze zijn superblij en trots dat ze hun idolen hebben kunnen ontmoeten. Dit is een ervaring, die ze misschien maar een keer zullen meemaken.”

Tijd om uit te rusten

“Voor ons was dit toch wel een hoogtepunt in onze carrière”, vertellen de zussen Billie en Becky Massey uit Oostende enthousiast nadat ze hun familie in de armen waren gevallen. “Dit is echt zalig. De komende weken zullen we even uitrusten, goed genieten met vakantie gaan. Vanavond gaan we gezellig genieten met onze familie van een frietje. Daar kijken we al naar uit. En morgen, dinsdag, zullen we het vieren op de Grote Markt van Brussel. We hopen dus iedereen daar te zien.”

1/29

2/29

3/29

4/29

5/29

6/29

Heel wat volk stond de Belgian Cats op te wachten.

7/29

Heel wat volk stond de Belgian Cats op te wachten.

8/29

9/29

10/29

11/29

12/29

13/29

14/29

15/29

16/29

17/29

18/29

19/29

20/29

21/29

22/29

23/29

24/29

25/29

26/29

27/29

28/29

29/29

1/29

2/29

3/29

4/29

5/29

6/29

Heel wat volk stond de Belgian Cats op te wachten.

7/29

Heel wat volk stond de Belgian Cats op te wachten.

8/29

9/29

10/29

11/29

12/29

13/29

14/29

15/29

16/29

17/29

18/29

19/29

20/29

21/29

22/29

23/29

24/29

25/29

26/29

27/29

28/29

29/29

Iemand, die er morgen helaas niet zal bij zijn op de Grote Markt van Brussel is Kyara Linskens uit Bredene. “Ik heb maanden geleden al een reisje geboekt naar Dublin om daar het concert van The Weekend te zien. Dat kan ik helaas niet meer verzetten. Maar iedereen moet afkomen om het samen te vieren.”

Kyara Linskens uit Bredene was de meest waardevolle speelsters van de finalematch tegen Spanje in Slovenië op het EK 2023.
Kyara Linskens uit Bredene was de meest waardevolle speelsters van de finalematch tegen Spanje in Slovenië op het EK 2023. © Belga Image

Verdienste van hard werken

Kyara was gisteren de MVP, de meest waardevolle speelster van de wedstrijd. “Ja, dat is zalig, maar je doet dat natuurlijk niet alleen. We hebben er hard voor gewerkt en ook lang. Dus we mogen nu wel tevreden zijn en genieten van het resultaat. Het is normaal met zo’n jonge ploeg dat er stress kan inkruipen, ook tegen Frankrijk. Het was gewoon het punt om ons hoofd koel te houden. Het volgende om naar vooruit te blikken voor ons als team zal de Olympische Spelen zijn. We zullen dan alles op alles zetten”, belooft ze.

“Dit maakt 2023 af, we hadden nooit durven denken dat het zo ging lopen. Maar het is een prachtprestatie van het volledige team”

Serena-Lynn Geldof uit Oostende blikt terug op een fantastisch jaar tot nu toe. “Een ongelofelijke prestatie”.
Serena-Lynn Geldof uit Oostende blikt terug op een fantastisch jaar tot nu toe. “Een ongelofelijke prestatie”. © EuroBasketWomen2023

Ook Serena-Lynn Geldof uit Oostende kan niet op met dit prachtige resultaat. “Ik zit al sinds 2016 bij de Belgian Cats. Daarnaast speel ik nog voor de Spaanse club Zaragoza. Daarmee hebben we dit jaar ook de Spaanse beker gewonnen. En nu nog eens het EK winnen met dit fantastische team. Dat maakt 2023 gewoon af. Ik had niet verwacht dat het zo ging lopen. Het is echt ongelofelijk wat we nu al neergezet hebben als team. Iedereen heeft er tot de laatste seconde voor gestreden. De komende weken ga ik even uitrusten in Italië en erna wordt het al wat vooruitkijken naar de volgende trainingen.”

Geschiedenis schrijven

Emma Meesseman zwaait enthousiast naar vrienden, familie en fans, die haar en de andere Belgian Cats opwachten in de luchthaven van Zaventem.
Emma Meesseman zwaait enthousiast naar vrienden, familie en fans, die haar en de andere Belgian Cats opwachten in de luchthaven van Zaventem. © Belga Image

“Het is nog zo onwezenlijk, we beseffen het nog niet volledig, maar we weten dat we iets supergroots gedaan hebben”, vertelt Emma Meesseman in een overvolle ontvangsthal. “Het leukste is om geschiedenis te schrijven en ik denk dat we dat nu wel kunnen zeggen. Door ontvangsten als deze beseffen we des te meer dat we moeten genieten van deze geschreven pagina in de geschiedenis. Het zou een zonde zijn om deze pagina snel om te slaan.”

“De wedstrijd zelf hebben we iets te spannend gemaakt. Het was een match met veel emoties, maar op het juiste moment hebben we het toch gedaan met alle vijf op het veld. We beseften naar het einde: het is nu of nooit. Spanje was niet beter, dus op zo’n moment wil je gewoon niet verliezen. Je wilt geen spijt hebben later, dat is het ergste gevoel dat je kan hebben. De komende maanden zal ik volledig ontspannen. Fysiek en mentaal uitrusten, weg van basket. Ik zal zoveel mogelijk tijd spenderen bij mijn familie en vrienden, want ik denk dat mensen niet beseffen hoeveel quality time we opofferen.”

“Ik zal zoveel mogelijk tijd spenderen bij mijn familie en vrienden, want ik denk dat mensen niet beseffen hoeveel quality time we opofferen”

Julie Vanloo startte duidelijk een echte trend in Zaventem met haar dotjes: “Ik had dat gedaan een jaar geleden gedaan om mijn team Montepellier op te vrolijke na een slechte match en sindsdien is het een geluksbrenger geworden.”
Julie Vanloo startte duidelijk een echte trend in Zaventem met haar dotjes: “Ik had dat gedaan een jaar geleden gedaan om mijn team Montepellier op te vrolijke na een slechte match en sindsdien is het een geluksbrenger geworden.” © EuroBasketWomen2023

Julie Vanloo startte duidelijk een echte trend in Zaventem met haar dotjes. “Er lopen hier superveel kindjes rond met twee dotjes in hun haar. Dat is echt zalig om te zien. Het is een statement om te doen wat je wil en waar je je goed bij voelt. Ik ben ermee begonnen in het team van Montpellier, waar ik ook bij speel. We hadden vorig jaar een mindere match gespeeld en toen had ik dat gedaan om iedereen wat op te vrolijken. Maar nu doe ik dat ook telkens wanneer we een match winnen en is het eigenlijk een soort van geluksbrenger geworden.”

Vanloo ziet groeimarge met het team. “Dit is een piek, maar we zijn nog niet klaar. Het is nog maar het begin van iets moois. Hierdoor hebben we alleen maar meer honger.” De feestnacht – “heel leuk, pittig” – wordt maandagavond afgewisseld met rust thuis. “Een lekker frietje eten. Dinsdag goed vieren in Brussel en dan twee weken ontspannen in Italië. Ik zal tijd vrijmaken voor mijn vrienden en familie en daarnaast ook zorgen dat ik in topvorm blijf natuurlijk”, aldus Vanloo.

Topprestaties

Emma Meesseman uit Ieper was dé topspeelster van het hele EK. Tijdens de kwartfinale tegen Servië, die het vorige EK nog wonnen, zorgde Emma voor geschiedenis in het Europese vrouwenbasketbal. Ze behaalde een triple double. Dat is wanneer een speler in drie verschillende statistieken – zoals gescoorde punten, rebounds en assists – in één wedstrijd dubbele cijfers behaalt. Daarmee is ze de allereerste vrouw ooit in de geschiedenis van het EK.

Maar ook Julie Vanloo uit Deerlijk was een van de vijf absolute topspeelsters gedurende het hele kampioenschap. Kyara Linskens uit Bredene ging na de zeer spannende finale lopen met de titel van MVP of ook wel beste speler van die wedstrijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier