Rallypiloot Bjorn Syx blijft de Historics trouw

Met de Opel Kadett in de kleuren van 'Eigen Kweek' wist Bjorn Syx enkele knappe chrono's neer te zetten. © foto DM
Redactie KW

Met de Opel Kadett van Alltec Seys werd Bjorn Syx afgelopen seizoen één van de revelaties op regionaal niveau. Na een debuutjaar met enkele veelbelovende chrono’s stapt hij vanaf dit seizoen over op een topwagen bij de Historics: een BMW M3 E30.

Bjorn Syx maakte vorig jaar zijn debuut als piloot in de rallysport, na enkele succesvolle seizoenen autocross en een gelegenheidsoptreden als copiloot. De oldtimerhandelaar koos logischerwijs voor de Historics. “Een wagen huren was de makkelijkste optie om van de rallysport te proeven”, aldus de 23-jarige Dikkebusnaar. “Omdat ik Nikolaas Seys goed ken en er weinig Historics te huur zijn in de streek kwamen we al snel bij de Opel Kadett van Alltec Seys uit.”

Ondanks heel wat pech wist Syx zich vrijwel meteen in de kijker te rijden. “Tijdens ons debuut in de Short Rally van de Monteberg reden we totaal onverwacht een besttijd bij de Historics in Divisie 4. Jammer genoeg moesten we in onze volgende wedstrijden telkens vroeg aan de kant met mechanische pech.”

Aan het eind van het seizoen reed ik nog de 6 Uren van Kortrijk met de Mercedes 190 van James Gruwez, die voor de gelegenheid als copiloot fungeerde. Dankzij hem heb ik ondertussen een volledig nieuw en beter notasysteem.”

Opbouw

De BMW-specialist blijft dit jaar de Historics trouw, maar gaat wel met een nieuwe, eigen wagen van start. “We maken de overstap naar een BMW M3 E30, een wagen met FIA-paspoort die volledig wordt opgebouwd volgens de regels van de kunst. De kas en alle onderdelen worden geleverd door M3-specialist Mats Van den Brand. Hij adviseert ons ook bij de opbouw.”

Het programma moet te combineren blijven met mijn professionele bezigheden

Momenteel is de wagen in de carrosserie voor het spuitwerk. Als alles goed verloopt zou de wagen klaar moeten raken tegen de Short Rally van de Monteberg. James Gruwez zal er mij navigeren”, legt Bjorn uit.

Regionaal programma

Op het programma staan verder de belangrijkste streekwedstrijden, met als uitschieter een deelname aan de Ypres Historic Rally. “Na de Monteberg volgen nog ORC, Wervik, Ieper, TBR, Hemicuda en Kortrijk. De M3 is een serieuze stap vooruit tegenover de Kadett, maar de wagen zou me goed moeten liggen. Qua ambities of plannen op lange termijn blijf ik liever voorzichtig. Het BK lijkt leuk, maar het moet vooral te combineren blijven met mijn drukke professionele bezigheden.”

Dit jaar kijk ik in elk geval uit naar de confrontatie met Van den Brand in de ORC Rally en misschien ook in Ieper. Hij is ongetwijfeld de snelste M3-piloot in onze contreien. Als ik in een proef ooit eens op vijf seconden van hem eindig, zal ik al heel tevreden zijn”, besluit Bjorn Syx.

(JDH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.