Weijs maakt favorietenrol waar in de Rally van de Monteberg

Hans Weijs heeft in Loker de Rally van de Monteberg gewonnen. De Nederlander haalde bij zijn debuut met een VW Polo R5 van Sander Van Hoof en Steve Bécaert.

© (Foto DM)

Ex-winnaar Weijs vormde net als twee jaar geleden een team met Lokernaar Arne Bruneel als copiloot. Met het oog op verhuur kwam de Nederlander zijn gloednieuwe VW Polo R5 afstellen in Heuvelland. Op de eerste proef noteerde Weijs een tweede tijd, achter Sander Van Hoof, maar daarna reed hij onbedreigd naar de zege. “We hadden voor de start amper 3 km met de auto gereden, dus deze ochtend ben ik redelijk voorzichtig gestart toen het parcours er nog nat bij lag. Maar, in de loop van de dag heeft de Polo R5 zijn potentieel getoond. Het is een fantastische wagen, met veel koppel. We hebben vandaag goed gewerkt om de afstellingen verder te verbeteren en naar mijn hand te zetten”, aldus Weijs.

De Nederlander Sander Van Hoof, tweede op 41″ van de winnaar, moest aanvankelijk zijn meerdere erkennen in Paul Lietaer. De Heestertnaar kon voor het eerst over het volle vermogen in zijn Ford Escort Cosworth beschikken en profiteerde ook optimaal van zijn latere startpositie en de weersomstandigheden, tot een afgebroken wiel hem aan de kant dwong. Steve Bécaert (Mitsubishi Lancer Evo X) finishte als eerste Belg en werd ook onverhoopt derde. De thuisrijder klopte op zijn beurt nipt een oprukkende Kevin Van Deijne (Skoda Fabia R5).

Winnend BMW-debuut voor Syx

Ook in de rest van de top tien waren nog van tal van Nederlanders terug te vinden. Piet Van Hoof (Mitsubishi Lancer Evo 4) moest na een foutje vrede nemen met de vijfde plek. Claudie Tanghe verzorgde het spektakel in de Porsche 997 GT3 van Renties en finishte als zesde, voor de wederoptredende Nederlander Jeroen Swaanen (Skoda Fabia R5). Filip Pyck sloot zijn geslaagde test met een Ford Fiesta R5 als achtste af. Poelkapellenaar Philip Barbier werd negende en won de spurt van een tweede peloton Mitsubishi’s voor de Nederlander Hein Jonkers, Kurt Boone, Stijn Vandaele en Bert Coene.

Na opgave van Lietaer ging de zege bij de Historics naar de amper 23-jarige thuisrijder Bjorn Syx, die een knap debuut maakte met zijn nieuwe BMW M3. Ondanks een haperende gas op de laatste proef haalde hij met 32″ voorsprong van Christophe Merlevede (BMW M3). Stefaan Prinzie (Opel Ascona 400) finishte als derde en was de beste in Divisie 4, voor de Porsches van thuisrijder Piet Declercq en Lode De Keyser. In Divisie 1-2, de categorie voor standaardwagens, ging de thuiszege naar Ludo Vitse (Opel Astra) voor de Subaru’s van Gregory Van Overtveldt en Eddy Van De Vivere.

(JDH – Foto DM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.